Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Kocioł Vaillant ecoTEC pro VC 246/5-3 (H-PL)

alienone 12 Jan 2020 17:56 4248 17
Buderus
    alienone
    Level 11  
    Ustawienia D.018 spossób regulacji :
    0 -zasilanie
    1 - powrót
    fabryczne ustawienie 0
    a czy nie powinno być 1 skoro pompa jest na powrocie ?
  • Buderus
    Szczecin62
    Level 20  
    Kolego, nie ma znaczenia gdzie jest pompa w kotle!!!! (Tak jak nie ma znaczenia czy wyłącznik żarówki jest przed czy za żarówką, jeśli to można w ogóle zróżnicować) Tutaj chodzi o to jaki parametr ma być punktem odniesienia dla regulacji układu i są szczególne przypadki, że regulacja na powrocie ma sens ale to chyba nie czas i miejsce aby to analizować. Po drugie nie napisałeś NIC o swoim układzie, tak jakbyś miał sam kocioł i.... NIC więcej co na pewno odpowiada, rzeczywistości, więc opisz swój problem a nie pytaj o oderwany od kontekstu jeden z kilkudziesięciu parametrach w nastawach kotła. Opisz problem jaki masz to otrzymasz merytoryczną pomoc
    Pozdro
    alienone
    Level 11  
    Mam zainstalowany kocioł gazowy wraz z zasobnikiem c.wu. spięty z istniejącą instalacią pieca na paliwa stałe .Kocioł gazowy wydaje dziwny dzięk podobny do wyłącznika prądu . Instalator nic nie ustawiał w sterowniku dlatego myślałem ,że może zły parametr podany .
    Szczecin62
    Level 20  
    Co to znaczy dziwny dzwięk? Co to znaczy podobny do wyłącznika prądu? Co rozumiesz przez sterownik? Kocioł czy regulator temperatury? Instalator ma podłączyć POPRAWNIE kocioł a nie cokolwiek ustawiać! Od nastaw i regulacji jest autoryzowany serwis jeśli chcesz mieć gwarancję na kocioł? Jak długo pracuje kocioł (dzień, tydzień, miesiąc, rok)?
  • Buderus
    alienone
    Level 11  
    Kocioł pracuje od sierpnia 2019 . Odgłos podony do klawiszowego łącznika prądu ( np, zapalanie światła ) czasem cichy lub głośny .Jako sterownik uważam dostęp przez funkcje instalatora . Instalator nie popisał się wiedzą musiałem sam poprawiać po nim ( źle zamontował zawory na c.w.u. odwrotnie ) i pare innych rzeczy . Jako regulatora temperatury używam pogodówki sam montowałem .Nie mogę zlokalizować odgłosu skąd dokłanie się wydobywa .

Dodano po 6 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3607222.html

cały czas walcze z tym tematem
    Szczecin62
    Level 20  
    Kolego litości9!!!!!
    Poziom instalatora masz i w kotle i regulatorze (jaka pogodówka?). Sam sobie tworzysz problem, nie minął rok od daty uruchomienia, więc kocioł jest na gwarancji, a jeśli tak to po co brniesz w tematy w których błądzisz?
    ROWE
    Level 34  
    Może w pompie lub filtrze siatkowym po lewej str. pieca znalazło się jakieś wieksze zanieczyszczenie po tych akcjach!
    alienone
    Level 11  
    Błądze bo takich mamy fachowców instalator I serwisant w jednym a pojecia zero . Sterownik to cześć kotła a regulator to pogodówka . Z pomocą forum usunołem większość usterek ,teraz zostało tylko to strzelanie .Z poprzedniej odpowiedzi upewniłem się ,że ustawienia pompy nie mają znaczenia .Problem tkwi zapewne w samej instalacji.
    ROWE
    Level 34  
    alienone wrote:
    Błądze bo takich mamy fachowców instalator I serwisant w jednym a pojecia zero .

Nie oceniaj ich tak nisko, nie prowokuj, nie muszą się oni znać na każdym zagadnieniu od A-Z.
    A i Twojej profesji też to dotyczy, zapewne nie jesteś "alfą" i "omegą".
    Ale do rzeczy, raz piszesz że są;
    alienone wrote:
    Odgłos podony do klawiszowego łącznika prądu ( np, zapalanie światła ) czasem cichy lub głośny .J

Obecnie piszesz, że "teraz zostało tylko to strzelanie" ( np. może oznaczać, że robi to kondensator pompy, odgłos z pieca, instalacji rur, lub co innego)
    Rozbiezność objawów niezła i jak tu po tym utrafić usterkę, a wymagania masz duże?
    Jak często to występuje, kiedy, czy węglowy w tym czasie też pali, przy CO, poborze CWU, itp.?
    alienone
    Level 11  
    Ja jak się nie znam nie biorę się za robote tak na marginesie .
    Strzelanie to odgłos jak z wyłącznika .Piec na paliwo stałe nie pracuje .Kocioł gdy pracuje na c.o czy samym c.w.u jest tak samo . Stukanie co około 20 minut .

https://filmy.elektroda.pl/46_1578925948.mp4
    ROWE
    Level 34  
    alienone wrote:
    Kocioł gdy pracuje na c.o czy samym c.w.u jest tak samo . Stukanie co około 20 minut .

Powodem może być mała nieszczelność gazu w pobliżu pąlnika. (są to małe zapalania wybuchowe)
    Sprawdź stan uszczelki pod rurę palnikową, to taka pleciona uszczelka. Gdy się rozszczelni to dzieją się różne rzeczy.
    alienone
    Level 11  
    Znalazłem w instrukcji zapis :Na wylocie produktu (zasilanie instalacji grzewczej) zamontować
    zawór zwrotny lub wyłączyć wewnętrzne
    urządzenie rozszerzalnościowe, aby nie dopuścić do
    zwiększonej aktywacji funkcji ciepłego startu w wyniku
    strumienia zwrotnego
    W mojej instalacji nie jest zamontowany zawór zwrotny .Mam takie pytanie czy ten zawór zwrotny powinien być blisko kotła czy w dowolnej odległości .
    ROWE
    Level 34  
    W dowonej odległości blisko kotła. Jest potrzebny gdy instalacja jest rozległa.
    alienone
    Level 11  
    Myślę ,że to rozwiąże problem .Zauważyłem ,że odpowietrznik pomy kotła jest czysty ,zero nalotów jak na innych . Może być uszkodzony ?
    alienone
    Level 11  
    Odgłosy o których pisałem pochodzą z wymiennika ciepła . Materiały są o różnej rozszeżalności cieplej stąd te odgłosy . Jest to raczej wada fabryczna ale pomaga odpręzenie wymiennika .
    Temat do zamknięcia