Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Curtis 2102 VT

24 Wrz 2005 22:12 1853 15
  • Poziom 11  
    Mam problem z telwizorkiem. Po wlaczeniu zasilania na B+ mam 139 V telewizor nie wstaje. Jak podkrece napiecie do okolo 150 V telewizor wstaje i wtedy moge mu obmizyc B+ do 118 V dziala prawie normalnie. ?Jak troszke pochodzi moge go wlaczac i wylaczac glownym wlacznikiem. Drugi problem pojawia sie przy wylaczaniu pilotem. Gdy probuje go wylaczyc za pierwszym razem znika na chwile obraz ale znowu sie pojawia gdy przytrzymam troszke dluzej obraz znika ale nadal kineskop swieci z tym ze na czarno (kineskop sie nie wylaczyl) napiecie B+ nadal 118 V. Wymienilem wszystkie elektrolity na pierwotnym i czesc na wtornym. Nie wiem co mam dalej robic.
  • Poziom 23  
    cześć!
    wymien elementy przekaźnika elektronicznego
    BUT 11 i 2SA1013

    to jest oczywiście po stronie wtórnej
  • Poziom 11  
    Jakbys mogl podaj ktore to elementy na schemacie. bo na moim sa prawie wszystkie KTC a jak podejzewam mowisz o tranzystorach.
  • Poziom 27  
    Witam. Chyba w tym TV nie ma przekaźnika elektr.tylko mechaniczny RL801. Nalezy sprawdzić jego i sterowanie Q713 itd.
  • Poziom 11  
    Q713 wyglada na sfurany czy jest jakis zamiennik tego tranzystora ??
  • Poziom 21  
    Elektrolity na wtórnym tj. te od napięcia +B i +14V .Andrzej
  • Poziom 11  
    Napiecie B+ jest bez zarzutu. napiecie 12V tez jest. napicie 20 V odbiega od normy i wynosi 18,5. Kondensator od B+ ma inna wartosc niz na schemacie tzn. 33uF 160V na schemacie pisze ze mam miec 4,7 uF 160V (C807S) ale wyglada na dobry
  • Poziom 23  
    Sanndman napisał:
    Napiecie B+ jest bez zarzutu. napiecie 12V tez jest. napicie 20 V odbiega od normy i wynosi 18,5. Kondensator od B+ ma inna wartosc niz na schemacie tzn. 33uF 160V na schemacie pisze ze mam miec 4,7 uF 160V (C807S) ale wyglada na dobry


    wstaw zamiast 33u/160 nowy moze byc nawet 47u/160
    w gałezi 20volt tez wywal elektrolity.
    i sprawdź,a najlepiej wymień Q713
  • Poziom 11  
    sorki ze sie nie odzywam ale na razie nie mam czasu grzebac w TV wiec sie jeszcze nie bawilem linia zasilania 20V
  • Poziom 11  
    Wymienilem kondensatorki i dalej lipa. Jest tak jak bylo. Ale cos mi sie zdaje ze odbiegamy od tematu poniewaz poki co to chce azeby telewizor mozna bylo wlaczyc i wylaczyc guzikiem power. Wylaczanie pilotem zostawie sobie na deser. Wiec jezeli ktos wie oco chodzi w tym TV niech sie odezwie

    Dodano po 1 [godziny] 55 [minuty]:

    Podziekowania dla stereoo. miales racje troszke sie zagalopowalem. Ale zrobilem tak znalazlem jais tranzystorek NPN i wstawilem go zamiast Q801S a ten wlasnie po stwierdzeniu ze jest dobry w miejsce Q713. Jest prawie super napiecie B+ 118V i TV sie wlacza ale niestety musze nacisnac przekaznik recznie. prawdopodobnie to wina tego tranzystorka bo wyciagnolem go ze starego jamnika. Byloby super wstawic jakis zamiennik bo nie chce mi sie gnac 17 km do najblizszego sklepu :)

    Dodano po 23 [minuty]:

    Pojawily sie tez nowe problemy
    1. TV sie rozstraja (kanaly uciekaja)
    2. na pionowych krawedziach zalamania (fala)
  • Poziom 11  
    wymienilem rezystory R801 i R802 wszystkie kondensatory niestety nie moglem kupic KTC3202 (Q801) wlozylem tam jakis H945. Sprawa przedstawia sie nastepujaco.
    1.
    TV zimmny.
    Wlaczam do gniazdka jest w stand-by uruchamiam pilotem. Budzi sie (ok).
    Gdy troszke pochodzi.
    Za kazdym wlozeniem wtyczki do gniazdka uruchomi sie (żle).
    Czy moze byc to wina Q801??
    2.
    fala na pionowych krawedziach obrazu (wymiana pojemnosci C103 niepomogla).
    3.
    w momencie gdy na obrazie jest duzo bialego obraz zaczyna skakac po chwili znika (przestraja sie) ponowne wcisniecie na pilocie tego programu zalatwia sprawe do mometu kolejnego rozjasnienia obrazu.

    Jakies pomysly ?? :D
  • Poziom 11  
    Ciesze sie ze macie tyle pomyslow. Nawet nie wiem od czego zaczac taki wybor. Pomyslmy. Chyba sam sprobuje moze to bedzie najlepsze rozwiazanie. Jak cos wymysle to wam powiem co bylo moze sie czegos nowego dowiecie. Pozdrawiam papa
  • Poziom 23  
    cześć!
    NIe irytuj się :!:, powiem Ci tak szczerze,ze w pierwszym poście Twoj TV znajdowal się w znacznie lepszej kondycji,a teraz lista objawów jest nieco dłuższa,a to oznacza,ze...........mogły nastąpić drobne pomyłki lub niedopatrzenia z Twojej strony i trudno będzie tak na odleglość kierować pracami,bo się zapętlimy całkowicie.
    Weź dobry schemat:idea: i wstawiaj elementy prawidłowo zastępcze bądź oryginalne,ale zwróć tez uwagę na pęknięcia i ewentualne mikro zwarcia na druku.Obawiam się,ze mogłeś niechcący zrobić sobie sam usterkę,która wprowadza Cię w błąd.
    Tylko spoko Cię ratuje,albo kapitulacja.
    Powodzenia
  • Poziom 11  
    co do kondycji TV to sie zmienila ale na lepsze po wymianie tego nieszczesnego Q713 a pozatym bez zmian bylo tak jak jest. Sprobuje jeszcze z trafopowielaczem moze cos jest nie tak z nim. Moze zawyza jakies napiecie. Poczatkowo myslalem ze wina stabilizacji napiecia na glowicy ale jako tako nie posiada stabilizatora wiec moze trafopowielacz. Wymienie, zobacze, odpisze. Ale najpierw poczekam az zamowie KTC3202
  • Poziom 11  
    TV spisalem na straty. Nie mam cierpliwosci do niego :P.
    Stwierdzilem ze bardziej sie oplaci kupic nowa plyte glowna


    Dzieki wszystkim za pomoc