Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Amica ZWA649 - Nie myje naczyń- pobiera wodę

karolczaq 17 Jan 2020 21:04 2571 3
    karolczaq
    Level 2  
    Witam serdecznie,
    Mam problem ze zmywarką Amica ZWA649. Po uruchomieniu programu zmywarka zaczyna pobierać wodę (zdemontowałem ściany zmywarki i widzę jak leci do zbiornika). Następnie woda wchodzi do zmywarki (na dno do wysokości drzwi) i zaczyna być podgrzewana. Niestety nie obracają się dysze myjące (filtr i dysze są drożne i czyste). Dodam, że słychać dźwięk jakby w środku zmywarki coś się "kotłowało" albo jakby właśnie te dysze się obracały, ale stoją w miejscu (po otworzeniu drzwi przez chwilę słychać jeszcze ten dźwięk, ale dysze są nieruchome).

Zdemontowałem zawór trójdrożny żeby go wykluczyć- stycznik działa (sprawdzony miernikiem na przejście), silnik działa (podpięty do 230V zaczął się obracać). Kolejne podejrzenie padło na pompę myjącą (tą połączoną z grzałką). Zdemontowałem ją- wirnik lekko się obraca (nawet jakoś dużo syfu tam nie było).

Ktoś wie co może być przyczyną? Nie chciałbym generować kosztów i wymieniać "na oślep" wszystkich części.
    Czy mogę podłączyć pompę myjącą (z turbiną) na sucho do 230V? Nie wiem tylko, czy nie będzie sporej różnicy między działaniem pompy "na sucho" a pod obciążeniem.

Proszę o pomoc.
    Z góry dziękuję,
    Karol

EDIT:
    Właśnie uruchomiłem pompkę na sucho. Po podaniu napięcia nie startuje i zaczyna się grzać. Dopiero po "popchnięciu" wirnika śrubokrętem wchodzi na obroty i zaczyna pracować. Jutro pojadę poszukać kondensatora 4uF, 450V- mam nadzieję, że to jedyna przyczyna usterki.
    mrice
    Moderator of Home appliances
    karolczaq wrote:
    mam nadzieję, że to jedyna przyczyna usterki.

Albo kondensator albo uszkodzony silnik pompy, ale masz szanse na to pierwsze.
    karolczaq
    Level 2  
    Dobry wieczór ponownie,
    Po wymianie kondensatorze pompa ruszyła i wszystko jest prawie ok.
    Chodzi o dźwięk, jaki wydaje pompa podczas pracy na nowym kondensatorze- piszczy. Nie jest to pisk pochodzący od tarcia, raczej taki jednostajny w miarę przytlumiony pisk jakby wywolywany przez elektryke. Pisk jest tylko wtedy kiedy pracuje ta pompa. Przed wymiana kondensatora tak nie bylo. Dodam, że ten który wlozylem ma identyczne parametry (4uF, 450VAC, 50MHz), ale jest innego wyglądu. Stary miał 4 wyjścia, ten tylko dwa. Możliwe, że coś jest źle podłączone?
    Zmywarka cały proces przechodzi prawidłowo, tylko zostaje kwestia tego dźwięku.
    Z góry dziękuję za odpowiedź,
    Pozdrawiam serdecznie
    mrice
    Moderator of Home appliances
    karolczaq wrote:
    Możliwe, że coś jest źle podłączone?

Nie

karolczaq wrote:
    Zmywarka cały proces przechodzi prawidłowo, tylko zostaje kwestia tego dźwięku.

Myślę, że wcześniej nie zwracałeś uwagi na ten dźwięk, albo go nie słyszałeś, bo urządzenie stało zmknięte, może w zabudowie. Te silniki nigdy kulturą pracy nie grzeszyły.