Brunoxp wrote:Jeżeli to jest jedyna wada to dla mnie jest do przyjęcia. Czy możesz podać koszt ogrzewania całego domu w ostatnim sezonie ?Wadą jest cena: dałem 5,5k zł z montażem za jednostkę wielkości 9KBTU
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereDariusz Łukasiewicz wrote:że niby jaki model ? 10kW na Hondzie za 3500złAgregat z silnikiem Hondy 10kW -3500zł
vodiczka wrote:Brunoxp wrote:Jeżeli to jest jedyna wada to dla mnie jest do przyjęcia. Czy możesz podać koszt ogrzewania całego domu w ostatnim sezonie ?Wadą jest cena: dałem 5,5k zł z montażem za jednostkę wielkości 9KBTU
Michal_WWL wrote:nadaje się tylko muszą mieć odpowiednią moc , niby trzeba v33 przy PC , by wydajność była jak przy CO .Poproszę też o dokładniejsze wyjaśnienie, dlaczego pompa ciepła powietrzna nie nadaje się do współpracy z grzejnikami?
Dariusz Łukasiewicz wrote:Michal_WWL
O co chodzi z tym dodatkowym źródłem jak by pompa przy mrozach nie starczała?
cuuube wrote:Dariusz Łukasiewicz wrote:że niby jaki model ? 10kW na Hondzie za 3500złAgregat z silnikiem Hondy 10kW -3500złgdzie takie tanie mają ? Cena raczej x2 i to z używkę .
Brunoxp wrote:z tego co kojarzę z rozmóww wątkach o PC ,to takich konkretnych poniżej -10 czy -15 to ze dwa tygodnie , na naszym biegunie zimna może trochę więcej . Do -5 to niby wiele PC leci z COP'em około 2 .Przypomnijcie mi ile tych ciężkich mrozów ostatnio było?
Dariusz Łukasiewicz wrote:czyli jednak używka . Jesteś pewien ,że tyle ma i nie rozleci się wtedy gdy będzie potrzebny ?Polisingowy agregat z 215 godzinami pracy kupiłem za 2700 Brutto
Brunoxp wrote:Dariusz Łukasiewicz wrote:Panasonic T-Capa ma stałą wydajność do -15 i 9kW ma przy tym COP 2.80
zaciekawiłeś mnie tym wynikiem i sprawdziłemCOP 2,8 to ma przy -7 ale i tak jest to niezłym wynikiem
dzibus1 wrote:Brunoxp wrote:Dariusz Łukasiewicz wrote:Panasonic T-Capa ma stałą wydajność do -15 i 9kW ma przy tym COP 2.80
zaciekawiłeś mnie tym wynikiem i sprawdziłemCOP 2,8 to ma przy -7 ale i tak jest to niezłym wynikiem
Dla A-7/W35. Nic nadzwyczajnego. Polecam sprawdzić A-7/W50 lub A-7/W55.
Ten T-CAP to żaden cud. Do tego 9kW i dwa śmigła. Wielka ta jednostka zewnętrzna. Daikin czy Mitsubishi tej mocy to jednostki jednowentylatorowe. Nowy Daikin pracuje do -25C, Mitsubishi Zubadan do -28C, a Mitsubishi Ecodan do -20C. Pracują, ale COP ok 1,5 przy -15C. Nie ma co się czarować. Jak kupować PC to teraz chyba najlepiej na R32, a parametry praktycznie takie same większości pomp.
Michal_WWL wrote:Co do zasadności użycia dodatkowego źródła ciepła, obok pompy, na duże mrozy.
- potrzebna będzie większa temperatura zasilania grzejników, minimum 55C
- innego typu źródło będzie ekonomiczniejsze, przy niskich temperaturach zewnętrznych
Dariusz Łukasiewicz wrote:To może warto by było zamiast drugiego żródła wymienić grzejniki na klimakonwektor?
Dariusz Łukasiewicz wrote:
A czy gwarantują moc nominalną do temperatury -15. Czy jednak moc znacząco spada?
Dwa wentylatory bo jednak przy -15 trzeba jakoś tą energię pobrać z otoczenia. Spójrz na wykres entalpi powietrza , przy -5 to praktycznie nie ma wody w powietrzu a za tym energia jest mocna rozproszona.
Dariusz Łukasiewicz wrote:Za różnice w cenie między Mitsubishi a panasonikiem masz połowę grzejników wymienione na klimakonwektor i używasz funkcji chłodzenia.
Dariusz Łukasiewicz wrote:
A kto z Panów mi powie czy Misiubisi ma swoje sprężarki czy je kupuje od kogoś?
Dariusz Łukasiewicz wrote:To ja mam pytanie dodatkowe : ile kosztuje taki przewymiarowane grzejniki pod pompę bo przewymiarowanie grzejników pod pompę idzie w grube tysie. Wystarczy ziać cennik Purmo i porównać sobie te parametry i ceny jakie wychodzą .
Dariusz Łukasiewicz wrote:Czy drogie? Na dom 180m2 8sztuk 18k zł. Jak policzymyze w tych pomieszczeniach będziemy chłodzić to koszt 1/2 klimatyzacji w tych pomieszczeniach.
Szyszkownik Kilkujadek wrote:ja jestem w trakcie takiego testu , ponieważ myślę o przejściu na PC z peleciaka . Dziurę w kominie mam na kominek jednak go nie montowałem i raczej nie zamierzam . U mnie najdłuższa przerwa w dostawie prądu zimą nie trwała z tego co pamiętam dłużej niż około 30h . Temperatura nie spadła poniżej 20 stopni ,ale żona miała w oczach strach, bo nawet przy 22/23 chodzi w domu w długim rękawie i bezrękawniku , gdzie ja i dzieciaki w krótkich rękawach .Zrób test jak przez całą zimę będziesz miał 50 st. C na kotle. Jeśli uzyskasz komfort cieplny to można iść w pompę ciepła.
Dariusz Łukasiewicz wrote:to nie jest takie proste i zależy od różnych czynników http://www.rynekfarb.pl/rf/wp-content/uploads...unkt-rosy-w-malowaniu-201305-rynekfarb_pl.pdfCzy jak obniżymy temperaturę w domu do 16oC to leci nam woda po ścianach?
Dariusz Łukasiewicz wrote:no właśnie , popatrz w tabelę przy jakiej temperaturze zaczyna sie 'pocenie' dla np 30 stopni powietrza i wilgotności 55% i odpowiedz na pytanie jaką temperaturę musi mieć klimakonwektor by skutecznie chłodzić i co się będzie działo gdy z PC pójdzie woda o temperaturze z 6 stopni . Nie ma siły by się nie skraplało .Zaraz zaraz w lecie mamy temperatury po 25-35oC.
Quote:CHŁODZENIE W ten sam sposób jest rozwiązywany proces chłodzenia. Co ciekawe do tego nie jest potrzebna druga instalacja. Nasze pompy ciepła w zimie ogrzewają budynek a w lecie go chłodzą. Pompa ciepła jest w zasadzie agregatem wody lodowej i w lecie można ją przełączyć na tryb chłodzenia i zacznie wytwarzać wodę o temperaturze 6C. Oczywiście zimnej wody nie puszczamy na system ogrzewania podłogowego. Dlaczego ? Dlatego że po pierwsze jest to dyskomfort (zimna podłoga) a po drugie i to ważniejsze może nastąpić kondensacja pary wodnej na zimnej powierzchni. Przy klimakonwektorach w trybie chłodzenia musimy pamiętać że będzie się na powierzchni jego wymiennika kondensować para wodna i w związku z tym musimy do niego podłączyć układ odprowadzenia skroplin jak z tradycyjnego klimatyzatora.
Michal_WWL wrote:Koledzy, zgadza się, w przyszłości chcę wymienić w sypialniach grzejniki na klimakonwektory. Odpływ kondensatu już mam zapewniony, zasilanie też.
Co do bazowego pytania z początku wątku - jakie macie koszta przy dużych mrozach w przypadku gazu z butli lub oleju, przy współpracy z pompą ciepła? Jakie macie doświadczenia z automatyką spinającą te dwa źródła?