Moja modyfikacja wzmacniacza audio DENON PMA-715R
W domu posiadam system inteligentnego mieszkania ? oparty na openHAB, node-RED oraz własnym sterowniku I/O zbudowanym na TEENSY 3.5. Chciałem do tego dodać wzmacniacz, w którym mógłbym sterować jego wejściami, głośnością i zasilaniem. Przez chwilę zastanawiałem się nad wykorzystaniem kupnych elementów DIY AVT miksera audio i wzmacniacza, ale uznałem że koszt, a głównie czas jaki poświęcę na jego złożenie, wstawienie w jakąś obudowę jest za duży, a jakość dedykowanego sprzętu będzie lepsza.
Niestety, kupne wzmacniacze posiadające taką użyteczność były dosyć drogie, dlatego zdecydowałem się samemu zmodyfikować tańszy wzmacniacz. Za pośrednictwem znanego portalu aukcyjnego zakupiłem używany wzmacniacz DENON PMA-715R za około 300zł. Sterowanie początkowo planowałem zrealizować na nodeMCU z ESP8266, ale potem pomyślałem, że wstawianie urządzenia wifi skoro ruter będzie pół metra obok jest bez sensu, obawiałem się też problemów z umieszczeniem wifi wewnątrz obudowy wzmacniacza. Zakupiłem więc płytkę XBoard v2 Internet bridge. Płytka ta posiada wbudowany kontroler Ethernet WIZ5100, dodałem na niego radiator bo się grzał.

Wzmacniacz po zakupie rozłożyłem na części pierwsze, obudowę umyłem, płytki przemyłem alkoholem izopropylowym, potencjometry przeczyściłem Kontakt PR. Wzmacniacz produkowany był w latach 1996 ? 1998 więc torze audio wymieniłem kondensatory, wymieniłem podkładki pod tranzystorami. Dokręciłem także dwa małe radiatorki na tranzystory na płycie głównej.
Sterowanie zasilaniem było proste, wstawiłem przekaźnik równolegle do przycisku zasilania na panelu czołowym.
By zmieniać wejście dźwięku, wlutowałem równolegle do przycisków zmiany wejść transoptory LTV847.
Zmiana głośności była większym wyzwaniem, początkowo planowałem zastąpienie potencjometru głośności potencjometrem cyfrowym, jednak nie potrafiłem dobrać odpowiedniego. Zauważyłem, że wzmacniacz ten posiada silnik obracający pokrętłem głośności, postawiłem to wykorzystać. Analizując schemat, odnalazłem sterownik silnika LB1639, zastąpiłem uC sterujący głośnością (na podstawie pilota), przez transoptor podając na odpowiednie wejście sterownika silnika 5V z układu wzmacniacza.

Głośność podzieliłem na 100 kroków po 100ms, więc zmieniając głośność z 0 na 20, uruchamiam silnik na 20*100ms w ?prawo?. Po restarcie XBoard głośność ustawiana jest na 0, więc trzeba wtedy podejść i ustawić pokrętło na tę wartość. Tylko w sytuacjach awaryjnych, bo płytka ta z założenia ma działać cały czas. Przez chwile próbowałem wykrywać spadek napięcia na zaciskach silnika (zmieniało się z +-4,8V na +-4,2V przy osiągnięciu ekstremum) ale co było wyraźne widoczne na multimetrze, na wejściach analogowych było zbyt niepewne. Nie wiem czy jak się obsługuje ten wzmacniacz pilotem to czy podczas np. zmniejszania głośności poniżej zera, uC wzmacniacza przestaje podawać napięcie na silnik, niestety nie posiadam do niego pilota.

XBoard zasilany jest z zasilacza MW 5V który jest w szafie z resztą automatyki, dlatego złącze zasilania wyprowadziłem z obudowy wzmacniacza.
Sterowanie XBoard odbywa się za pomocą protokołu MQTT, poprzez NODE-RED i openHAB. Wzmacniacz mogę też włączać głosowo przez Google Assistenta. Głośność wzmacniacza zmienia się rzadko, jest to ustawienie raczej zgrubne. Precyzyjna zmiana ma miejsce na poszczególnych wejściach.

Do wejść wzmacniacza podłączony będzie Chromecast Audio oraz wyjście audio z telewizora. W przyszłości planuje dodać gramofon oraz może jakiś odbiornik bluetooth.
Uznałem że zdalna regulacja wysokich i niskich tonów jest mi niepotrzebna, na razie korzystam z opcji Source Direct (omijanie filtrów wzmacniacza), a nawet jeśli, to ustawia się je raz, w zależności od głośników.
Na płytkę wewnątrz wzmacniacza wstawiłem także pomiar temperatury i wilgotności przy pomocy DHT22, planuje w przyszłości wyciągnąć go z obudowy wzmacniacza i wykorzystać do pomiarów warunków w szafie z ?inteligencją?.
Jakość dźwięku tego wzmacniacza jest dla mnie zadowalająca, przez długi czas żyłem z dźwiękiem bezpośrednio z TV, a muzyki słuchałem z Google Mini, więc wiadomo ?
? Płytka XBoard v2 Internet bridge ? 92zł
? Transoptor wielokrotny LTV847 x2? 4,60zł
? DHT22 -14,60 zł
? Płytka uniwersalna, złącza śrubowe, rezystory, przekaźnik ~30 zł
Wiem, że wykorzystanie nodeMCU by było tańsze, jednak zaciekawiła mnie ta płytka z racji wbudowanego kontrolera Ethernet, no i chciałem użyć przewodowego połączenia wyprowadzonego z tyłu obudowy.
Maciej
Cool? Ranking DIY