Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Jaka pompa lub hydrofor - Nie wiem jaką pompę dobrać

andzrej 07 Jan 2020 18:27 1380 36
Buderus
    andzrej
    Level 10  
    Czy można umieścić małą pompę samossącą z zabezpieczeniem (jaki najtańszy ?) przed suchobiegiem przy małej studni przelewowej (2 kręgi) a zbiornik przeponowy (24 lub 50 l) umieścić w domku letniskowym oddalonym od studni o 40 metrów położonym na małym wzniesieniu (7-8 m) ?
    Używam wody dziennie 200 l (do prysznica, WC, gotowania)
  • Buderus
    stanislaw1954
    Level 43  
    Zakładając, że poziom wody w studni jest na równi z ziemią, to się raczej nie uda. Wszystkie pompy wirowe mają ssanie zakładane(teoria) w granicach 7-8 m + długość ssania(dość znaczna), więc albo od razu myśleć o innym rozwiązaniu, albo łudzić się próbować i okaże się, ze nic z tego.

Dodano po 1 [minuty]:

Poprawka- pompa przy studni , to tak.
    andzrej
    Level 10  
    A gdybym dodał pompę ruską głębinową za 100 zlotych

Dodano po 3 [minuty]:

Czy wystarczyłaby pompka 250 Omnigena

Dodano po 3 [minuty]:

Jeszcze jedno mam od studni do domku rurę niebieską 3/4 lub 1/2 cala czy musiałbym ją wymienić na jeden cal
    zworys
    Level 39  
    andzrej wrote:
    Czy można umieścić małą pompę samossącą z zabezpieczeniem (jaki najtańszy ?) przed suchobiegiem przy małej studni przelewowej

Jeśli woda w studni nie opada poniżej ssaka na rurze ssącej pompy to wystarczy zawór zwrotny w ssaku. Raz zalana i odpowietrzona pompa będzie trzymała wodę i nie będzie pracowała na sucho. Może warto zastosować mały hydrofor np taki http://hydrodom.pl/opis/3931769/hydrofor-50l-aj-5060-11kw230v-60-lmin-5-bar.html. Wystarczy obudować go ( zabezpieczyć ) koło studni i po problemie. Integralny zbiornik utrzymuje ciśnienie na wylocie w zakresie nastawionym na presostacie.
    andzrej wrote:
    A gdybym dodał pompę ruską głębinową za 100 zlotych
    Jej wydajność jest bardzo mizerna ciśnienie też.

Dodano po 1 [minuty]:

andzrej wrote:
    Jeszcze jedno mam od studni do domku rurę niebieską 3/4 lub 1/2 cala czy musiałbym ją wymienić na jeden cal
    Do takiego hydroforka jak w linku - nie.

Dodano po 5 [minuty]:

Jeśli już Omnigena to raczej taka: https://sklep-hydros.pl/pompy-hydroforowe/2801-pompa-jy1000-inox-z-osprzetem-omnigena-wirnik-nierdzewny.html
    andzrej
    Level 10  
    Co będzie lepsze w mojej sytuacji przy niskim poborze wody zbiornik 24 l wystarczy
  • Buderus
    stanislaw1954
    Level 43  
    andzrej wrote:
    zbiornik 24 l wystarczy
    Mały zbiornik, pompa włącza się często, większy rzadziej, bo kilka litrów wody można więcej pobrać i tyle...
    Znaczna różnica będzie, gdy zbiornik jest znacznie większy, ale czy to ma sens w takim przypadku.
    Oczywiście częstotliwość włączania pompy będzie większa przy mniejszym zbiorniku, a czas pracy też krótszy. Zbiornik większy pompa dłużej pracuje i dłużej stoi.
    andzrej
    Level 10  
    Jeszcze ostatnie pytanie czy wydajność spadnie lub wzrośnie jeśli pompę ustawię przy studni lub kilka metrów wyżej , a zbiornik umieszczę w domku

Dodano po 13 [minuty]:

Panie Stanisławie
    Od studni do domku mam wkopaną rurę niebieską 3/4 lub 1/2 cala czy musiałbym ją wymienić na jeden cal gdybym
    założył Omnigena 250 watt
  • Helpful post
    zworys
    Level 39  
    andzrej wrote:
    czy wydajność spadnie lub wzrośnie jeśli pompę ustawię przy studni lub kilka metrów wyżej , a zbiornik umieszczę w domku

Umieszczenie zbiornika nie decyduje o wydajności ale umieszczenie pompy już tak. Jeśli będzie miała większą różnicę poziomów między lustrem wody i umiejscowieniem pompy to będzie musiała więcej mocy zużyć na ssanie kosztem wody podawanej pod ciśnieniem. Standardowe hydroforki takie jak pokazałem w linku mają wylot dostosowany do rury 3/4 więc nic nie trzeba wymieniać.
    andzrej
    Level 10  
    Rozumiem bardzo dobrze Tylko że ja potrzebuję mało wody i niezbyt wysokiego ciśnienia. Dotychczas miałem zbiornik z wodą 2 m nad prysznicem I też mi wystarczyło do kąpania .może by jednak wystarczyła ta pompka 250 wat
    stanislaw1954
    Level 43  
    zworys wrote:
    Standardowe hydroforki takie jak pokazałem w linku mają wylot dostosowany do rury 3/4 więc nic nie trzeba wymieniać.
    Raczej 1"
    andzrej wrote:
    Od studni do domku mam wkopaną rurę niebieską 3/4 lub 1/2 cala czy musiałbym ją wymienić na jeden cal gdybym
    Nie spotkałem się z wężem !/2" bardziej uwierzę w 3/4", a czy nie można go po prostu zmierzyć, choćby linijką-po zewnątrz? a może suwmiarką dysponujesz? Tego typu pompy mają wyjście 1" czyli wąż PE 32 zewnątrz i to było by najwłaściwsze rozwiązanie. Na 3/4' jeszcze bym przystał, choć może pompa na tym"cierpieć' i jak się to odbije na jej trwałości ? trudno zgadnąć.

Dodano po 5 [minuty]:

Wydajność max (l/min): 35
    Wydajność max (m3/h):2,1
    Ciśnienie max (Bar):3,5
    Wysokość podnoszenia (m):35
    Zdolność zasysania (m):8
    Moc silnika (W):250
    Moc silnika (kW):0,25
    Zasilanie (V):230
    Rozmiar króćców(cale):1 x 1
    Producent: Omnigena

Dane techniczne-kopiowane z aukcji allegro
    zworys
    Level 39  
    stanislaw1954 wrote:
    choć może pompa na tym"cierpieć' i jak się to odbije na jej trwałości ? trudno zgadnąć.
    To zależy gdzie będzie zbiornik. Jeśli przy pompie to czy będzie to 1/2" czy 1" to nie będzie miało znaczenia, jeśli w domu to pompa będzie trochę dławiona ( przy zbiorniku ciśnieniowym), trudno wyrokować z jakim skutkiem.
    andzrej
    Level 10  
    Jeśli usłyszę stanowcze nie dla pompki 250w to zrozumiem i zamknę temat
    andzrej
    Level 10  
    I będzie wszystko hulało biorąc pod uwagę wszystko to o czym pisałem ?
    zworys
    Level 39  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3595918.html#18049920 W tym temacie opisuję moją konstrukcję do podlewania ogrodu opartą na małym hydroforku. Woda jest zaciągana 6-7m ze studni położonej kilkanaście metrów od pompy. Silnik hydroforu miał moc 810W ( teraz 1200W ale grzeje się bardziej niż ten podobno słabszy )
  • Helpful post
    stanislaw1954
    Level 43  
    zworys wrote:
    To zależy gdzie będzie zbiornik. Jeśli przy pompie to czy będzie to 1/2" czy 1" to nie będzie miało znaczenia, jeśli w domu to pompa będzie trochę dławiona ( przy zbiorniku ciśnieniowym), trudno wyrokować z jakim skutkiem.
    I tu się muszę zgodzić.
    zworys wrote:

andzrej napisał:

Dla tak słabej pompy należałoby wymienić.
    Tu nie chodzi o moc pompy, tylko dławienie przepływu, w cienkiej rurze, które odbije się na hamowaniu silnika. Z jakim skutkiem? trudno zgadnąć. Przy krótkotrwałej pracy, może być to tylko chwilowe zwiększenie prądu pobieranego przez silnik= zagrzanie uzwojeń. Przy dłuższej pracy, albo wyłączanie silnika, jeśli będzie prawidłowo zabezpieczony, albo wręcz przegrzanie uzwojeń, co w efekcie doprowadzi do spalenia silnika.
    zworys
    Level 39  
    andzrej wrote:
    I będzie wszystko hulało biorąc pod uwagę wszystko to o czym pisałem ?

Zbiornik w domu ma być opadowy czy ciśnieniowy ? Do ciśnieniowego ta pompa będzie za słaba.

Dodano po 2 [minuty]:

stanislaw1954 wrote:
    Tu nie chodzi o moc pompy, tylko dławienie przepływu,
    Bezpośrednio tak ale silnik o większej mocy nawet przy zdławionym przepływie nie byłby tak forsowany.
    andzrej
    Level 10  
    Przeczytałem dokładnie wszystkie posty i myślę że powinienem zrobić tak
    1.pompa 250 plus zbiornik przy samej studni
    2.na zimę będę pompę demontował więc musi być jak najmniejszy, więc przy moim skromnym zapotrzebowaniach na wodę może bez zbiornika lub przynajmniej 2 litry w zestawie z pompą wzch 250 ?

Dodano po 44 [minuty]:

Nie wiem tylko jaka będzie różnica komfortu pod prysznicem ... czy wystąpią zbyt przykre zmiany ciśnienia i temperatury wody ciepła-zimna. W domku letniskowym mam 35 litrowy podgrzewacz pojemnościowy .
    zworys
    Level 39  
    andzrej wrote:
    2.na zimę będę pompę demontował więc musi być jak najmniejszy, więc przy moim skromnym zapotrzebowaniach na wodę może bez zbiornika lub przynajmniej 2 litry w zestawie z pompą wzch 250 ?

Bez zbiornika trzeba będzie samemu operować wyłącznikiem. Z kolei 2l zbiornik to trochę za mało, pompa będzie startowała co chwilę. ( dla porównania - ocynkowane wiaderko ma ok. 10l pojemności )
    andzrej
    Level 10  
    Wyczytałem że bezzbiornikowy na przykład brio sk-13 czy 15 działają

Dodano po 5 [minuty]:

Automatycznie
  • Helpful post
    stanislaw1954
    Level 43  
    andzrej wrote:
    Wyczytałem że bezzbiornikowy na przykład brio sk-13 czy 15 działają

Automatycznie
    Może działają, ale pod prysznic raczej bym nie wchodził- skoki ciśnienia i raz będziesz miał wodę gorącą, a za chwile zimną. Do obsługi prysznica ciśnienie w instalacji musi być stabilniejsze( nie w jednej chwili np.4 bary by po 5-10 s spaść do np1,5 bara), podobnie z przepływem.
    andzrej
    Level 10  
    Czyli bezzbiornikowy odpada, a czy na dwulitrowym będzie dużo lepiej niż w 20 litrowym ?
    Czy można ustawić ciśnienie załaczania i wyłączenia na 1,5 do 2 ?
  • Helpful post
    stanislaw1954
    Level 43  
    andzrej wrote:
    Czyli bezzbiornikowy odpada, a czy na dwulitrowym będzie dużo lepiej niż w 20 litrowym ?
    Może na odwrót. Im większy zbiornik, tym mnie odczuwalne skoki ciśnienia.
    andzrej wrote:
    Czy można ustawić ciśnienie załaczania i wyłączenia na 1,5 do 2 ?
    Każdy presostat ma inny rodzaj nastaw. W jednych takie ustawienie jest możliwe, a inne maja większy odstęp między załączeniem, a wyłączeniem.
  • Helpful post
    mczapski
    Level 39  
    andzrej wrote:
    Dotychczas miałem zbiornik z wodą 2 m nad prysznicem I też mi wystarczyło do kąpania

A reb zbiornik napełniany jest deszczem? Czy z niego chcesz/musisz zrezygnować?
    Ciśnienie w instalacji wyregulujesz według uznania i możliwości pompy i instalacji. Jak dla mnie trochę mija się z sensem trzymanie pod ciśnieniem kilkudziesięciu metrów elastycznego przewodu. Kolejne pytanie to umiejscowienie zaworu zwrotnego. Zasysanie wody z odległości 40 m i do tego przewodem elastycznym raczej niemożliwe. I wreszcie na początku była deklaracja zastosowania zbiornika 24-50 l i niechby tak było. Przyjemność z kąpieli i tak racjonuje zbiornik pojemnościowy a na herbatę i mycie kilku naczyń byłby wystarczający.
    andzrej
    Level 10  
    Ze zbiornika nad prysznicem muszę zrezygnować
    bo jest na strychu A to jest za duże obciążenie i niewygodne i dlatego chciałem zainstalować na parterze zbiornik 24,50 litrowy .
    Okazuje się , że tak nie można bo
    andzrej
    Level 10  
    Ze zbiornika nad prysznicem muszę zrezygnować
    bo jest na strychu A to jest za duże obciążenie i niewygodne i dlatego chciałem zainstalować na parterze zbiornik 24,50 litrowy .
    Okazuje się , że tak nie można bo

Dodano po 5 [minuty]:

Bo pompka 250 wat musi być przy studni razem ze zbiornikiem, a zbiornik przy pompie musi być jak najmniejszym bo będzie demontowany po sezonie
    mczapski
    Level 39  
    andzrej wrote:
    Bo pompka 250 wat musi być przy studni razem ze zbiornikiem

Wcale nie musi. Konieczne będzie jednak zamontowanie zaworu zwrotnego bezpośrednio przed zbiornikiem i być może na początki rurociągu ssącego.
  • Helpful post
    mczapski
    Level 39  
    andzrej wrote:
    przy małej studni przelewowej

Rozwadniamy ten wodny temat. Studnia raczej jest wypełniona po brzegi. O tym, że ssanie na tak długim odcinku niecelowe już pisałem. Sugerowałem montaż pompy przy studni i tłoczenie wody do domu, gdzie na wejściu do zbiornika będzie montowany zawór zwrotny. W takiej sytuacji nie będzie problemu z zasysaniem i mam nadzieję montażem zaworu na ssaniu. Mamy do czynienia z terenem górskim.
    stanislaw1954
    Level 43  
    mczapski wrote:
    O tym, że ssanie na tak długim odcinku niecelowe już pisałem
    Nie tylko niecelowe,co nierealne, bo pompy nawet lepsze, z takiej różnicy poziomów(7-8 m) nie dają radę, a jeszcze dochodzi długość rury ssącej.