Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pisk na wyj. S/PDIF po trafie separującym. Jak zlikwidować?

25 Wrz 2005 02:32 1004 2
  • Poziom 14  
    Witam serdecznie kolegów elektroników!

    Mam taki niemały problem i nie wiem już co z tym zrobić
    Chodzi o dorobione WYJście S/PDIF do procesora gitarowego Digitech VGS 2120 Artist.
    Zrobiłem układ na CS8402A wg schematu i opracowania pobranego z netu. Układ ten, wraz z kilkoma układami CMOS (bramki i przerzutniki) ma za zadanie przekonwertować wewnętrzny format sygnału procesora na format S/PDIF.
    Układ działa super dobrze, ale.... Jest jeden problem.

    Otóż na wyjściu układu CS8402 (TXP) podłączyłem trafo separujące przez rezystor 91 Ohm i 75 Ohm równolegle do uzwojenia pierwotnego. Z trafa sygnał leci do wejścia cyfrowego karty Delta Audiophile 24/96.
    Trafo jest takie, jak zaleca producent układu sc. I wszystko było by dobrze, gdyby nie cholerny pisk, słyszalny razem z sygnałem z procesora! !
    Pisk ten jest małej częstotliwości, ok. 1kHz. Najdziwniejsze jest to, że jak podłączę ów przetwornik do wejścia PC-ta pomijając trafo, czyli tylko przez C i R, to pisku NIE ma!?!?

    Czy może ktoś orientuje się o co tu chodzi?? Jak to pieroństwo zlikwidować?
    Będę niezmiernie wdzięczny za wszelką pomoc!!

    Pozdrawiam. Bart.
    Na gg niewidoczny dla nieznajomych!
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 20  
    To moze Pomiń to trafo, a na wyjsciu daj kondensator nic złego sie nie stanie.
  • Poziom 14  
    No tak, ale boję się o pojawienie jakiegoś syfu na linii i w konsekwencji uszkodzenia całego procesora :-/
    W końcu między głównym procesorem, a gniazdem RCA jest tylko 1 układ scalony!
    Spał bym spokojniej, gdybym odseparował to wyjście galwanicznie...
    Myślałem też o optycznym połączeniu, ale musiałbym wówczas dorobić wejście optyczne w karcie dźwiękowej, a niestety nie mam opto- odbiornika :-/
    Najgorsze jest to, że gdybym chciał się przyczepić do tego trafka, to nic z tego, bo jak podłączę oryginalny, zalecany przez producenta CS8402A, to jest to samo... :(
    I co tu zrobić??? Pomóżcie! ! ! Pliiiiiiiiiiiiiiiis!!!