Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Candy ACS 1040 - nie uruchamia się pranie

wemibo 05 Jan 2020 20:17 1065 10
  • #1
    wemibo
    Level 7  
    Pralka po wybraniu programu (pokrętłem-programatorem) poprawnie wyświetla czas wykonania, włączam start i nic się nie dzieje oprócz odgłosu pykania/cykania z okolic tegoż programatora. Czas prania na wyświetlaczu się zmniejsza, ale nic poza tym.
    Co dziwne, np. po uruchomieniu programu spuszczenia wody (który trwa 4 minuty), po upływie 4 minut (na wyświetlaczu czas dochodzi do zera) wyskakuje komunikat E10.

    Sprawdziłem masę rzeczy:
    1) dopływ wody jest prawidłowy, sitko czyste, elektrozawór jest sprawny i czysty
    2) odpływ jest prawidłowy, czysty, rura podwieszona wysoko
    3) rozebrałem/złożyłem pokrętło/programator - wygląda właściwie, nie mam uwag. Pozostała elektronika (przewody też) wygląda wzrokowo OK.
    4) hydrostat chyba sprawny (po dmuchnięciu słychać odgłos membrany), rurka czysta, drożna
    5) grzałka OK, po odłączeniu przewodów grzałki problem ciągle jest ten sam
    6) blokada drzwiczek - elektromagnes działa prawidłowo

    Prośba o ewentualne pomysły, co i jak można jeszcze sprawdzić? Reset, tryb serwisowy, etc - pralka dosyć leciwa, więc czy te opcje są i dostępne ?

    pzdr
  • Helpful post
    #2
    kecajk49
    Level 34  
    W opisie brak informacji co do stanu szczotek silnika, zwłaszcza ich długości i pozostałych sygnałów też jako, że przed rozpoczęciem prania, pralka musi mieć sprawny silnik i podłączony do sterownika więc czy okablowanie nie ma przerwy też do sprawdzenia! Wylewanie wody nie potrzebuje silnika, stąd jej takie, a nie inne zachowanie. Jeśli silnik jest OK! wtedy problem leży w wybieraku.
    Nadaje się do naprawy, ale możesz kupić jako, że bogatemu...
  • #3
    wemibo
    Level 7  
    7) Szczotki silnika jeszcze są jeszcze w db stanie, również wykonałem test silnika 'na krótko' - kręci się. Do całej instalacji kablowej też nie mam zastrzeżeń - wszystko oryginalne, wizualnie żadnych uwag.

    Czyli wychodzi, że najprawdopodobniej tzw. elektronika szwankuje?

    pzdr
  • Helpful post
    #4
    Robo-technical
    Home appliances specialist
    Tyle mam w swoich zbiorach
    Candy ACS 1040 - nie uruchamia się pranie
  • #5
    wemibo
    Level 7  
    Błąd 10 (E10), który pojawia się na ekranie, czyli uszkodzona gałka programatora lub przewody elektryczne.

    Tak jak pisałem wcześniej - dziwne odgłosy pojawiają się z okolic tej gałki - takie cykanie/tyrkotanie/chrobotanie. Ja tą gałkę rozebrałem na części pierwsze (i o dziwo prawidłowo złożyłem spowrotem ;) ) i wzrokowo nic nie zauważyłem.
    Nic też nie mierzyłem (silniczka, elementów na płytce), natomiast mechanicznie wszystko tam jest w porządku.

    pzdr
  • Helpful post
    #6
    Robo-technical
    Home appliances specialist
    Hmmm, a to 'cykanie' to nie dźwięk jakiegoś przekaźnika? Może zimny lut na nim, lub uszkodzony
  • #7
    kecajk49
    Level 34  
    Wszystko ładnie, pięknie "na oko" to weź rozbierz jeszcze raz. Podoginaj blaszki ślizgacza tego wybieraka, nazwanego przez jakiegoś tłumacz "gałką", to jest wybierak programu z napędem i właśnie zły styk blaszek z polami podaje do procesora fałszywe komendy co ma ten robić i masz jak masz. Sprawdź styki przewodów, porostu podoginaj to co jest we wtyczkach, ale delikatnie.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • #9
    wemibo
    Level 7  
    Witam
    Rozebrałem, wyczyściłem, sprawdziłem i złożyłem wybierak.
    Wg mnie wszystko jest w nim OK, czysty, blaszki odgięte prawidłowo, po złożeniu one dociskają (sprężynują) właściwie. Silniczek synchroniczny spięty na krótko do 230V kręci się.

    Teraz najciekawsze: jeżeli wybierak jest dokręcony do ramy pralki lub jest w takim położeniu ('pionowym') - pralka jak dotychczas nie działa. Jeżeli wybierak leży 'poziomo', wtedy najczęściej (bo też nie zawsze) pralka uruchamia się i działa prawidłowo! Wykluczam winę przewodów - potestowałem, że one nie mają wpływu.

    Silniczka synchronicznego nie rozkręcałem, bo to chyba 'bilet w jedną stronę', ale czy to możliwe, że tam coś się dzieje - styka/nie styka przy zmianie pozycji ?

    pzdr Candy ACS 1040 - nie uruchamia się pranie
  • Helpful post
    #10
    kecajk49
    Level 34  
    Zachowanie zależne od polożenia ,może wskazywać na przewody pomiędy modułem i panelem sterującym.
    Niekiedy wystarczy poprawić styki we wtyczkach i wszystko wraca do normy.
  • #11
    wemibo
    Level 7  
    Naprawione.
    Uszkodzony był silniczek krokowy w wybieraku. A konkretnie rozkleiły się dwa elementy wirnika: plastikowy trzpień/trybik i na nim osadzony magnes. W związku z tym magnes się kręcił, ale trybik (a tym samym więc silniczek) już nie.
    Dlaczego w pozycji 'poziomej' mi się kręcił, a w 'pionowej' nie ? Bo w poziomej te dwa elementy 'zazębiały' się na tyle, że się kręciło. W miejscu styku plastik ma niewielki wyżłobiony krzyż, a magnes lekkie 'wybrzuszenie' w postaci krzyża.

    Pierwsza fota pokazuje te dwa elementy, czerwona strzałka to miejsce klejenia.
    Druga fota to ogólny widok silniczka.

    Candy ACS 1040 - nie uruchamia się pranie Candy ACS 1040 - nie uruchamia się pranie


    Dziękuję za pomoc.
    pozdrawiam.