Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wekta tk6- jak podłączyć 4 żyły

Sabina1988 12 Jan 2020 18:54 1011 4
    Sabina1988
    Level 2  
    Witam,

przeczytałam wszystkie wątki odnośnie instalacji rakiety kosmicznej jaką jest domofon Wekta ale niestety nie udało mi się podłączyć prawidłowo tego ustrojstwa.
    Spędziłam nad tym pół dnia i jedyne do czego doszłam to wywołanie. Pozostałe funkcje nie działają.
    Nie mam pojęcia jak był poprzedni domofon podłączony- jak wynajęłam mieszkanie był już zdemontowany. Nie znam sąsiadów, nie mam możliwości u nich sprawdzić podłączenia.
    Mam cztery żyły:
    Zielona
    Niebieska
    Czerwona
    Biała
    Zworki ustawiłam jak na zdjęciu. (zanim doszłam do tego, że one w ogol mają znaczenie to minęła już 3 godzina dłubania przy tym)
    Sprawdzone przeze mnie konfiguracje:
    ZNCB-dzwoni, nie otwiera, nie słychać i piszczy przy podniesieniu słuchawki
    ZNBC-dzwoni, nie otwiera, nie słychać i piszczy przy podniesieniu słuchawki
    CNBZ- nic się nie dzieje nie dzwoni, nie działa
    BNCZ-dzwoni, nie otwiera
    BNZC- dzwoni, nie otwiera

Powiedzcie mi proszę czy te zworki mam dobrze ustawione?
    Jeśli tak, jaka konfiguracja może dać mi spokój duszy?
    Bardzo proszę o pomoc bo nerwica czeka za rogiem przedpokoju.

Sabina
  • Helpful post
    zybex
    Helpful for users
    Zworki dobrze ustawione, bo dla instalacji 4 żyłowej. Oczywiście o ile masz instalację domofonową analogową.
    Wszystkich prób nie zrobiłaś. Dwie pierwsze z prawidłowym dzwonieniem mogą sugerować, że na zaciskach 1 i 2 masz podłączoną masę i wywołanie. Nawet gdy je zamienisz miejscami. I tak właśnie możesz mieć. Spróbuj zatem dać na początku NZ.
    Dodam tylko, że możliwości podłączenia na chybił trafił jest aż 16. Ty spróbowałaś zaledwie 5 z nich.

Powinnaś w ogóle inaczej zacząć sprawdzanie. Wywołanie jest najmniej istotne, bo na kabelku wywołania w stanie spoczynku nie ma nic. Najpierw podłączamy kabelek masy i kabelek słuchawki do zacisków 2 i 3. Potem to już tylko próbne podłączenie kabelka mikrofonu (przedmuch) i ostatni kabelek będzie wywołaniem.
    Sabina1988
    Level 2  
    Dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź.
    Nie zrobiłam więcej prób bo byłam po kilkunastu próbach już ale ze złymi zworkami... Jestem kompletnym laikiem i dlatego wiele godzin zajęło mi zanim zrozumiałam czym są te cholerne zworki.

Jutro przeprowadzę jeszcze kilka prób jak sugerujesz. Może coś z tego wyjdzie.
    Jakbym miała problem, pozwolę sobie jeszcze napisać.

Dodano po 12 [minuty]:

zybex wrote:
    Zworki dobrze ustawione, bo dla instalacji 4 żyłowej. Oczywiście o ile masz instalację domofonową analogową.
    Wszystkich prób nie zrobiłaś. Dwie pierwsze z prawidłowym dzwonieniem mogą sugerować, że na zaciskach 1 i 2 masz podłączoną masę i wywołanie. Nawet gdy je zamienisz miejscami. I tak właśnie możesz mieć. Spróbuj zatem dać na początku NZ.
    .

Udało się! Użyłam NZCB i się udało.

Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc!
    zybex
    Helpful for users
    Zworki od samego początku nie były w ogóle istotne. Nie miały one wpływu na twoje próby. Istotne było prawidłowe podłączenie 4 kabelków. Zworki to tylko dodatek do otwierania elektrozaczepu. Przy instalacji 4 żyłowej obie muszą być założone poziomo. W ten sposób łączą one przycisk (górny) z zaciskiem mikrofonu i z zaciskiem masy. Jest tak, gdyż u ciebie otwieranie elektrozaczepu następuje po zwarciu linii mikrofonowej do masy.
    Sabina1988
    Level 2  
    Mimo tego, że nadal nie rozumiem pewnie nawet połowę z tego wszystkiego to bardzo się cieszę, że udało się to zrobić.
    Jeszcze raz serdecznie Ci dziękuję za pomoc.
    S.