Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Big zagadka, tajemnica poliszynela, zestaw AM4 i zestaw na Intelu S1151

dbcooper1983 15 Jan 2020 20:35 273 7
    dbcooper1983
    Level 8  
    Witam szanowne grono :-)

A więc tak sprawa dziwna a nawet możliwe że nadająca się do X-Files :-)
    Zestaw to MSI x370 M7 ACK + Ryzen 1700 + 2x8GB 3200MHz Corsair na b-die + Crucial MX500 + radeon 580 8GB + Enermax Platimax 750W + monitor NEC EA271Q COLOR.
    I teraz Panowie najlepsze :-) Całość podłączona kablem displayport (na HDMI nie ma takich objawów). Gdy monitor jest wyłączony(nie odłączony od prądu, listwy tylko po prostu wyłączony przyciskiem monitora) przy włączaniu komputera pojawiają się 3 sygnały dźwiękowe jeden długi i dwa krótsze a na płycie głównej w tym czasie pali się dioda sygnalizująca problem z k. graficzną, po tych trzech sygnałach gaśnie dioda i komputer odpala się normalnie i działa stabilnie. Jeżeli monitor jest włączony czyli pali się dioda standby i w tym czasie włączam komputer cały boot przechodzi tak jak powinien bez sygnałów bez palącej się diody vga na mobo. Teraz opiszę co sprawdziłem ale w zasadzie to wszystko sprawdzone :-) 4 różne zasilacze (wysokie modele sprawdzane napięcia multimetrem) kart graficznych było chyba z 8-10 różnych modeli od gtx, rtx po radeony, 4 zestawy różnych pamięci, różne dyski, dwa jeszcze inne monitory, 3 kable displayport, jeden z nich z odłączonym poza obudową, a raczej przeciętym pinem 20 czyli bez 3,3v. Całość sprawdzana w obudowie jak i bez obudowy. Co jest najdziwniejsze pomyślałem że nie sprawdziłem procesora bo nie miałem innego na am4 (być może jakiś kontroler pcie padnięty w cpu) ale nic z tych rzeczy zmieniłem płytę, procesor na MSIi h110m pro-vd i jakis cpu Celeron, jakie moje zdziwienie było na tym drugim zestawie identyczne objawy. Czy ktoś spotkał się z takimi komediami?
    lisek
    Service technician RTV
    W tym monitorze masz DisplayPort 1.2 (SST / MST)

Albo kabel albo karta grafiki coś "psuje"

Monitor ma w zestawie swoje DisplayPort cable (fabryczne) , czyli wychodzi na kartę grafiki!?

Podaj dokłądną nazwę tej grafiki i producenta!
    To "ulepszona_podkręcona wer." starej karty Radeon RX 480 (obie mają ten sam chip Ellesmere XT (Polaris 10)) + dodano troszkę RAM
    płyta referenc. AMD: 1220/ Turbo 1266 MHz vs. dla RX480 odpowiednio (1168/1244)
    MSI np. Turbo 1380Mhz
    VRAM zasilania oparto o NCP81022
    Quote:
    this chip is a dual output controller that can only control 4 +1 phases, not six. If you need additional confirmation that Sapphire used only three power phases for the GPU, there are three 10-amp fuses for the GPU on the right side of the Board, and the fourth one is installed on the left and is designed to protect one power phase of the memory. Three ten-amp fuses limit Ellesmere's power consumption to 360 watts, which is more than enough. But even if they save the Board from complete destruction, you still have to change the card if at least one of them burns out.

p.s
    Sam skłądałęś ?
    Poczytaj manual ze strony Link
    - od strony 47 , czyli co pokazuje : Debug Code LED
    oraz :!:
    Quote:
    1. If 3 long beeps are heard, remove all
    memory modules and try to install only
    one memory module in the DIMMA2
    slot first and then restart the computer.
    2. If 1 long 2 short beeps are heard, remove and reinstall the graphics card
    and then restart the computer.
    dbcooper1983
    Level 8  
    Jeden kabel dp jest oryginalny z pudełka nec z tego co wiem nie ma z nim najmniejszych problemów (jest zrobiony według norm) i defacto z niego korzystam ,następny kabel też jakiś firmowy za parę dyszek,trzeci kabelek podobnie tylko odciąłem żyłę 3,3v i nawet 19 pin czyli prąd powrotny i jest bez zmian,jak mówię czekam na kabelek delock z oryginalnie odłączonym pinem 20. No właśnie wychodzi niby na k.graficzne ale jak mówię przerobiłem ich dużą ilość wszystkie oczywiście sprawne i zero zmian.Wątpie że to ma znaczenie(monitor po kalibracji sprzętowej i oprofilowany) gdyż na dwóch innych monitorach identyczne objawy.Zawsze po tej symfonii dzwiękowej w podglądzie zdarzeń jest Kernel Power czyli błąd krytyczny ale to raczej normalne jak traci zasilanie.Ta cała szopka wygląda tak jakby był podwójny boot.Dokładnie karta to Power Color Radeon RX 580 Red Dragon V2 8GB GDDR5 (256 bit), DVI-D, HDMI, 3xDisplayPort, BOX (AXRX580 8GBD5-3DHDV2/OC) siedzę teraz na quadro 2000 i już nie chce mi się zmieniać więc jutro wrzucę zakładkę z gpuz z 580.Tak jak pisałem wcześniej karty które były wkładane Palit gtx 1070,1070ti,1060 6gb,gigabyte gtx 1060 3gb,gigabyte rtx 2070s,asus gtx 1050,zotac 1050ti,quadro200,ati radeon 580 8gb saphire,power color
    lisek
    Service technician RTV
    Czytaj to wytłuszczone co napisałem,krótko przed Twoim postem

:idea: wszak pisałeś
    Quote:
    .. przy włączaniu komputera pojawiają się 3 sygnały dźwiękowe jeden długi i dwa krótsze

Więcej już nie będę pisał w tym temacie , bo nie ma po co . Wiadomo co grane.
    dbcooper1983
    Level 8  
    Hmmmm czyli jakby problem z kompatybilnością dobrze rozumiem ??? Dziwna sprawa trochę różnych płyt i ogólnie sprzętu miałem i nigdy czegoś takiego nie było.Trochę to dziwne gdyż od startu taka ilość kart nie działa i trzeba wykonywać kombinacje.
    lisek
    Service technician RTV
    Poczytaj uważnie o tej płycie ze strony producenta Link

Quote:
    CPU: AMD Ryzen 7 1700 3.0GHz (3.7GHz Turbo) [YD1700BBAEBOX]

MB: MSI X370 Gaming M7 ACK (BIOS v.1.9) [7A35v19]
    Memory: G.Skill Trident Z RGB 3000 16GB DDR4 (2x8GB) [F4-3000C16D-16GTZR]
    ...
    GPU: Asus Dual RX480 8GB [DUAL-RX480-O8G]

Może upgrade BIOS pomoże ?
    dbcooper1983
    Level 8  
    Niby czytałem to kilka razy jakiś czas temu ,manual też ale znając życie nie wyłapałem najważniejszych inf. english też nie do końca przyswojony więc i pewnie po części leży problem.Panie Lisek czy mógłby Pan tak na chłopski rozum w dwóch zdaniach napisać bardziej zrozumiale:-) z tego co widzę to trzeba po tych sygnałach czyli jeden długi i dwa krótkie tak jakby zainicjować kartę znowu ,dobrze rozumuję czy nie bardzo ??? Biosy zmieniane, obecnie najnowszy a wcześniej wypróbowana większość nic to nie zmienia.Jeżeli to chodzi o kompatybilność to chyba nie zdawałem sobie sprawy że dla tej płyty trzeba dosłownie podrzucać takie podzespoły które są wyszczególnione,jeżeli tak to jakaś masakra.Ostatnie AMD to athlon 3000+ od tego czasu sam Intel i tam dosłownie można wrzucać wszystko i w 99,9% całość działa ,jeżeli tutaj są takie problemy to podziękuję MSI i ogólnie AMD.Jeżeli chodzi o pamięci to nawet na 1866mhz jest identycznie, kilka kompletów apacer,corsair,kingstony
    krzychu123654
    Level 13  
    Dlaczego obwiniasz AMD czy MSI, skoro sam piszesz, że testowałeś to na Grafikach AMD/NVidi, Procesorach AMD/Intel? Płyty też były dwie, jedna na Intel druga na AMD. A próbowałeś podłączyć inny monitor, może to z nim jest problem? No i osobna kwestia, czy faktycznie musisz włączać komputer przy wyłączonym monitorze, przecież monitor w trybie uśpienia bierze znikome ilości prądu.