Witam, chciałbym podłączyć mikrofon zewnętrzny do radia samochodowego Android. Radio posiada wbudowany mikrofon ale słabo przez niego słychać. We wtyczce do radia znajduje się kabel na mikrofon zewnętrzny mic+, natomiast nie wiem gdzie podłączyć masę. Z góry dziękuję za pomoc. Schemat poniżej.
Mam pytanko, Czy udało ci się podpiąć zewnętrzny mikrofon? Jak to działa? Mi w ogóle nie działa mikrofon wbudowany w radio. A widzę że instrukcję mam taką samą jak ty?
Witam, + do pinu 19, a - mam podłączony pod pin 8 i mikrofon działa super. So tego oczywiście mam przylutowane wtyk Jack 2.5mm i mikrofon z zestawu bury. Ale można też kupić jakiś mikrofon krawatowy. Pozdrawiam.
Radio mam chyba identyczne, kostki takie same ale podłączając +mic u kolegi pin 19 u mnie A1 i GND pin8 u mnie A14 mikrofon nie działa dalej trzeba mówić do wbudowanego.
Dodano po 4 [godziny] 21 [minuty]:
Niestety nawet rozebranie radia i wlutowanie tego właśnie mikrofonu do mic+ i mic- na płytce, tak właśnie podpisanej nic nie dało. Albo kiszka mikrofon albo radio nie obsługuje zewnętrznego. Ktoś z panów ma jakieś pomysły jeszcze
Witam, chciałbym podłączyć mikrofon zewnętrzny do radia samochodowego Android. Radio posiada wbudowany mikrofon ale słabo przez niego słychać. We wtyczce do radia znajduje się kabel na mikrofon zewnętrzny mic+, natomiast nie wiem gdzie podłączyć masę. Z góry dziękuję za pomoc. Schemat poniżej.
Możesz napisać jakie konkretnie radio masz? lub jakieś zdjęcie, stronę www, i druga sprawa podłączyłeś mikrofon jak na zdjęciu ale on ma 3 wyjścia? to jak to podłączyłeś że działa?
Pozdrawiam
Witam,
Mam radio android jak w opisie i chce do niego podłączyć fabryczny mikrofon nissan Rozumiem że mikrofon signal i gnd podłączyć do pinu 19/20 w radiu, a pozostałe dwa kable ? Tj. Control signal i microfon vcc orientuje się ktoś ?
Samo podłączenie nie zawsze się sprawdzi. Radia android mają wszystkie takie same wejścia (standard). Trzeba szukać w ustawieniach radia żeby zmienić mikrofon.
Możesz spróbować:
1 Wejdź w menu radia
2 ustawienia fabryczne
3 kod 8888
4 USB Settings
5 Other
6 Engineer mode
7 przesuwasz w bok do Connectivity
8 Audio
9 Headset mode
10 Type : MIC
i tam zmieniasz proporcje.
Mi się udało tak podbić mikrofon ze sam siebie słyszę ale jak dzwonie to i tak mnie nie słychać...
jakubkiestrzyn wrote:
Witam,
Mam radio android jak w opisie i chce do niego podłączyć fabryczny mikrofon nissan Rozumiem że mikrofon signal i gnd podłączyć do pinu 19/20 w radiu, a pozostałe dwa kable ? Tj. Control signal i microfon vcc orientuje się ktoś ?