Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Internet Vectra, UPC - możliwości sieci, struktura sieci, urządzenia

Elektronik2013 06 Jan 2020 15:28 1299 7
Optex
    Elektronik2013
    Level 11  
    Witajcie. Zastanawiam się jakie są możliwości sieci typu Vectra, UPC, Toya opartej o przewody koncentryczne (antenowe) na poziomie bloku, osiedla. Załóżmy że operator oferuje internet 500Mb/s dla użytkownika końcowego, w takim razie przepustowość sieci na poziomie bloku a dalej osiedla musi być o wiele wiele większa aby kilkadziesiąt osób w bloku a później setki osób na osiedlu mogły korzystać komfortowo z internetu. Ciekawią mnie możliwości sieci na poziomie bloku, osiedla, do którego momentu sieć zbudowana jest w oparciu o przewody koncentryczne. Pytam po prostu z ciekawości, dostawca podłączył u mnie internet o prędkości maksymalnej 600Mb/s, zwykle osiągalna prędkość jest w granicach 350-500Mb/s a zdarzały się w okolicach świąt spadki do nawet 100Mb/s. Oczywiście nie wymagam maksymalnych prędkości, wiem że operator przyjmuje tzw. overbooking ponieważ nikt nie wykorzystuje łączą cały czas w 100%. Sieci ethernetowe oparte o skrętkę mniej więcej wiem jak działają, jak zbudowana jest infrastruktura. Sieci oparte o koncentryki są dla mnie na ten moment zagadką. Z góry dziękuje za udzielone odpowiedzi, może wywiąże się między nami ciekawa dyskusja jak w innym dziale o centralach telefonicznych.
  • Optex
    czuker
    Level 25  
    Nawet jeśli do lokalu wchodzi koncentryk nie oznacza to że na dole, a dokładniej w górę sieci tez jest koncentryk. Obecnie raczej światłowody. A co do przepustowości - najprawdopodobniej ok 10G i to w Eth bo to bardziej popularna technologia w sieciach.
    Co do prędkości osiąganych na łączach dochodzących do osiedla to sprawę załatwia wykorzystanie efektu statystycznej multipleksacji czyli właśnie tego że nie wszyscy w tym samym czasie odpalają speedtest, bo zasadniczo reszta aplikacji nie wykorzystuje, a nawet nie próbuje wykorzystać pełnego pasma. Zresztą aby u siebie dostać 500Mbps download'u jakiś serwer musiałby tyle dawać. I może sumarycznie daje, ale pewnie nie jesteś jedynym korzystającym więc sam serwer ogranicza możliwości transmisji. Prawda jest taka że łącze 100Mbps w zupełności wystarcza, i pewnie jakbyś sobie pooglądał faktyczne rzeczywiste szybkości transmisji to najprawdopodobniej zacząłbyś się zastanawiać co daje Ci to 500Mbps :)
  • Optex
    Elektronik2013
    Level 11  
    Do lokalu wchodzi koncentryk który schodzi do skrzynki na dole gdzie jest odgałęźnik multitab gdzie są podpięci poszczególni mieszkańcy mojej klatki (raz widziałem zawartość jak monter zmieniał filtr telewizji analogowej), w piwnicy znajduje się podobno wzmacniacz do którego dochodzi również koncentryk. Światłowody u nas w bloku ma tylko Orange. U dziadków w innej części miasta faktycznie do piwnicy dochodzi światłowód który jest własnością Vectry.

Cała paczka czyli internet+telewizja cyfrowa+telewizja analogowa+radio analogowe+telefon jest przesyłana światłowodowo na poszczególne osiedla?
    Anonymous
    Level 1  
    Elektronik2013
    Level 11  
    Światłowodem na poszczególne budynki przesyłana jest całość czyli internet+telewizja analogowa+radio analogowe+dvbc itd czy tylko usługi cyfrowe a reszta w inny sposób?
    Anonymous
    Level 1  
    Elektronik2013
    Level 11  
    Teraz piszesz o cyfrowej telewizji DVBC a jak się ma sprawa odnośnie analoga też jest on przesyłany światłowodowo na poszczególne osiedla i dopiero później zmieniany na typowo analog. Gdzieś musi zachodzić rozdział że TVP1 jest na iluś tam Mhz, TVN na iluś tam a radio Łódź na przykładowo 103Mhz. Dążę do tego czy światłowodowo można przesłać analogową zawartość koncentryka. Czysto hipotetycznie pytam czy istnieją urządzenia które spowodują że użytkownik prześle światłowodowo paczkę powiedzmy analogowego sygnału z 10 kamer których modulatory ustawiły sygnał na danych częstotliwościach a po drugiej stronie powiedzmy za 5km inne urządzenie rozkoduje i ustawi sygnał na tych samych częstotliwościach. Nie potrafię tego fachowo wytłumaczyć. Najprostszy przykład - mamy antenę FM zwykły dipol do którego podłączony jest koncentryk czy istnieje urządzenie które umożliwi przesłanie sygnału stacji radiowych na kilka km, po drugiej stronie dajemy odwrotne urządzenie które znowu zamieni światło na sygnał w kablu koncentrycznym który wpinamy do wieży czy tunera radiowego. Próbuje poznać możliwości sprzętu.
    Anonymous
    Level 1