Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AT90S8515 Jak skompilować wsad ? chyba w C

04 Sty 2020 22:03 318 14
  • Poziom 3  
    Witam.
    Przepraszam za lamerstwo, ale nijak nie mogę sobie poradzić.
    Znalazłem taki archiwalny projekt
    (i akurat taki stary projekt chciałbym zrealizować)
    i jakieś wsady do tego projektu - chyba program napisany w C.
    Problem w tym, że nie mam skompilowanego pliku hex do "nabicia" procka.
    Próbowałem skompilować to przy użyciu CodeBloks i DevC++
    ale przy obu programach poległem.
    Próbowałem otwierać i kompilować różne pliki z załączników,
    ale albo mi nic nie wychodzi, albo czegoś brakuje i pliku wynikowego nie ma.
    Prosiłbym o zrozumiałe wytłumaczenie mi lub skompilowanie projektu.
    Dotychczas bawiłem się w Bascomie, a C nie mogę ogarnąć.
    Dziękuję za pomoc i przepraszam wszystkich, których może urazić moja nieudolność :oops: :oops:
  • Poziom 29  
    W załączonym archiwum jest plik wynikowy tylko ma rozszerzenia ROM zamiast HEX, jest też plik z wsadem do EEPROMU ma rozszerzenie EPP.
  • Poziom 39  
    W załączniku jest plik z rozszerzeniem .elf - on wystarczy Ci do zaprogramowania procesora, ew. wygenerowania pliku hex. Lepiej jednak abyś programował z "elfa" ponieważ zawiera on również informacje o fusebitach.
  • Poziom 3  
    Tak, tylko korzystam z MKAVR Calculator i programatora ATB USBASP
    i on mi jakoś tych plików nie widzi, chyba, że znów coś robię nie tak :roll:
  • Poziom 3  
    No właśnie mam trochę dobrych napędów na IDE ATA
    i chciałbym z nimi popróbować.
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    Dziwny234 napisał:
    Tak, tylko korzystam z MKAVR Calculator i programatora ATB USBASP
    i on mi jakoś tych plików nie widzi

    Co na to autor tego drogiego bądź co bądź zestawu?

    Elf wczyta darmowe AtmelStudio, które bije "na głowę" płatny "Kardasiator". Da się to "pożenić" z USBASP https://www.attero.pl/artykuly/pokaz/13/integracja-atmel-studio-7-0-z-programatorem-usbasp. Pytanie, czy to zadziała z ATB USBASP? To też pytanie do autora klona USBASP.
    Widzę jednak wyjście z sytuacji nawet jak z ATB USBASP AtmelStudio nie zadziała (tak naprawdę z Avrdude), to do AtmelStudio czy niedużego (niewspieranego ale w tym wypadku nie ma to znaczenia) AVR Studio wczytujesz ELF. Jest tam opcja zapisu zawartości FLASH, EEPROM i możesz zobaczyć ustawienie fuses. Jak masz już HEX-y, to nawet tym płatnym "Kardasiatorem" je zapiszesz.


    Mam nadzieję, że pomogłem, bo chyba na forum producenta nie chcieli?
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    Elfa na hexa można przerobić dołączonym do AS programem objcopy. W załączniku masz to co wypluł z siebie objcopy. Z grubsza wygląda to ok.
  • Poziom 29  
    Przecież w załączonym archiwum jest gotowy plik hex tylko ma rozszerzenie ROM, wystarczy zmienić rozszerzenie na HEX i gotowe.
  • Poziom 39  
    Ale to jest hex w standardzie motoroli. Usbasp go nie przeczyta prawidłowo.
  • Poziom 31  
    excray napisał:
    Ale to jest hex w standardzie motoroli. Usbasp go nie przeczyta prawidłowo.

    Jak by nie patrzeć S-sekordy
    Code:
    S00C00006364726F6D2E726F6D62
    
    S113000014C02FC02EC02DC02CC02BC099C529C030
    S113001028C0FDC426C0D1C424C085C63AC63FC684
    S113002041C64DC659C666C66AC611241FBE2FE016
    ...
    S1050D900895C0
    S1090D9200000000000057
    S9030000FC

    to nie to samo co IntelHex
    Code:

    :1000000014C02FC02EC02DC02CC02BC099C529C034
    :1000100028C0FDC426C0D1C424C085C63AC63FC688
    :1000200041C64DC659C666C66AC611241FBE2FE01A
    ...
    :020D90000895C4
    :060D92000000000000005B
    :00000001FF

    dużo gorszy ale nie wiedzieć czemu popularniejszy.
    Swoją drogą MC68000 też była dużo lepsza jak ówczesne Intel8086 i też mniej popularne, taka reguła, dobre jest wrogiem popularnego.
  • Poziom 3  
    Dziękuję wszystkim za informacje - szczególne podziękowania dla Excray.
    Będę kombinował. A jak polegnę, to zarzucę projekt na rzecz :
    Link
    :D
  • Poziom 33  
    Witam
    Akurat jeśli chodzi o procesory to Intel był wcześniej od Motoroli i HEX Intela musiał być wcześniejszy od HEXa Motoroli, trudno dyskutować o wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia, źle się stało że są dwa standardy.
    Źle się stało że Atmel Studio 7.0 nie pamięta o starszych procesorach Atmela i choć problem mnie nie dotyczy próbowałem dla zabawy znaleźć rozwiązanie i klapa :(.
    Jedyne rozwiązanie to AS4, podobno obsługiwało AT90S8515, wpisując .elf do programu można by było podglądnąć fusy.
    Nie znalazłem programu który obsługuje .elf i ma w konfiguracji AT90S8515 :( , a może się mylę i coś jednak jest?
    Pozdrawiam
    Ps. czasami AS4 by się przydał, tak jak w tym przypadku, niestety nie mam na czym zainstalować, bo nawet największy dysk okazuje się z czasem za mały.
    Rozeznam sprawę pod Ubuntu, bo mam nowo postawiony system z prawie czystym dyskiem :)
  • Poziom 23  
    excray napisał:
    Ale to jest hex w standardzie motoroli. Usbasp go nie przeczyta prawidłowo.

    AVRdude przyjmuje format motoroli więc powinien dać radę.
  • Poziom 31  
    PiotrPitucha napisał:
    Nie znalazłem programu który obsługuje .elf i ma w konfiguracji AT90S8515

    Ale pewnie ma Mega8515.