Cześć,
Dziś chciałem wam zaprezentować prostą metodę wymiany uszkodzonej diody SMD LED w "żarówce" LED-owej.
Jak sprawdzić która dioda jest uszkodzona opisałem tutaj
Dlaczego "żarówka" LED nie świeci?
Pokrótce proces naprawy składa się z otwarcia lampy poprzez usunięcie plastikowego klosza. Następnie opisuję przewody podłączone do płytki na której umieszczone są diody LED. Żeby wiedzieć jak je podpiąć po skończonej naprawie.
Do wymiany wykorzystuję lutownicę tzw. "gorące powietrze".
W moim przypadku jest to Quick 861DS.
Płytkę grzeję od spodu żeby nie uszkodzić LED-a i nie skracać jego żywotności.
Płytkę mocuje w imadle modelarskim a boki izoluje taśmą kapton-ową.
Taśma ta zabezpiecza przez przekazywaniem przez ogrzewaną płytkę ciepła do końcówek imadła. Dzięki temu cały proces przebiega sprawnie i imadło się nie grzeje.

Powyżej jest pokazany moment jak zdejmuję diodę z płytki.
Można łatwo zauważyć kiedy dioda będzie "gotowa do zdjęcia" śledząc zmiany konsystencji cyny na pobliskim polu lutowniczym. Jeśli cyna się stopiła to dioda powinna odejść bez użycia siły.
Następnie w ten sam sposób osadzam sprawną diodę. Sprawna dioda jest oczywiście na takie samo napięcie jak diody na płytce. Powinna mieć też tą samą temperaturę bieli wyrażoną w Kelwinach żeby "żarówka" świeciła tak samo jak przed naprawą.
Kolejnym krokiem jest złożenie całej żarówki z powrotem.

Przed przykręceniem płytki z LED-ami do korpusu warto powierzchnie styku posmarować pastą termo-przewodzącą. Ja używam taniej pasty silikonowej.
Po sprawdzeniu że układ działa poprawnie możemy osadzić klosz np. na silikonie uniwersalnym i po związaniu cieszyć się sprawną żarówką.
Jeśli ktoś chce obejrzeć proces wymiany "na żywo" poniżej zamieszczam link do filmu.
Ważne:
Materiał ma charakter wyłącznie edukacyjny. Należy pamiętać że napięcie 230V którym zasilana jest żarówka jak i napięcia występujące w układzie są NIEBEZPIECZNE DLA ŻYCIA . Natomiast taka naprawa może być przeprowadzona przez osobę mającą odpowiednią wiedzę i kwalifikacje.
Cool? Ranking DIY