Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Schemat zasilacza 2300kpg070a-f(lc) monitora Flatron, układ OZL68GN, wskazówki

tomekzieba 26 Sty 2020 20:22 1017 55
  • #31
    tomekzieba
    Poziom 15  
    bajdu napisał:
    Z trafa zasilacza idzie dioda do zasilania 7 pinu ICE3BS02-wymień ją.Od tranzystora Q101 jest opornik do masy-jest to bardzo mała rezystancja też można wymienić.


    Dioda d102 (po drodze jest również zd101) i rezystor r108 rozumiem?
  • TermopastyTermopasty
  • #32
    bajdu
    Poziom 26  
    Jeśli dobrze odczytuję to od nogi trafa jest rezystor R104,dioda D102 łączy się z 7pinem scalaka /jest to jego zasilanie/ równocześnie z tych punktów idzie dioda zenera ZD101 równolegle z kondensatorem C105 do masy.R108 to 0.33Ω od tranzystora do masy.Proszę sprawdzić R110,R111 i R112 idą od + kondensatora głównego do 4 i 5 pinu scalaka.
  • #33
    tomekzieba
    Poziom 15  
    Wymieniłem na razie diody d101, d102, rezystory r103 i r108. Napięcie na 5V wzrosło i wacha się między 4.7V, a 5.2V. Napięcie 15V skacze od ok. 9.5V do ok. 14V. Wymienione elementy zachowywały się na pomiarze poprawnie, a jednak coś szwankowalo. Jednak jeszcze coś nie okey. Sprawdzę następne wymienione elementy, ale pewnie trzeba będzie po prostu wymieniać bo nie pewne widzę wyniki w porównaniu do ich pracy są.

    Cytat:
    Proszę sprawdzić R110,R111 i R112 idą od + kondensatora głównego do 4 i 5 pinu scalaka.


    Są to rezystory 15k. Wszystkie pokazują ok. 14.5k. Pomiar bez wylutowania.
  • TermopastyTermopasty
  • #34
    mariuszw19640717
    Poziom 35  
    tomekzieba napisał:
    Wymienione elementy zachowywały się na pomiarze poprawnie

    Czyli jak?
    tomekzieba napisał:
    ale pewnie trzeba będzie po prostu wymieniać bo nie pewne widzę wyniki w porównaniu do ich pracy są

    W jakim sensie nie pewne?
    tomekzieba napisał:
    a jednak coś szwankowalo

    A może po prostu zimne luty są i wystarczy je poprawić.

    Miałem taki przypadek, że były zimne luty na karkasie trafo głównym i płycie,
    może tu jest podobnie sprawdź.
  • #35
    tomekzieba
    Poziom 15  
    Cytat:
    Czyli jakie?

    Rezystory swoją rezystancje, diody przewodzenia jak dioda. Tak jak nowe wymienione.

    Może zimne luty. Poprawiłem kilka. Jeszcze poprawię coś. Szczególnie w niektórych przypadkach, po wymianie widac jak łączenia nawet odchodzą od płyty, sypia się, pewnie z lat które mają🙂 Zmierzą jeszcze napięcie na czasie na układzie i resztę lutow poprawię.

    Dodano po 2 [godziny] 8 [minuty]:

    Poprawiłem chyba wszystkie luty. Na 5V - 4.7V do 5.2V, na 15V, 12.5V do 14.5V około. Na ukladzie ice napięcie około 280V i od 10V do 13V. Na jednym układzie apm napięcia od 12.5V do 14.V około, na drugim znacznie niższe, około 2V.
  • #36
    mariuszw19640717
    Poziom 35  
    tomekzieba napisał:
    od 10V do 13V.

    Czyli skacze, tak?
    tomekzieba napisał:
    układzie apm

    Co to za układ, gdzie jest?
    Nie mam takiej płyty na stole przed sobą, a ze zdjęcia nie da się odczytać nazw elementów, więc pisz konkretnie co to jest i gdzie jest .
  • #37
    tomekzieba
    Poziom 15  
    mariuszw19640717 napisał:
    Czyli skacze, tak

    Tak, jak każde zmierzone praktycznie.

    mariuszw19640717 napisał:

    Co to za układ, gdzie jest?
    Nie mam takiej płyty na stole przed sobą, a ze zdjęcia nie da się odczytać nazw elementów, więc pisz konkretnie co to jest i gdzie jest .


    U303 i u304 apm4548 . Pisałem wcześniej kilka razy.

    Dodano po 23 [minuty]:

    Apm4548 chyba był, zamienilem na apm4542 przy wymianie.
  • #38
    mariuszw19640717
    Poziom 35  
    tomekzieba napisał:
    Apm4548 chyba był, zamienilem na apm4542 przy wymianie.

    Pisałem już
    mariuszw19640717 napisał:
    Jak na tych U 303 i U 304 nie ma zwarcia to, zostaw inwerter w spokoju.

    Zmierz te zaznaczone elementy i napisz co miernik pokazuje.
  • #39
    tomekzieba
    Poziom 15  
    mariuszw19640717 napisał:
    Zmierz te zaznaczone elementy i napisz co miernik pokazuje.
    Załączniki:

    v.png
    Download
    (306.71 KB)


    Dioda zd102 w jedna stronę nie przewodzi, w drugą 0.634V. Dioda zd101 w jedna stronę nie przewodzi, w drugą 0.561V. Dioda d103 w jedna i druga stronę 0.012V, przed i po wymianie tak samo.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Jeszcze nie daleko układu 0zl.. jest dioda zd301, która w jedna ma 0.560V, a w drugą 0.860V....
  • #40
    mariuszw19640717
    Poziom 35  
    tomekzieba napisał:
    Dioda d103 w jedna i druga stronę 0.012V, przed i po wymianie tak samo.

    Dobrze, a z czym jest połączona, daj zdjęcie czytelne, lub narysuj ten fragment.
  • #41
    bajdu
    Poziom 26  
    Dioda Z103 jest chyba w sterowaniu tranzystora i prawdopodobnie jest bocznikowana rezystorem o małej wartości.
  • #43
    mariuszw19640717
    Poziom 35  
    tomekzieba napisał:
    Zdjęcie:

    Nie da się odczytać z czym się łączy, musisz narysować, lub napisz.
  • #44
    tomekzieba
    Poziom 15  
    mariuszw19640717 napisał:
    tomekzieba napisał:
    Zdjęcie:

    Nie da się odczytać z czym się łączy, musisz narysować, lub napisz.


    Dioda d103 z jeden strony idzie przez rezystor r106(000- na mierniku zależnie od przyłożenia widzę 1ohm lub 0.5ohm lub 2.5 ohm), rezystor r105(220- na mierniku 22.6ohm), obok jedna strona strona rezystora(222- Na mierniku 2.2kohm) i na nozke tranzystora. Z drugiej strony na 6 nozka układu u101(ice3bs02).
  • #45
    mariuszw19640717
    Poziom 35  
    bajdu napisał:
    Dioda Z103 jest chyba w sterowaniu tranzystora i prawdopodobnie jest bocznikowana rezystorem o małej wartości.

    Masz rację.
    tomekzieba napisał:
    22.6ohm

    Wygląda na to, że tym, ale aż taka małą wartość by miernik pokazywał?
    tomekzieba napisał:
    0.012V

    Czym to lutujesz bo te luty są straszne, a te zaznaczone to tam jest połączenie z płytą?
    Popraw bo w takim stanie tych lutowań, małe szanse by działała ta przetwornica.
    Sprawdź czy gdzieś nie ma zwarć wygląda, że to jest powodem niedziałania przetwornicy.
  • #46
    tomekzieba
    Poziom 15  
    mariuszw19640717 napisał:
    Wygląda na to, że tym, ale aż taka małą wartość by miernik pokazywał

    Podane wartości to kody rezystorow. Dlatego kod 220 to 22 ohmy.

    mariuszw19640717 napisał:
    Czym to lutujesz bo te luty są straszne, a te zaznaczone to tam jest połączenie z płytą?
    Popraw bo w takim stanie tych lutowań, małe szanse by działała ta przetwornica.
    Sprawdź czy gdzieś nie ma zwarć wygląda, że to jest powodem niedziałania przetwornicy.


    Luty są fatalne bo tak jak pisałem gdzie niegdzie płytka aż się kruszy... Dlatego sprawdzam czy są przejścia na tych lutach...
  • #47
    mariuszw19640717
    Poziom 35  
    tomekzieba napisał:
    Podane wartości to kody rezystorow. Dlatego kod 220 to 22 ohmy

    Wiem znam kodowanie rezystorów.
    A wartość 0.012 V wydaje się za mała, wygląda raczej na zwarcie.
    tomekzieba napisał:
    płytka aż się kruszy...

    Co laminat się kruszy, czy cyna?
    Jak cyna to, przy poprawianiu zimnego lutu należy dodać troszkę świeżej cyny.
  • #48
    tomekzieba
    Poziom 15  
    mariuszw19640717 napisał:
    A wartość 0.012 V wydaje się za mała, wygląda raczej na zwarcie.

    Szukam zwarcia. Najgorzej jak jest jakieś wewnątrz warstw.

    mariuszw19640717 napisał:
    Co laminat się kruszy, czy cyna?

    Laminat niestety.

    mariuszw19640717 napisał:
    Jak cyna to, przy poprawianiu zimnego lutu należy dodać troszkę świeżej cyny.

    To wiem.
  • #49
    mariuszw19640717
    Poziom 35  
    tomekzieba napisał:
    Laminat niestety.

    Jeszcze takiego nie spotkałem, czym grzejesz ten laminat (płytę) spawarką?
    tomekzieba napisał:
    Najgorzej jak jest jakieś wewnątrz warstw.

    Jakich "warstw"? to, nie jest płyta wielowarstwowa.
  • #50
    tomekzieba
    Poziom 15  
    mariuszw19640717 napisał:
    Jeszcze takiego nie spotkałem, czym grzejesz ten laminat (płytę) spawarką?


    Staram się jak najmniej, byle cyna troszeczkę puściła i odsysacz. Po chwili niestety widać odpryskiwanie.
  • #51
    mariuszw19640717
    Poziom 35  
    tomekzieba napisał:
    Staram się jak najmniej, byle cyna troszeczkę puściła i odsysacz. Po chwili niestety widać odpryskiwanie.

    Zdjęcie marne, ale to nie odpryskiwanie laminatu, tylko ścieżki się odklejają (miedź) :!: , za wysoka temperatura grota :cry: .
    Jaka to lutownica, ma regulację temperatury grota :?:
    tomekzieba napisał:
    i odsysacz.

    Do usuwania cyny z małych padów używaj skrętki i troszkę kalafonii (topnika).
    :arrow: Poćwicz na jakich starych płytkach SMD, bo szkoda tej przetwornicy :cry: .
  • #52
    tomekzieba
    Poziom 15  
    Transformatorowa 100W. Grzane tylko tyle żeby cyna puściła, bo oporna była gdzie niegdzie. Reszta elementów też była wymieniana i tam b. Ładnie lut trzyma. Nie mówię, że idealnie tu czy tam zrobiłem, ale jest różnica a robota podobna. Lutownice kolbowa mam, ale nie miałem na miejscu.
  • #53
    mariuszw19640717
    Poziom 35  
    tomekzieba napisał:
    Transformatorowa 100W.

    tomekzieba napisał:
    Lutownice kolbowa

    Tak, ale do takiego lutowania lutownica bez regulacji temperatury się nie nadaje zawsze przegrzejesz ścieżki.
    tomekzieba napisał:
    Grzane tylko tyle żeby cyna puściła, bo oporna była gdzie niegdzie.

    Bo to luty bezołowiowe, do takiego lutu należny dodać zwykłej cyny i łatwiej się rozlutowuje.
    Zmierzyłem diodę 4148+22Ω i wynik to 028, a nie 0,012 więc tam raczej jest zwarcie, sprawdź.
  • #54
    tomekzieba
    Poziom 15  
    mariuszw19640717 napisał:
    Tak, ale do takiego lutowania lutownica bez regulacji temperatury się nie nadaje zawsze przegrzejesz ścieżki.

    Robię tym czym mam, niestety chodź się nie nadaje.

    mariuszw19640717 napisał:
    Zmierzyłem diodę 4148+22Ω i wynik to 028, a nie 0,012 więc tam raczej jest zwarcie, sprawdź.

    Ok.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Kiedyś mierzylem jeszcze te diody schottkyego d201 i d202, na zewnętrznych nóżkach mają zwarcia do masy. Tak powinno być?
  • #55
    mariuszw19640717
    Poziom 35  
    tomekzieba napisał:
    Robię tym czym mam, niestety chodź się nie nadaje.

    Dorób regulator temperatury i będzie, sam mam tak zrobione do transformatora i kolby.
    tomekzieba napisał:
    Kiedyś mierzylem jeszcze te diody schottkyego d201 i d202, na zewnętrznych nóżkach mają zwarcia do masy. Tak powinno być?

    Tak, łączą się przez uzwojenia trafo T101, (patrz załącznik) przy zwartych nie było by napięcia na wyjściu, przetwornica by nie "wstała".
  • #56
    tomekzieba
    Poziom 15  
    mariuszw19640717 napisał:
    Tak, łączą się przez uzwojenia trafo T101, (patrz załącznik) przy zwartych nie było by napięcia na wyjściu, przetwornica by nie "wstała".

    Ok.