Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Hmi siemens wylogowanie o konkretnej godzinie

marcinxx93 07 Jan 2020 14:03 459 10
    marcinxx93
    Level 3  
    Witam

Mam pewien program w tia portal. Muszę zrobić tak żeby o konkretnej godzinie wylogował się użytkownik.Nie mam pojęcia gdzie to można zrobić. Ustawiłem żeby się automatycznie nie wylogowywał, ale jak ustawić żeby o konkretnej godzinie się użytkownik z automatu wylosował.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam
    elektronikq
    Level 25  
    Użyj zegaru czasu rzeczywistego (RD_SYS_T) i zmienna time (DTL).
    marcinxx93
    Level 3  
    ok rozumiem mam ten zegar ale jak dalej to wykorzystać?
    elektronikq
    Level 25  
    Zegar ustawiasz na godzinę a potem używasz komparatora, bloczkow move do przenoszenia i do porównania swojej godziny. Kiedyś tak robiłem w s7-200. Chyba że w s7-1200 ustawia się to łatwiej.

Może przyda się funkcja T-Conv..
    marcinxx93
    Level 3  
    ok rozumiem że porównać godziny ale w jaki sposób przypisać aby wylogowało ?
  • Helpful post
    elektronikq
    Level 25  
    A jaki bit w programie służy do "wylogowania"? Jak porównasz bloki to możesz zasetować marker który posłuży w programie do wylogowania.
    marcinxx93
    Level 3  
    ja mam przycisk na panelu hmi jeden do logowania a drugi do wylogowania
    i tam ustawiam login i logoff takie funkcje to każdego z przycisku
  • Helpful post
    zembol
    Level 24  
    Dzień dobry.
    Takie tematy realizuje się przy pomocy "Jobów", w panelu do zdefiniowania Job mailbox area pointer i potem do tego obszaru pamięci (np blok DB wysłać) numer Joba z parametrami. Jest to dokładnie opisane w manualu do Tia.
    Pierwszy z brzegu post z forum suportu siemensa
    https://support.industry.siemens.com/tf//WW/en/posts/job-mailbox-area-pointer/143504?page=0&pageSize=10

Wycinek z manuala (Job numer 24):
    24 User logoff
    Logs off the current user.
    (The function corresponds to the "logoff" system function)
    marcinxx93
    Level 3  
    Dzięki za pomoc już wszystko działa.
    A jeśli chce aktywować screna za pomocą przycisku dodanego do plc to używa joba 51?
    I jak dodać je w hmi bo rozumiem ze do każdego joba musi być osobny blok danych ?
    zembol
    Level 24  
    Definiujesz obszar Job mailbox area pointer tylko raz w konfiguracji panela (opisane dokładnie w manualu do Tia), wysyłasz tylko do niego najpierw parametry a potem numer joba np instrukcją MOVE. Tak Job 51 aktywuje wybrany ekran.
    marcinxx93
    Level 3  
    Dzięki Panowie wszystko działa