Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hoverboard Cool&Fun JD-8 - deskorolka elektryczna, na jakie jest napięcie?

oio79 03 Jan 2020 15:22 1911 7
    oio79
    Level 8  
    Witam
    Czy ktoś jest w stanie rozpoznać po płytce elektronicznej od Hoverboarda na jakie ona jest napięcie? Z tego co wiem występują baterie 25,2V oraz 36 V. Mam samą deskorolkę bez baterii, ładowarki. Nigdzie też nie mogę wyczytać w Google na jakie ona jest napięcie. Firma oraz model deskorolki: Cool&Fun JD-8
    Hoverboard Cool&Fun JD-8 - deskorolka elektryczna, na jakie jest napięcie? Hoverboard Cool&Fun JD-8 - deskorolka elektryczna, na jakie jest napięcie? Hoverboard Cool&Fun JD-8 - deskorolka elektryczna, na jakie jest napięcie? Hoverboard Cool&Fun JD-8 - deskorolka elektryczna, na jakie jest napięcie?
    oio79
    Level 8  
    Gdybym miał oryginalny akumulator od niej to nie zakładał bym tego tematu. Wiem jak zmierzyć napięcie.
    down
    Level 19  
    Spróbuj obejrzeć silniki .
    Może na nich będzie jakaś naklejka z informacją na jakim napięciu pracują.

Dodano po 3 [minuty]:

To są prawdopodobnie stabilizatory napięcia .
    Zobacz co jest na nich napisane jeśli da się odczytać.

Dodano po 2 [minuty]:

Czy to są przewody zasilające , które wychodzą z akumulatora.
    oio79
    Level 8  
    Niestety na silnikach nie ma żadnych info o napięciu.Te przewody czerwony i czarny są przewodami wychodzącymi z akumulatora. Dodam że podłączyłem hoverboarda do baterii 25,2 V i wszystko działa.
    Czy gdyby deskorolka była na napiecie 36V to na tej baterii 25V rownez powinna działać ? Jakie mogą być różnice w działaniu ?
    down
    Level 19  
    Jedyną różnicą w działaniu powinna być mniejsza moc.
    A jeżeli jest na to mniejsze to nie jest też powiedziane , że podłączenie baterii 36 V spowoduje uszkodzenia , ponieważ takie sterowniki silników często są budowane na zasadzie jeden sterownik na wiele aplikacji.

I np użyty w deskorolce będzie osiągał 350 W mocy wyjściowej , a w hulajnodze 450 W.
    dt1
    Admin of Computers group
    Sprawdź jeszcze w okolicy złącza akumulatora kondensatory elektrolityczne, te większe. Zobacz, czy są na 35V, czy na 50/63V.

Bateria 7S (7*3.6V) jest ładowana pewnie do 4.1V/ogniwo, czyli okolic 29V.
    Bateria 10S (10*3.6V) jest ładowana do około 41V.

W pierwszym przypadku producent ze względu na oszczędność mógłby użyć kondensatorów 35V. W drugim musiałyby być minimum na 50V (chociaż użycie elementów na 50V wcale nie wyklucza podłączenia baterii 7S, tak jak pisano wcześniej - jedna płyta może być przeznaczona dla kilku modeli).
    oio79
    Level 8  
    dt1 wrote:
    Sprawdź jeszcze w okolicy złącza akumulatora kondensatory elektrolityczne, te większe. Zobacz, czy są na 35V, czy na 50/63V.

Bateria 7S (7*3.6V) jest ładowana pewnie do 4.1V/ogniwo, czyli okolic 29V.
    Bateria 10S (10*3.6V) jest ładowana do około 41V.

W pierwszym przypadku producent ze względu na oszczędność mógłby użyć kondensatorów 35V. W drugim musiałyby być minimum na 50V (chociaż użycie elementów na 50V wcale nie wyklucza podłączenia baterii 7S, tak jak pisano wcześniej - jedna płyta może być przeznaczona dla kilku modeli).

Kondensatory są na 63V