Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Qviart Lunix3 4K nie uruchamia się

radjank 15 Jan 2020 13:46 1176 8
    radjank
    Level 11  
    Witam.
    Posiadam tuner jak w temacie pracujący na E2 Open PLI.
    Miałem problemy z obsługą karty Kameleon od C+ więc kombinowałem różne rzeczy, w końcu z menu pilota wybrałem aktualizację, po czym tuner odmówił współpracy. Po restarcie pojawia się logo Open ATV (z takim oprogramowaniem do mnie przyszedł) a na wyświetlaczu zatrzymuje się na napisie "booting..." i to już wszystko co teraz potrafi.
    Próbowałem coś znaleźć w necie jak w takiej sytuacji go przywrócić do życia, ale nic nie znalazłem, a to tego konkretnego modelu kompletne zero.
    Może ktoś mi podpowiedzieć co w tej sytuacji mogę sam zrobić? Może jakoś da się go zmusić do współpracy przez RS-232 czy jeszcze jakoś inaczej ?
    mp107
    Level 15  
    Instrukcja wgrywania oprogramowania z USB (z pendrive'a) jest dostępna np. tutaj ("Instrukcja zmiany softu w tunerach").
    radjank
    Level 11  
    Przy pomocy tej instrukcji wgrywałem mu wcześniej oprogramowanie (choćby przy zmianie OPEN ATV na OPEN PLI), chociaż nie do końca z tą instrukcję. Tuner nigdy sam z siebie nie pokazał mi komunikatu NEW FIRMWARE FOUND, ale robiłem to w taki sposób że z menu pilota wybierałem wgrywanie nowego oprogramowania, wskazywałem pendrive gdzie ono było umieszczone i wtedy mi szło. Inaczej nigdy tego nie zrobiłem.
    A próbowałem to oprogramowanie umieszczać i w głównym katalogu pendrive, w katalogu "update" bezpośrednio, w katalogu "update/lunix3-4k", próbowałem spakowane, rozpakowane i nic. A po wskazaniu pilotem pendrive szło bez problemu.
    Teraz ciężko wybrać coś w menu...
  • Helpful post
    mp107
    Level 15  
    Piszesz, że poprzednio wgrywałeś oprogramowanie z poziomu działającego image OpenPLI lub OpenATV (przycisk Menu -> Ustawienia -> Zarządzanie Oprogramowaniem -> Wgrywanie oprogramowania online).
    Jeśli tak, to w takim razie o innej metodzie jest mowa w linku wspomnianym przeze mnie. Wspomniane menu ma być widoczne nie w image'u, a w samym bootloaderze, uruchamianym jeszcze przed startem image'a (systemu).

Na początek upewnij się, że system plików przy formatowaniu pendrive ustawiłeś na FAT (nie exFAT, nie NTFS).
    Możesz też spróbować użyć innego pendrive'a, najlepiej "niedużego", tj. o pojemności 2GB albo mniejszej.
    radjank
    Level 11  
    Tak jak pisałam, ta podlinkowane metoda mi nie działała, ale radziłem sobie tak jak opisałem.
    Menu aktualizacji tunera ma. 2 opcje:
    - tylko aktualizacja bieżącego image
    - wgrywanie całkiem nowego image
    Zmiany ATV/PLI robiłem przez opcję nr 2, natomiast tuner mi padł po opcji nr 1.
    Ale, może być bardziej ważne to co piszesz dalej, a czego instrukcja nie obejmuje:
    Jest wielce prawdopodobne że używałem dość dużego pendrive NTFS, bo właśnie taki format pozwalał mi (w poprzednim tunerze) nagrywać pliki większe niż 4 GB.
    Spróbuję więc zastanowić się do Twoich sugestii i może wreszcie ujrzę ten komunikat NEW FIRMWARE FOUND.
    Dam znać jak mi poszło.
    LeDy
    Level 43  
    Znaczy, że przekombinowałeś z mało znanym tunerem.
    radjank
    Level 11  
    Tam zaraz przekombinowałem. Nie po to kupiłem tuner na linuksie ;-)
    Wracając do tematu - zrobiłem jak kolega sugerował: Pendrive 2GB na FAT i rozpakowałem na niego IMAGE Open ATV 6.3 (wraz z drzewem katalogów update\lunix3-4K\). Próba - zonk! Wrzuciłem również IMAGE do głównego katalogu pendrive - zonk. Wrzuciłem IMAGE do katalogu \update - zonk. Stworzyłem w głównym katalogu pendrive katalog \lunix3-4k i tam wrzuciłem IMAGE - zonk. Myślę sobie - może wezmę innego pendrive bo z tym nie funguje, ale jeszcze wpadł mi do głowy taki pomysł że wrzucę do folderu głównego oraz wszystkich stworzonych katalogów IMAGE, ale w formie spakowanej tak jak ściągnąłem z netu. Jak pomyślałem tak zrobiłem i... BINGO! Tuner zaczął wciągać IMAGE jak pelikan ciepłe kluski, a mi na mordę wjechał banan niczym Piłsudski na kasztance.
    Przeprowadziłem wstępną konfigurację i zgodnie z instrukcją podlinkowaną przez kolegę mp107 zabrałem się za Instalację najbardziej potrzebnych wtyczek. Linki do tych wtyczek z tej instrukcji już dawno nie działają, no ale poszukałem ich gdzie indziej, znalazłem, wrzuciłem na pendrive i do tunera. Obydwie wtyczki według komunikatu wgrały się poprawnie, Wtyczką CI Plus helper nie będę się zajmował, bo póki co jej nie potrzebuję, ale wtyczka SOFTCAM FEED UNIVERSAL powinna (według mnie) dodać w menu dodawania wtyczek Katalog SOFTCAM do którego mógłbym wejść i wybrać odpowiedni softcam. Tuner oczywiście online. Więc znów wracam do Wujka Google i znajduję softcam-feed-universal ale nie w wersji 3.0 jak wskazuje instrukcja, tylko w wersji 4.3-r2. Wersja 3.0 może była dobra dla Open ATV 6.2, natomiast w Open ATV 6.3 pomimo komunikatu o poprawnej instalacji nic nie robi. No ale ta druga wtyczka spowodowała że w menu dodawania wtyczek pojawiła się rodzina SOFTCAM. Więc zaglądam tam i do instrukcji podlinkowanej powyżej i szukam tam wtyczki cccam 2.3.0 - niestety bez powodzenia. Na Open Pli nie musiałem wgrywać softcam-feed-universal bo było to w pakiecie, wchodziłem tam tylko, wybierałem wtyczkę o nazwie oscam i moja karta Cameleon od Cyfry+ podejmowała pracę. W Open ATV nie dość że nie znajduję wtyczki opisanej w instrukcji cccam 2.3.0, to nie znajduję również wtyczki oscam znanej mi z Open PLI.
    Są tam wtyczki cccam 2.3.2-r1-de, gbox 811k-r4.2, mgcamd, ncam, oscam-emu, oscam smod, oscam stable, oscam-trunk czy wicardd i teraz nie wiem co wybrać żebym mógł poprawnie obsługiwać mojego Cameleona.
    Jest to ostatnia barykada na której poległem już wcześniej kilka razy próbując wrócić z Opem Pli do Opem ATV, gdyż tylko w Open Pli wybierając wtyczkę oscam z rodziny wtyczek softcam udawało mi się poprawnie obsługiwać mojego Cameleona.
    Może ktoś mnie "przepchnąć" przez ten ostatni krok?
    radjank
    Level 11  
    Z braku odpowiedzi zastosowałem metodę prób i błędów.
    Dla mojej karty właściwą okazała się wtyczka gbox.
    Dziękuję koledze mp107 za cenne sugestie.
    Temat można zamknąć.