logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projektowanie mas w wzmacniaczu Dual-Mono - jak rozwiązać?

robertpd 04 Sty 2020 14:47 1365 7
REKLAMA
  • #1 18380120
    robertpd
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam,

Jestem aktualnie na etapie projektowania wzmacniacza Dual-Mono i zastanawiam się nad najlepszym rozwiązaniem jeżeli chodzi o poprowadzenie mas. Założeniem jest maksymalne odseparowanie między sobą kanałów, dlatego końcówki mocy mają dwa transformatory oraz dwa osobne zasilacze, tak samo jest z przedwzmacniaczami - dwa transformatory i dwa zasilacze oraz dwa osobne bloki ze stabilizatorami napięć. Co w takim przypadku z ekranowaniem obudowy? Podłączyć przewód PE do obudowy i masy wszystkich zasilaczy poprzez układ z dołączonego zdjęcia? Proszę o wskazówki jak najlepiej rozwiązać prowadzenie mas przy zgodności z założeniem Dual-Mono.
    Załączniki:
    • Projektowanie mas w wzmacniaczu Dual-Mono - jak rozwiązać? Schemat poglądowy.jpg (306.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projektowanie mas w wzmacniaczu Dual-Mono - jak rozwiązać? podłaczenie masy.jpg (40.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18380172
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1184
    Myślę, że potrzebujesz jeden punkt w którym połączysz główne masy wszystkich modułów. Tak jest to robione np w amplitunerach kina domowego. Czyli masy zasilacza/czy, końcówek, głośników łączysz w jednym punkcie.

Dodano po 1 [minuty]:

Pe powinien być oczywiście do obudowy. To ochrona przeciwporażeniowa.

Dodano po 2 [minuty]:

Nie jestem pewien co do połączenia głównego chassis z obudową.
  • REKLAMA
  • #3 18382722
    robertpd
    Poziom 14  
    bumble napisał:
    Myślę, że potrzebujesz jeden punkt w którym połączysz główne masy wszystkich modułów. Tak jest to robione np w amplitunerach kina domowego. Czyli masy zasilacza/czy, końcówek, głośników łączysz w jednym punkcie.

Dodano po 1 [minuty]:

Pe powinien być oczywiście do obudowy. To ochrona przeciwporażeniowa.

Dodano po 2 [minuty]:

Nie jestem pewien co do połączenia głównego chassis z obudową.

Połączenie wszystkich mas w jeden wspólny punkt (tzw. połączenie w gwiazdę) nie jest zgodne z założeniem projektu Dual-Mono czyli w zasadzie dwóch osobnych monobloków w jednej obudowie.
  • REKLAMA
  • #4 18383794
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2103
    Może i nie jest zgodne z Twoim projektem, ale zastanów się nad masami źródła sygnału: przedwzmacniacza, odtrwarzacza a CD itd.. Te maja wspólną masę dla L i R. Znów pojawia się audio woodoo.
  • REKLAMA
  • #5 18383910
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6037
    robertpd napisał:
    Połączenie wszystkich mas w jeden wspólny punkt (tzw. połączenie w gwiazdę) nie jest zgodne z założeniem projektu Dual-Mono czyli w zasadzie dwóch osobnych monobloków w jednej obudowie.

robertpd napisał:
    Co w takim przypadku z ekranowaniem obudowy?
    Zamontować (oddzielny dla każdego kanału) ekran wewnątrz obudowy, izolować od od obudowy i podłączyć tylko z masą danego kanału. Pomysł wewnętrznego ekranu w metalowej obudowie pochodzi z konstrukcji mierników V54x. Tak bym robił gdyby to były układy pomiarowe, audiofile lubią czerpać rozwiązania z najbardziej wymagających obszarów elektroniki i przenosić je do najmniej wymagającego jakim jest sprzęt audio. Sprawdzałeś kiedyś jaka jest zdolność człowieka do wykrywania przesłuchów międzykanałowych? Marna.
  • #6 18389047
    robertpd
    Poziom 14  
    Dzięki za porady. Postanowiłem trzymać się swojego wzorca przy tym projekcie tj. starego, dobrego wzmacniacza HK PM665vxi i rozwiązanie zasilania nieco z niego skopiować pod względem blokowym. Doczytałem także na przykładzie innych projektów Dual-Mono i nie tylko jak najlepiej rozplanować masę w całej obudowie i pomiędzy PCB.

Na podsumowanie pozwolę sobie załączyć prosty rysunek, zapożyczony z innego forum, na którym będę się opierał w głównej mierze. Prowadzenie masy jest tutaj dosyć proste tj.
    -Łączymy wszystkie masy zasilaczy do jednego punktu (połączenie w gwiazdę) - bezpośrednio za głównymi kondensatorami filtrującymi zasilaczy
    -Masę zasilania podłączamy przez rezystor do obudowy
    -Wyjścia głośnikowe (-) podłączamy bezpośrednio do punktu centralnego gwiazdy
    -Masy sygnałowe łączymy bezpośrednio na wejściach sygnałowych (wejścia muszą być odizolowane od obudowy)
    -PE podłączamy przez włącznik do obudowy (w niektórych instalacjach podłączenie PE do obudowy może powodować pętlę -stąd włącznik)
    -Wszystkie złącza i potencjometry muszą być odizolowane od obudowy
    Projektowanie mas w wzmacniaczu Dual-Mono - jak rozwiązać?
  • #7 18389243
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1184
    Czyli jednak masy w jednym punkcie. Jak pisałem.
  • #8 18389281
    robertpd
    Poziom 14  
    bumble napisał:
    Czyli jednak masy w jednym punkcie. Jak pisałem.

No tak, w zasadzie to tak. Nie będzie to co prawda w 100% konstrukcja dual-mono, jednak po przemyśleniu przy źródle sygnału które nie jest dual-mono rozdzielanie mas sygnałowych nie ma sensu. Zostaję przy konstrukcji bardzo zbliżonej do układów choćby z wyżej wspomnianego HK PM665vxi. Zobaczymy jakie będą efekty :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie projektowania mas w wzmacniaczu Dual-Mono, z naciskiem na maksymalne odseparowanie kanałów. Użytkownik zapytał o najlepsze metody prowadzenia mas, biorąc pod uwagę zastosowanie dwóch transformatorów i zasilaczy dla każdego kanału. Odpowiedzi sugerowały różne podejścia, w tym połączenie mas w jeden punkt (połączenie w gwiazdę), co nie jest zgodne z ideą Dual-Mono. Zasugerowano również zastosowanie ekranów wewnętrznych oraz podłączenie mas sygnałowych w sposób, który nie wprowadza pętli masy. Użytkownik zdecydował się na rozwiązania inspirowane wzmacniaczem HK PM665vxi, planując połączenie mas zasilaczy w jeden punkt oraz odpowiednie izolowanie mas sygnałowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA