Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony KDL-55W805C - Mleko na ekranie

15 Sty 2020 06:15 618 14
  • Poziom 31  
    Niestety podejrzewam matrycę :cry: . Po wypięciu jednej taśmy sterującej matrycę z TCON dalej mleko. Podobnie po wypięciu drugiej. Przeważnie po takim zabiegu jedna połówka jest ciemna a druga jeśli sprawna z normalnym obrazem. Po wypięciu obydwu taśm matryca ciemno szara. Prośba o sugestie. Może ktoś już się spotkał.
    Choć telewizor nie stary...

    Dodano po 7 [godziny] 47 [minuty]:

    Matryca T550HVF06.0
  • Poziom 24  
    Mówisz, że TV nie taki stary, a sprawdź w "service mode" ile ma godzin nalatane, tak z ciekawości. ?

    Moderowany przez radsat:

    Czytał kolega w ogóle post autora?

  • Poziom 31  
    tomtim123 napisał:
    Mówisz, że TV nie taki stary, a sprawdź w "service mode" ile ma godzin nalatane, tak z ciekawości. ?

    Jak wyłączę "mleko to sprawdzę. Póki co nic innego za wyjątkiem ostro białego tła nie ma. Piszą że nie stary miałem na myśli produkcję - połowa 2017.
    Sposób wejścia w tryb autonomiczny tej matrycy coś by juz pomógł.
  • Poziom 24  
    A, to czyli nic nie widać, bo myślałem, że obraz jest widoczny, tylko mocno blady. Lecz jak nic nie widać to lipa. Pozdrawiam

    Moderowany przez radsat:

    Proszę udzielać merytorycznych odpowiedzi. To nie piaskownica.

  • Poziom 31  
    Wiesław.K. napisał:
    Niestety szyba :cry:

    A tosziba :cry: . Może jednak jest sens dobrać się głębiej i posprawdzać choćby kondensatory SMD dużej pojemności pod kątem zwarć. Bywały takie przypadki jednak przeważnie po wypięciu jednej taśmy z TCON do matrycy druga pracowała. A tu jak napisałem po wypięciu jednej obojętnie której dalej mleko. Roboty już niewiele a anuż się uda?
    A w tej chwili TV przedstawia wartość jako dawca MB podświetlenia i zasilacza.
  • Poziom 17  
    Podaj jakie są napięcia na t-con (vgh, vgl i pozostałe).
    Pozdrawiam.
  • Poziom 31  
    Jak napisałem sprawdziłem ewentualne zwarcia dużych kondensatorów SMD na płytkach matrycy. z negatywnym skutkiem. Telewizor na razie odstawiłem. Wcześniej pomierzyłem jeszcze kilka napięć na Tcon. W tym celu musiałem nieco "poobracać" moduły. Telewizor włączał matrycę na biało ale po chwili wyłączał się i sygnalizował na diodzie "error 5" czyli matrycę. Po złożeniu jak trzeba czyli moduły już nie "wyobracane" - nie wyłącza i nie sygnalizuje błedu ale nadal mleko. Telewizor złożyłem i jest w "poczekalni"
    Teraz już nie pamietam gdzie było 15 a gdzie 12v ale -1,5V było na pewno a przy pierwszych kilku włączeniach miałem tam zero...
    Sony KDL-55W805C - Mleko na ekranie
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    Musisz zmierzyć te napięcia przy odpiętych obydwu taśmach matrycy. Minus 1,5V to stanowczo za mało powinno być ok. 7V minusa. Jak rozbierzesz to pomierz i napisz.
  • Poziom 31  
    rtv6 napisał:
    Musisz zmierzyć te napięcia przy odpiętych obydwu taśmach matrycy.

    Taśmy przy pomiarze nie były odpięte a jeśli to matryca rzeczywiście robi przywarcie to jest to istotne. Jakoś w "pośpiechu" nie pomyślałem o tym... przy najbliższej okazji sprawdzę.
  • Poziom 31  
    rtv6 napisał:
    Musisz zmierzyć te napięcia przy odpiętych obydwu taśmach matrycy.

    Mówisz i masz :D
    Sony KDL-55W805C - Mleko na ekranie
    I jak sprawdzałem jest dokładnie tak samo z wpiętymi taśmami do matrycy...
    Czyżby jednak TCON?

    Dodano po 15 [minuty]:

    P.S. Widzę, że nieco skompresowało zdjęcie po upload - dzie na Elkę i jest ciut mało czytelne. Trochę mało fortunnie dobrałem kolor i czcionkę opisów.
    W razie problemów z odczytem mam oryginał i mogę poprawić.
  • Poziom 31  
    Sony KDL-55W805C - Mleko na ekranie
    Otrzymałem jeszcze informację, że zanim telewizor zepsuł się na dobre w trakcie oglądania obraz się wyłączył na szare tło ale po wyłączeniu i włączeniu pilotem pojawiał się na chwilę.
    I taka sytuacja miała miejsce kilka razy po czym pojawiło się tytułowe "mleko"

    Dodano po 11 [godziny] 57 [minuty]:

    djole123 napisał:
    check smd rezistors between cpu and ribbon cables

    Can You precise. Do You mean resistors on TCON or main Board.
    Oporniki o które spytałem na zdjęciu sprawdziłem i są dobre. Dwa maja po 100Ω reszta 33. Kondensator C214 na którym raz było -1,5V a drugi -0,4 zdaje sie byc do niczego niepodłączony co wyjaśniałoby różne odczyty. Myślę, że po prostu mierzyłem przypadkowy ładunek który akurat się w nim wyindukował choćby przy dotykaniu sondą miernika.
    Dokumentacja panelu mogła by sporo wyjaśnić i dostępna
    Niestety trzeba być zarejestrowanym.
    Może ktoś już ma lub zna inne źródełko?
  • Poziom 31  
    Postanowiłem jeszcze zmierzyć rezystancje na kondensatorach SMD filtrujących napięcia na TCON w celu ustalenia ewentualnych upływności. Podejrzane były C206.207,208 na których zmierzyłem 1V. Rezystancja to 70Ω. Niby mało ale przy 1V to zaledwie 14mA... Po wylutowaniu wspomniane kondensatory okazały się sprawne. Zero upływności i miały 10µF. Wylutowywałem po kolei i mierzyłem rezystancję. Zastanawiąjacy jest fakt, że po wylutowaniu, jak ten fragment PCB był podgrzany rezystancja zmalała do 50Ω. Po ostygnięciu wróciła do 70Ω.
    Może tu jest trop może nie...
    Sprawny Tcon wyjaśniłby temat niestety oferty , które znalazłem w kraju okazały się nieaktualne
    Sony KDL-55W805C - Mleko na ekranie