Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak podłączyć mikrofon do radia samochodowego Android

Pio871130 11 Jan 2020 18:44 14859 14
    Pio871130
    Level 2  
    Witam, chciałbym podłączyć mikrofon zewnętrzny do radia samochodowego Android. Radio posiada wbudowany mikrofon ale słabo przez niego słychać. We wtyczce do radia znajduje się kabel na mikrofon zewnętrzny mic+, natomiast nie wiem gdzie podłączyć masę. Z góry dziękuję za pomoc. Schemat poniżej.
    Pio871130
    Level 2  
    Dziękuję bardzo za odpowiedź.
    gradek83
    Level 42  
    Podeślij to zdjęcie wyraźniejsze albo jak masz skaner w domu to zeskanuj.
    edoluk
    Level 1  
    Mam pytanko, Czy udało ci się podpiąć zewnętrzny mikrofon? Jak to działa? Mi w ogóle nie działa mikrofon wbudowany w radio. A widzę że instrukcję mam taką samą jak ty?
    Pio871130
    Level 2  
    Witam, + do pinu 19, a - mam podłączony pod pin 8 i mikrofon działa super. So tego oczywiście mam przylutowane wtyk Jack 2.5mm i mikrofon z zestawu bury. Ale można też kupić jakiś mikrofon krawatowy. Pozdrawiam.
    baniu23
    Level 11  
    Radio mam chyba identyczne, kostki takie same ale podłączając +mic u kolegi pin 19 u mnie A1 i GND pin8 u mnie A14 mikrofon nie działa dalej trzeba mówić do wbudowanego. Jak podłączyć mikrofon do radia samochodowego Android

Dodano po 4 [godziny] 21 [minuty]:

Niestety nawet rozebranie radia i wlutowanie tego właśnie mikrofonu do mic+ i mic- na płytce, tak właśnie podpisanej nic nie dało. Albo kiszka mikrofon albo radio nie obsługuje zewnętrznego. Ktoś z panów ma jakieś pomysły jeszcze
    Irenty
    Level 11  
    Pio871130 wrote:
    Witam, chciałbym podłączyć mikrofon zewnętrzny do radia samochodowego Android. Radio posiada wbudowany mikrofon ale słabo przez niego słychać. We wtyczce do radia znajduje się kabel na mikrofon zewnętrzny mic+, natomiast nie wiem gdzie podłączyć masę. Z góry dziękuję za pomoc. Schemat poniżej.

Możesz napisać jakie konkretnie radio masz? lub jakieś zdjęcie, stronę www, i druga sprawa podłączyłeś mikrofon jak na zdjęciu ale on ma 3 wyjścia? to jak to podłączyłeś że działa?
    Pozdrawiam
    kozak13
    Level 16  
    Odświeżam temat. Czy udało się wam ogarnąć to podłączenie? Działają mikrofony?
    jakubkiestrzyn
    Level 1  
    Witam,
    Mam radio android jak w opisie i chce do niego podłączyć fabryczny mikrofon nissan Jak podłączyć mikrofon do radia samochodowego Android
    Rozumiem że mikrofon signal i gnd podłączyć do pinu 19/20 w radiu, a pozostałe dwa kable ? Tj. Control signal i microfon vcc orientuje się ktoś ?

Dziękuję za pomoc
    gradek83
    Level 42  
    35 Mikrofon sygnał -> Mic+ 19
    36 Masa mikrofonu -> 20 GND
    andimax
    Level 1  
    Samo podłączenie nie zawsze się sprawdzi. Radia android mają wszystkie takie same wejścia (standard). Trzeba szukać w ustawieniach radia żeby zmienić mikrofon.

Możesz spróbować:
    1 Wejdź w menu radia
    2 ustawienia fabryczne
    3 kod 8888
    4 USB Settings
    5 Other
    6 Engineer mode
    7 przesuwasz w bok do Connectivity
    8 Audio
    9 Headset mode
    10 Type : MIC
    i tam zmieniasz proporcje.
    Mi się udało tak podbić mikrofon ze sam siebie słyszę ale jak dzwonie to i tak mnie nie słychać...

jakubkiestrzyn wrote:
    Witam,
    Mam radio android jak w opisie i chce do niego podłączyć fabryczny mikrofon nissan Jak podłączyć mikrofon do radia samochodowego Android
    Rozumiem że mikrofon signal i gnd podłączyć do pinu 19/20 w radiu, a pozostałe dwa kable ? Tj. Control signal i microfon vcc orientuje się ktoś ?

Dziękuję za pomoc