Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Drugie życie starych rzeczy- Tania i solidna obudowa ATX dla komputera PC

LiutenetMaria 06 Jan 2020 10:27 6465 11
  • Drugie życie starych rzeczy- Tania i solidna obudowa ATX dla komputera PC

W moim osobistym komputerze, często denerwował mnie dźwięk pochodzący z dysków, zasilacza, czy innych wentylatorów.
    Drugim powodem, dla którego zacząłem sprawdzać portfolio producentów obudów komputerowych był brak miejsca na dodatkowe dyski, utrudniony ich montaż, oraz brak wystarczającej przestrzeni na "długie" karty grafiki.

To co rzucało się mi w oczy, podczas przeglądania ofert:

-duża rozbieżność cenowa- od 100zł do 1000zł- i częsta idąca w parze słaba jakość blach, wykonania itd...
    -większość obudów nastawiona jest na wrażenia wizualne, a nie na funkcjonalność, zatem często można kupić drogą "gamingową" obudowę, niskiej jakości, ale świecącą jak choinka;
    -duża ilość gniazd 3,5", brak lub 1-2 5,25".

Postanowiłem zatem znaleźć coś taniego, starego, co umożliwi pewne dorbne modyfikacje.
    Mój wybór padł na obudowę Chieftec BX-01B-B-SL. Na OLX zdobyłem ją za 50PLN.
    Tutaj możecie zobaczyć jej prezentację, tzn. wnętzre jest identyczne, na filmiku zaś zamontowany jest nowszy panel przedni.

A tak prezentowała się obudowa po zakupie:

Jak widać obudowa oferuje:
    -4 miejsca na napędy 5,25";
    -6 miejsc na napędy 3,5";
    -5 wentylatorów 92mm;
    -1 wentylator 120mm;
    -całość zbudowana z solidnej stalowej blachy 1mm.

Najpierw postanowiłem zając się wyciszeniem dysków.
    Zakupiłem radiatory z gumowymi wibro-izloatorami:
    Drugie życie starych rzeczy- Tania i solidna obudowa ATX dla komputera PC Drugie życie starych rzeczy- Tania i solidna obudowa ATX dla komputera PC
    Udało mi się znaleźć ofertę dość dobrą jakościowo produktu za około 10-12PLN. Wadą rozwiązania jest zwiększenie niezbędnego miejsca z 3,5" do 5,25" na każdy dysk.

Jednak obudowa którą kupiłem, miała tylko 4 miejsca umożliwiające montaż takich zestawów.
    Postanowiłem zatem przerobić kieszenie 3,5" na 5,25".
    W tym celu roznitowałem zaznaczoną na zdjęciu (żółty owal) część stalową i przykręciłem ją do nowo wywierconych otworów. Aby wyeliminować drgania pomiędzy powierzchnie styku naniosłem warstwę silikonu i skręciłem śrubami. Brakujący dystans, zaznaczony w zielonym okręgu uzupełniłem płytką laminowaną, około 1,5mm. Zachowana została funkcja szybkiego montażu dysków.

Wadą tego rozwiązania jest zmniejszenie przestrzeni dla karty graficznej, obecnie maksymalny rozmiar karty, która zmieściła się przy zerowej szczelnie to ROG STRIX-GTX1070-O8G-GAMING 11.73 " x 5.28 " x 1.57 " (29.8 x 13.4 x 4 cm).

Umieściłem tam:
    -Dysk SSD 250GB- systemowy,
    -2 x 1TB pracujący w pseudo RAID zarządzanym przez WIN10-przechowywanie danych;
    -1 x 1TB Dysk na pliki tymczasowo obrabiane;
    -1 x Dysk do Archiwizacji;

W miejscu dla napędu dyskietek pracuje multi czytnik kart, drugie jest wolne.

W oryginalnym miejscu 5,25" napęd CDROM i kieszeń na dyski.

Obudowę chłodzą sterowane przez płytę ASUS TUF B450 Pro Gaming:
    -poz 6 -> 1 x wentylator 120mm Enermax sterowany PWM;
    -poz 1 & 2-> 2 x wentylatory BeQuiet 92mm, sterowane DC;
    -poz 4 -> 1 x wentylatory BeQuiet 92mm, sterowane DC;
    -poz 5 & 3 -> Wolne.

-Wentylator z zasilacza BeQuiet Dark Power Pro 11 650W;

Dodatkowo Karta graficzna ma 2 wyjścia na dodatkowe wentylatory, również zasilacz umożliwia podłączenie 4 dodatkowych wentylatorów.

Procesor Ryzen 5 3600 chłodzony jest przez Be Quiet Dark Power 3- Uwaga!!-> Aby pasował pod podstawkę AM4, trzeba dokupić KIT, aby całość dała się zamontować.

Całość waży dużo. Sama obudowa ponad 15kg.
    Wewnątrz jest dość przestronnie, komputer nie generuje uciążliwego hałasu, obudowa jest dobrze wentylowana.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    LiutenetMaria
    Level 28  
    Has specialization in: nic
    LiutenetMaria wrote 1735 posts with rating 195, helped 59 times. Live in city Kraków. Been with us since 2006 year.
    Eidems
    Level 29  
    Można niedużym kosztem zbudować komputer prawie pasywny, a tak kupiłeś obudowę która w 2/3 jest pusta i zajmuje dużo miejsca.
    Anonymous
    Level 1  
    h3c4
    Level 14  
    Mnie się podobają małe zajmujące niewiele miejsca np. SENTRY 2.0

LiutenetMaria
    Level 28  
    h3c4 wrote:
    Mnie się podobają małe zajmujące niewiele miejsca np. SENTRY 2.0

To jest drugi kierunek, który też mi się podoba:)

Quote:
    Ale jak poprzednik napisał, lepiej iść w obudowy o chłodzeniu pasywnym, zamiast robić z komputera klimatyzację.

Co masz na myśli?

Quote:
    Można niedużym kosztem zbudować komputer prawie pasywny

Podlinkujesz coś? Jestem również zainteresowany.
    sad_madman
    Level 27  
    Ja tego cheifteca posiadam. Pamiętam, że kupiłem go z 10 lat temu na giełdzie samochodowej w łodzi (chociaż tutaj ciekawostka - w ostatnią niedzielę były 4 auta wystawione...).
    Tak naprawdę nie wiem dlaczego nie wyrzuciłeś w ogóle tego oryginalnego koszyka na dyski i nie zamontowałeś ich w zatokach 5.25. Ta obudowa ma 4 takie więc spokojnie można zamontować 1xdvd + 3xHDD a do tego są dwa sloty na dyskietki - więc można tam wrzucić czytnik + dysk SSD.
    LiutenetMaria
    Level 28  
    Odpowiedź jest prosta. Do dysków 3,5 przewidziane bylo miejsce na 3 wentylatory.

Zaś w przyszłości w gniazdach 5,25 będzie tylko Cd Rom i chłodnica od AIO.

Dodano po 4 [minuty]:

Odpowiedź jest prosta. Do dysków 3,5 przewidziane bylo miejsce na 3 wentylatory.

Zaś w przyszłości w gniazdach 5,25 będzie tylko Cd Rom i chłodnica od AIO.
    sad_madman
    Level 27  
    Tylko, że w czasach gdy te obudowy były projektowane to dyski też były trochę inne. Dla mnie dawanie jakichkolwiek wentylatorów wiejących na dyski mija się obecnie z celem.
    LiutenetMaria
    Level 28  
    Sprawdziłem Twoją poradę.

Umieściłem dyski 3,5" w oryginalnych otworach 5,25".
    Wyrzuciłem też dolne kieszenie na dyski 3,5".

Efekt jest taki, że poprawił się przepływ powietrza, komputer jest cichszy przy tym samym obciążeniu co wcześniej.
    Niestety zajęte są wszystkie przednie miejsca 5,25", więc nie ma możliwości umieścić żadnego dodatkowego urządzenia takiego, jak panel sterujący itd...
    karolark
    Level 42  
    Też mam obudowę NZXT Hades kupiona za 60zł ( sprzedawca zamienił ją na ładna kolorową )
    Ciężka solidna wszystko do niej wejdzie :D
    sad_madman
    Level 27  
    LiutenetMaria wrote:

Niestety zajęte są wszystkie przednie miejsca 5,25", więc nie ma możliwości umieścić żadnego dodatkowego urządzenia takiego, jak panel sterujący itd...

Panel sterujący od AIO ? Ja bym się przede wszystkim zastanowił czy w ogóle takie coś Ci się przyda. Rozumiem gdybyś kupował teraz zestaw i postanowił kupić sobie takie kompaktowe chłodzenie wodne ale w momencie gdy masz obecne dosyć dobrą konstrukcję to czy ma to jakiś większy sens ? Wiele na tym nie ugrasz. Wadą tej obudowy z punktu widzenia AIO jest także to, że nie ma gdzie zamontować chłodnicy. Z przodu tego nie zrobisz bo oznaczałoby to, że tak musiałbyś ustawić wentylatory aby zaciągały powietrze od tyłu obudowy i wypychały z przodu. Gdybyś zostawił to w klasycznym układzie to tylko wpychałbyś ciepłe powietrze do środka. Może więc z tyłu obudowy ? Tam wejdzie tylko pojedyncza chłodniczka czyli uboższa wersja, która lepsze od obecnego coolera nie będzie. Niestety ale pod AIO nadają się nowe obudowy gdzie zasilacz znajduje się na dole a na górze można zamontować np. chłodnicę potrójną bo miejsce jest przygotowane.
    LiutenetMaria
    Level 28  
    sad_madman wrote:
    Panel sterujący od AIO ?

Nie chodzi o jakikolwiek panel: regulator wentylatorów, gniazda USB, kieszeń itd...

Ale masz rację, chłodnica AIO z przodu to słaby pomysł.

karolark wrote:
    Ciężka solidna wszystko do niej wejdzie

Dokładnie. Solidność i miejsce na wszystko co się chce tam wepchać:)