Witajcie. Zastanawiam się jakie są możliwości sieci typu Vectra, UPC, Toya opartej o przewody koncentryczne (antenowe) na poziomie bloku, osiedla. Załóżmy że operator oferuje internet 500Mb/s dla użytkownika końcowego, w takim razie przepustowość sieci na poziomie bloku a dalej osiedla musi być o wiele wiele większa aby kilkadziesiąt osób w bloku a później setki osób na osiedlu mogły korzystać komfortowo z internetu. Ciekawią mnie możliwości sieci na poziomie bloku, osiedla, do którego momentu sieć zbudowana jest w oparciu o przewody koncentryczne. Pytam po prostu z ciekawości, dostawca podłączył u mnie internet o prędkości maksymalnej 600Mb/s, zwykle osiągalna prędkość jest w granicach 350-500Mb/s a zdarzały się w okolicach świąt spadki do nawet 100Mb/s. Oczywiście nie wymagam maksymalnych prędkości, wiem że operator przyjmuje tzw. overbooking ponieważ nikt nie wykorzystuje łączą cały czas w 100%. Sieci ethernetowe oparte o skrętkę mniej więcej wiem jak działają, jak zbudowana jest infrastruktura. Sieci oparte o koncentryki są dla mnie na ten moment zagadką. Z góry dziękuje za udzielone odpowiedzi, może wywiąże się między nami ciekawa dyskusja jak w innym dziale o centralach telefonicznych.