Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] DEKODER PACE PVR 7241 500GB - po podłączeniu anten zawiesza się.

Tracer2 04 Jan 2020 13:20 897 10
  • #1
    Tracer2
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam

    Jestem posiadaczem dekodera PACE PVR 7241 500GB. Mam wykupiony abonament nc+ od długiego czasu.
    Na wyjazd sylwestrowy został odłączony od 230V.
    Po powrocie objaw pojawił się taki że się zawiesza.
    Odwiesza się dopiero po wystartowaniu bez podłączonych anten i po podłączeniu jednej da się ogladać 1 program . Wyswietla się info. Nie niknie , a co za tym idzie nie da się zmieniać kanałów.
    Mam taki drugi tuner i na nim tez sie to robi. No wieszają się oba i wogóle
    nie da się przez to wejśc do ustawień.
    Podmieniałem konwerter przy antenie, mam quatro.
    Inny tuner podłączony do 3 wy. konwertera działa ok.
    W miejsce PACE podłączyłem OPTICUM mini i śmiga.

    Tak ,ze ewidentna przyczyna, moim zdaniem tkwi w PACE...

    Spotkał się ktoś może z taka przypadłością w tych chyba już zabytkach ??
    Może sygnał z anteny zbyt mały bo to taka niezbyt wielka 70 cm ale owalna dziurkowana ?
    A czułość głowic na granicy....
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    ucy7400
    Level 21  
    Tracer2 wrote:
    Podmieniałem konwerter przy antenie, mam quatro.

    Jesteś tego pewien?
    Z takim konwerterem nie ma takiej opcji.
    Tracer2 wrote:
    W miejsce PACE podłączyłem OPTICUM mini i śmiga.

    Tracer2 wrote:
    Tak ,ze ewidentna przyczyna, moim zdaniem tkwi w PACE...

    Do punktu NC+ na wymiane.
  • #3
    Tracer2
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Konwerter ma 4 wyjscia. Do PACE idą 2 , 1 idzie do innego tunera, jedno jest wolne. zamiana nic nie daje.

    Pewnie gdy bym miał jeden PACE to bym go zamienił.
    Ale identyczna sytuacja jest na dwuch.
    i to mnie ciekawi.

    Zamówiłem konwerter quad,
    bo jak podłączyłem do innego,co go mam na Astre, na jego wolne wyjście,
    to funkcje wróciły.
  • #4
    Tracer2
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Wychodzi na to że PACE lepiej podłączać do TV po złączu Euro, bo jak sie pojawia na nim ekran Menu to na TV po kablu HDMI akurat mi sie nie pokazywał i to na dwu tv.

    Wygląda na to ze jeden , ten od operatora jest dobry
    a ten mój stracił zasilanie na obu wyjściach LNB.

    Mimo włączenia w Menu wskaznik mocy sygnału jest na 0.
    Inny odbiornik na tym kablu i LNB działa.

    Za pewnie jakiś bezpiecznik ?
    Gdzie szukać usterki ?
  • #5
    ucy7400
    Level 21  
    Tracer2 wrote:
    Gdzie szukać usterki ?

    Wydaje mi się, że środku dekodera. :D
    I na 100% to nie to.
    Tracer2 wrote:
    Za pewnie jakiś bezpiecznik ?
  • #6
    Tracer2
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    A to możliwe, że to uszkodzenie softu . Jest 159 ;)
    Jest takie Menu, które się pojawia przy przytrzymaniu naciśniętych V- i V+.
    Jest Factory Reset przy haśle 555.
    Jest;
    ERASE FLASH
    ERASE EPROM
    ERASE ALL

    Zastanawiam sie nad uruchomieniem erase flash , ale nie mam 159 na pendriwie,
    żeby go w razie co wgrać z powrotem.
  • #7
    darpo
    Level 1  
    na posiadanym Pace z softem 162 (niestety wcześniej zrobił się auto-upgrade),
    wykonanie każdego z poleceń
    ERASE FLASH
    ERASE EPROM
    ERASE ALL
    nie za skutkowało, jego wykasowaniem i powrotem do poprzedniego.
  • #8
    Tracer2
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Tuner trafił do prywatnego serwisu.
    Zaliczył wyczyszczenie z dużej ilości kurzu i chyba jakiś reset,
    bo zniknęły nagrania z dysku.
    Zasilanie LNB wróciło.
  • #9
    ucy7400
    Level 21  
    Tracer2 wrote:

    Zasilanie LNB wróciło.
    Tracer2 wrote:
    Zaliczył wyczyszczenie z dużej ilości kurzu i chyba jakiś reset,
    bo zniknęły nagrania z dysku.
    Zasilanie LNB wróciło.

    8 stycznia o tym pisałem.
    ucy7400 wrote:

    Tracer2 napisał:
    Gdzie szukać usterki ?

    Wydaje mi się, że środku dekodera
  • #10
    Tracer2
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    ucy7400 wrote:
    Wydaje mi się, że środku dekodera. :D
    I na 100% to nie to.


    Tak, tak ...Wiem ale nie powiem.
    Bardzo celna pomoc i jakże wartościowa.
  • #11
    Tracer2
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    ucy7400 wrote:
    Wydaje mi się, że środku dekodera. :D
    I na 100% to nie to.


    Tak, tak ...Wiem ale nie powiem.
    Bardzo celna pomoc i jakże wartościowa.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Dekoder zaliczył wizytę w serwisie.