Przymierzam się do wymiany zbitego digitizera w tablecie Overmax Qualcore 1027. Znalazłem filmik instruktażowy https://www.youtube.com/watch?v=O3n6rTWrlmw dokładnie dla tego modelu. W komentarzu pod filmem ktoś zamieścił jednak informację:
Nie mam doświadczenia w tym temacie, ani póki co jeszcze nowej części w ręce, zatem moje pytania:
- czy faktycznie odłączanie baterii jest konieczne, jeśli urządzenie będzie wyłączone?
- czy można przetestować nowy digitizer 'w powietrzu' (podłączając jedynie taśmę do płyty przed przyklejeniem w obudowę, czy panel ma jeszcze jakieś dodatkowe styki na krawędziach)
- czy po wymianie jest konieczna jakaś operacja w sofcie - reset ustawień, kalibracja czy coś innego?
Quote:Wymieniłem wg tego tutorialu stłuczoną szybkę dotyku i reagująca tylko częściowo w wyniku uszkodzeń. Uszkodzenia dotyku szyby nie pozawalały na wyłączenie tabletu (strefa potwierdzenia wyłączenia była martwa). Trochę się wystraszyłem, bo podłączona nowa szybka także nie w pełni reagowała na dotyk. W takiej sytuacji (najlepiej przed wymianą szybki) należy odlutować kabel baterii od płyty głównej aby odłączyć zasilanie, a następnie ponownie go przylutować po wpięciu taśmy szyby do slotu w płycie głównej. Wtedy system się załaduje ponownie wraz ze sterownikiem dotyku i funkcja dotyku zacznie prawidłowo działać.
Nie mam doświadczenia w tym temacie, ani póki co jeszcze nowej części w ręce, zatem moje pytania:
- czy faktycznie odłączanie baterii jest konieczne, jeśli urządzenie będzie wyłączone?
- czy można przetestować nowy digitizer 'w powietrzu' (podłączając jedynie taśmę do płyty przed przyklejeniem w obudowę, czy panel ma jeszcze jakieś dodatkowe styki na krawędziach)
- czy po wymianie jest konieczna jakaś operacja w sofcie - reset ustawień, kalibracja czy coś innego?