W moim osobistym komputerze, często denerwował mnie dźwięk pochodzący z dysków, zasilacza, czy innych wentylatorów.
Drugim powodem, dla którego zacząłem sprawdzać portfolio producentów obudów komputerowych był brak miejsca na dodatkowe dyski, utrudniony ich montaż, oraz brak wystarczającej przestrzeni na "długie" karty grafiki.
To co rzucało się mi w oczy, podczas przeglądania ofert:
-duża rozbieżność cenowa- od 100zł do 1000zł- i częsta idąca w parze słaba jakość blach, wykonania itd...
-większość obudów nastawiona jest na wrażenia wizualne, a nie na funkcjonalność, zatem często można kupić drogą "gamingową" obudowę, niskiej jakości, ale świecącą jak choinka;
-duża ilość gniazd 3,5", brak lub 1-2 5,25".
Postanowiłem zatem znaleźć coś taniego, starego, co umożliwi pewne dorbne modyfikacje.
Mój wybór padł na obudowę Chieftec BX-01B-B-SL. Na OLX zdobyłem ją za 50PLN.
Tutaj możecie zobaczyć jej prezentację, tzn. wnętzre jest identyczne, na filmiku zaś zamontowany jest nowszy panel przedni.
A tak prezentowała się obudowa po zakupie:

Jak widać obudowa oferuje:
-4 miejsca na napędy 5,25";
-6 miejsc na napędy 3,5";
-5 wentylatorów 92mm;
-1 wentylator 120mm;
-całość zbudowana z solidnej stalowej blachy 1mm.
Najpierw postanowiłem zając się wyciszeniem dysków.
Zakupiłem radiatory z gumowymi wibro-izloatorami:

Udało mi się znaleźć ofertę dość dobrą jakościowo produktu za około 10-12PLN. Wadą rozwiązania jest zwiększenie niezbędnego miejsca z 3,5" do 5,25" na każdy dysk.
Jednak obudowa którą kupiłem, miała tylko 4 miejsca umożliwiające montaż takich zestawów.
Postanowiłem zatem przerobić kieszenie 3,5" na 5,25".
W tym celu roznitowałem zaznaczoną na zdjęciu (żółty owal) część stalową i przykręciłem ją do nowo wywierconych otworów. Aby wyeliminować drgania pomiędzy powierzchnie styku naniosłem warstwę silikonu i skręciłem śrubami. Brakujący dystans, zaznaczony w zielonym okręgu uzupełniłem płytką laminowaną, około 1,5mm. Zachowana została funkcja szybkiego montażu dysków.

Wadą tego rozwiązania jest zmniejszenie przestrzeni dla karty graficznej, obecnie maksymalny rozmiar karty, która zmieściła się przy zerowej szczelnie to ROG STRIX-GTX1070-O8G-GAMING 11.73 " x 5.28 " x 1.57 " (29.8 x 13.4 x 4 cm).
Umieściłem tam:
-Dysk SSD 250GB- systemowy,
-2 x 1TB pracujący w pseudo RAID zarządzanym przez WIN10-przechowywanie danych;
-1 x 1TB Dysk na pliki tymczasowo obrabiane;
-1 x Dysk do Archiwizacji;
W miejscu dla napędu dyskietek pracuje multi czytnik kart, drugie jest wolne.
W oryginalnym miejscu 5,25" napęd CDROM i kieszeń na dyski.
Obudowę chłodzą sterowane przez płytę ASUS TUF B450 Pro Gaming:
-poz 6 -> 1 x wentylator 120mm Enermax sterowany PWM;
-poz 1 & 2-> 2 x wentylatory BeQuiet 92mm, sterowane DC;
-poz 4 -> 1 x wentylatory BeQuiet 92mm, sterowane DC;
-poz 5 & 3 -> Wolne.
-Wentylator z zasilacza BeQuiet Dark Power Pro 11 650W;

Dodatkowo Karta graficzna ma 2 wyjścia na dodatkowe wentylatory, również zasilacz umożliwia podłączenie 4 dodatkowych wentylatorów.
Procesor Ryzen 5 3600 chłodzony jest przez Be Quiet Dark Power 3- Uwaga!!-> Aby pasował pod podstawkę AM4, trzeba dokupić KIT, aby całość dała się zamontować.
Całość waży dużo. Sama obudowa ponad 15kg.
Wewnątrz jest dość przestronnie, komputer nie generuje uciążliwego hałasu, obudowa jest dobrze wentylowana.
Cool? Ranking DIY