Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen C4 Picasso - Picasso nie odpala awaria układu hamulcowego nie widzi ABS

korsarz50 04 Jan 2020 16:44 4431 4
Relpol
  • #1
    korsarz50
    Level 13  
    Citroen c4 grand picasso 2,0HDI 150KM 2010r. z navi. Manualna skrzynia 6 biegowa. Elektryczny hamulec postojowy.
    Auto nie odpala pokazuje awaria układu hamulcowego. Świecą się kontrolki jak na choince ABS ESP P Auto-P Stop Service. Lexia pokazuje brak komunikacji z kalkulatorem ABS i błąd hamulca postojowego (którego nie mogę wyłączyć gdyż od razu się załącza). Awarii takich miałem z 5 razy, po odpięciu akumulatora zazwyczaj można było uruchomić auto i jechać nim aż do kolejnego uruchomienia nic się nie działo.
    Teraz odpięcie akumulatora nie pomaga. Dodatkowo teraz lexia nie łączy się również z kalkulatorem wspomagania kierownicy.
    (żeby zjechać autem do domu połączyłem na stałe przewód rozrusznika z przewodem akumulatora przy głównym przekaźniku znajdującym się na przodzie akumulatora przy klemie (+) , są tam 3 nakrętki 13klucz, dwie z nich trzeba zmostkować i z kluczyka zapali. Zostaje jeszcze problem z odblokowaniem kół, ale pomogło dłuższe przytrzymanie dźwigni hamulca elektrycznego i jednocześnie roboczy wciśnięty nogom). Oczywiście podczas jazdy nie działa wspomaganie kierownicy i systemy wspomagające hamowanie. mruga też kontrolka świateł. świateł nie włączałem gdyż bałem się dodatkowej awarii.

    W garażu wymontowałem akumulator, BSM , Komputer silnika, i rozpiołem wszystkie wiązki z pod maski i od sterownika ABS. Poczyściłem wtyczki, wypiołem pojedynczo bezpieczniki i posprawdzałem i wpiołem na nowo, odkręciłem przewody z głównym przekaźnikiem i poskładałem od nowa. Auto odpaliło. Pokasowałem błędy używając diagbox ver.7 Narazie działa. Jak długo podziała nie mam pojęcia - gdyż z doświadczenia wiem że jak samo się naprawiło to długo nie pochodzi. Czy ktoś ma podobne doświadczenie? i co w końcu trzeba wymienić? Bo w tej chwili dalszy wyjazd tym autem nie wchodzi w rachubę z obawy o możliwość awarii.
  • Relpol
  • #2
    decybel91
    Level 42  
    Robiłem identyczne auto i przyczyną jest bsi. U mnie po godzinie na grzejniku auto ożyło i na razie klient nie zdecydował się naprawić.
  • #3
    damcio1231
    Level 12  
    Jak stanie to posprawdzaj zasilania na Abs pewnie Bsm leci w kulki.
  • #4
    korsarz50
    Level 13  
    Minęły ponad 2 tygodnie od zabiegu czyszczenia i na razie działa.
  • #5
    korsarz50
    Level 13  
    Działa do tej pory. Odpukać żadnych problemów.