Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
SterControlSterControl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

2 routery Archer C6 w trybie bridge - brak internetu

02 Jan 2020 20:40 1494 4
  • Level 2  
    Cześć

    Mam internet LTE na routerze Huawei B715. Jako, że zasięg wifi nie jest zadowalający (2 kondygnacje w domu) postanowiłem kupić router jako repeter sygnału. A żeby było jeszcze lepiej kupiłem 2 takie same routery.
    Wybór padł na TP-LINK Archer C6.
    W routerze Huawei wyłączyłem WIFI i podłączyłem internet do pierwszego Archera kablem. Skonfigurowałem wifi itp. Wszytko śmiga.
    Zacząłem konfigurację w drugim routerze. Oczywiście musiałem zmienić adres IP routera bo gryzł się z pierwszym. Następnie zacząłem szukać opcji repeter - nie znalazłem, ale znalazłem opcję "WDS Bridging". Wyczytałem, że to właśnie o to mi chodzi.
    Włączyłem, połączyłem się z siecią pierwszego Archera i wedle instrukcji z internetu na drugim Archerze wyłączyłem DHCP.
    Sprawdziłem czy działa - działa. Super.
    Ale po paru godzinach jedno z urządzeń połączone z drugim routerem nie ma internetu (Połączono - brak internetu). Mogę pingować oba Archery, ale wyjścia na świat nie ma (ani po domenie, ani po IP - wykluczenie problemów z DNSami)
    Komputer ma ustawione poprawnie IP (testowałem też wymuszenie po MACu ustawień adresów)
    Bez względu czy do drugiego archera podepnę się poprzez WIFI czy poprzez kabel LAN - w obu przypadkach nie ma internetu. I jest to losowo, raz internet jest raz go nie ma.

    Sprawdzam z którym routerem jestem połączony poprzez sprawdzenie bramy (raz jest adres jednego Archera raz drugiego).
    Na pierwszym Archerze działa zawsze, ale na drugim raz zadziała, a po paru godzinach nagle nie działa - nie pomaga reset routera.. po prostu stoi.. i np. następnego dnia zacznie działać.

    Gdzie leży problem? Oba routery takie same, nówki.
    Już nie wiem gdzie szukać przyczyny
  • SterControlSterControl
  • Level 39  
    Spróbuj je zamienić i przekonfigurowac ten rozylajacy dalej jako ten z modemem i będzie wiadomo czy sprzętów router czy coś konfiguracyjnie, chodź obstawiam raczej sprzęt.
  • SterControlSterControl
  • Moderator of Networks, Internet
    sikejon368 wrote:
    Gdzie leży problem? Oba routery takie same, nówki.

    Problemem jest sam tryb WDS który bardzo często jest niestabilny i bardzo wrażliwy na poziom sygnału i zakłócenia (temat wielokrotnie przerabiany na forum). Pierwszy Archer jest skonfigurowany jako router WAN-owy czy typowy AP
  • Level 2  
    jimasek wrote:
    Pierwszy Archer jest skonfigurowany jako router WAN-owy czy typowy AP

    Jako router WANowy (mam do niego podłączone jeszcze 1 urządzenie po kablu)

    jimasek wrote:
    Problemem jest sam tryb WDS który bardzo często jest niestabilny i bardzo wrażliwy na poziom sygnału i zakłócenia

    Czy tutaj można coś z tym zrobić? Czy najlepiej kupić inny router? (trochę kasa wyrzucona w błoto wtedy)
  • Moderator of Networks, Internet
    Możesz spróbować ale nie wróżę nic dobrego - wybrałeś najgorzej jak mogłeś.
    Na głównym ustaw 20MHz szerokość kanału i wyłącz wszystkie "AUTO" - konkretny kanał ustaw. W DHCP Settings dopisz jakieś działające DNS-y. Sprawdź czy aby napewno msz wyłączone DHCP na drugim routerze archer i czy nie ma aby konfliktu adresów w sieci wewnętrznej (adres IP drugiego archera ustaw z poza puli adresów serwera DHCP).