Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Avensis T25 2004 - Radio Android z Aliexpress

PanKarolX 11 Jan 2020 21:47 3417 12
    PanKarolX
    Level 5  
    Witam wszystkich
    Zakupiłem jakieś dwa miesiące temu radio do mojej Toyoty z Aliexpress. Bez problemowo podłączyłem radio wszystko pięknie ładnie grało aż do momentu gdzie kilka dni temu radio nagle przestało działać. Ekran nie daje żadnych oznak ,jedynie przycisk reset po naciśnięciu na sekundę mignie podświetleniem przycisków natomiast po dłuższym przytrzymaniu przycisku power podswietlenie zamruga 3 razy i to wszystko.
    Bezpiecznik z tyłu radia jest ok ,sądzę że radio prąd ma skoro gdy zamieniłem na fabryczne to wszystko w oryginalnym radiu działa i gra.
    Niestety pomoc sprzedawcy zdaje się być znikoma gdyż nie chętnie odpisują na wiadomości moje a gdy wysłałem im filmik z tym jak faktycznie się nie uruchamia radio to nic konkretnego mi nie odpowiedzieli.
    Jeszcze się wstrzymuje przed otwarciem radia gdyż są tam plomby naklejone ale chyba nie mam co liczyć na ich gwarancję.
    Bardzo proszę o pomoc znawców tematu
    gradek83
    Level 42  
    Podeślij zdjęcia radia od tyłu i jak jest naklejona to naklejka rozpiski pinów.
    Nie chcąc rozkręcać radia na dzień dobry odepnij klemę (-) od akumulatora na 15min ewentualnie reset trzymaj dłużej jak 1s z 30s.
    Bezpiecznik przy radio sprawny a w samochodzie bezpiecznik od radia sprawdzałeś ?
    PanKarolX
    Level 5  
    Schemat pinów na radiu

Przyznaję że bezpieczników w aucie nie sprawdzałem ponieważ po tym jak padło to radio to dla sprawdzenia założyłem fabryczne radio i działało wszystko wtedy ,więc uznałem że z bezpiecznikami jest ok.
    Próbowałem trzymać dłużej przycisk reset oraz power a nawet obydwa na raz ale bez pozytywnego efektu.
  • Helpful post
    gradek83
    Level 42  
    Odepnij wszystkie przewody od radia i podepnij tylko te pokazane na zdjęciu takie zasilanie sobie zrób zasilacz może być sieciowy 12V /2A

A ten kabel czarny nie jest pod nic podpięty?

PanKarolX
    Level 5  
    Ten kabelek luźno wychodzi obok kostki i nie jest pod nic podpięty i tak jak widać na schemacie radia - nie jest opisany do czego on jest.
    Spróbuję na dniach podłączyć zasilanie od zasilacza komputerowego i dam znać co z tego wyszło.
    PanKarolX
    Level 5  
    Zrobiłem dokładnie jak opisałeś wyżej ale efekt jest ten sam co w aucie. Podświetlenie się zaświeci i to wszystko ,ekran ani nie mrugnie. Wykorzystałem jednak zasilacz 12V 2A. Czas chyba rozebrać to radio...
    gradek83
    Level 42  
    Sprawdź może dokładniej ten bezpiecznik przy radio.
    Jeśli będzie ok to tak jak piszesz musisz rozkręcić i sprawdzić od środka.
    PanKarolX
    Level 5  
    Z bezpiecznikiem jest wszystko dobrze. Poniżej zamieszczam zdjęcie rozebranego radia ,na wstępie odkręciłem napęd cd żeby mieć dostęp do płytki głównej. Jak się okazało ten kabelek luzem ma oznaczenie ANT3 ,także bez obaw. Teraz to się zaczyna czeski film i ruska mgła...

gradek83
    Level 42  
    Wyraźniejsze i bardziej szczegółowe zdjęcia porób.
    PanKarolX
    Level 5  
    Znalazłem dwa przerwane obwody. Teraz trzeba będzie pod lutować druciki zamiast ścieżek skoro są przerwane. Tylko kwestia czy ta usterka nie uszkodziła nic dalej... A stało się to od mocnego dokręcenia śruby mocującej ramkę stalową do radia.

Edit: Usiadłem do tego jeszcze raz i postanowiłem to lepiej zdiagnozować na tyle na ile umiem. Poniżej zamieszczam zdjęcie uszkodzenia mechanicznego które mogło wywołać najprawdopodobniej zwarcie.
    Dołączam filmik jak sprawdzałem.. https://www.youtube.com/watch?v=fgbTpn0CG4E
    gradek83
    Level 42  
    Tą ścieżką zapewne leci napięcie 12V przez ten kondensator do stabilizatora napięcia +8V 500mA.
    Pomiędzy tą ścieżką grubą a masą nie może być zwarcia.
    Prześledź drogę od B+ oraz ACC . Po drodze masz tam zapewne diody zabezpieczające . Tak czy inaczej jeśli nie czujesz się na siłach to może lepiej oddaj to do jakiegoś serwisu RTV.
    PanKarolX
    Level 5  
    Długo nie dawałem znać ale dałem radio do serwisu lecz nie poradzili sobie z tym.. padnięty jest główny flash z niewiadomych przyczyn a dorwać zamiennik jest ryzykowne żeby nie sfajczyć do zera go. Serwisant stwierdził że to uszkodzenie mechaniczne z mojej winy nie spowodowało tej usterki. Pozostaje czekać aż rynek ruszy i wtedy szukać części za zamianę.
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    PanKarolX wrote:
    wywołać najprawdopodobniej zwarcie.

Nie to.