Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wyrzynarka Parkside nie działa , podwietlenie działa

AudiRs 12 Jan 2020 18:10 2814 5
  • #1
    AudiRs
    Level 5  
    Witam , mam wyrzynarke z Lidla ( Parkside) i po dwukrotnym użytku przestala działać . Laser i podświetlenie działają normalnie , sprawdzalem juz włącznik i przejście jest , sprawdzilem napiecie na szczotkach i na jednej jest 235V a na drugiej tylko od 6V do 11 V . ( 6V jest na najnizszych obrotach a 11 na najwyzszych ) Ktos ma moze jakis pomysł co sie mogło stac ? Z Góry Dziękuję .
  • #2
    freebsd
    Level 41  
    @AudiRs Dlaczego nie oddasz do naprawy gwarancyjnej?
  • #3
    alikatek
    Level 29  
    Najlepiej było oddać na gwarancję, ale skoro już otwarta to może być z tym problem.
    Sprawdź przejścia uzwojeń stojana.
    sprawdź jakie napięcie wychodzi z wyłącznika kiedy jest w pozycji max. Powinno być napięcie jak w sieci.
  • #4
    AudiRs
    Level 5  
    Problem w tym ze nie mam paragonu dlatego nie oddam na gwarancje , napiecie na poziomie max ma 11 V
  • #5
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam - skoro nie można oddać ( w ramach gwarancji ) to proszę rozkręcić i zamieścić fotki .
    Może fotki pomogą określić usterkę .
  • #6
    alikatek
    Level 29  
    Jeżeli po wciśnięciu włącznika na max na jego wyjściu jest napięcie rzędu 11V to chyba oczywiste co jest do wymiany. Wyłącznik zapewne posiada regulator/miękki start w układzie opartym na triaku. Te układy dość często padają.
    Dla pewności zmierzyć omomierzem przejścia uzwojeń stojana (będzie niewiele, kilka, kilkanaście Ohm)