Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zmywarka Bosch SRS45T62EU/15 - Cykl się nie kończy (trwa w nieskończoność)

musculus 19 Jan 2020 19:11 3750 15
    musculus
    Level 17  
    Witam,
    Mam zmywarkę jak w temacie. Dzisiaj coś się z nią stało. Podczas mycia doszła do 1 minuty do końca mycia, a cykl się nie kończy. Na tej minucie pracowała kilkanaście minut, wtedy zresetowałem cykl i wypompowała wodę. Załączyłem ponownie - znowu czas schodzi do minuty i na niej zostaje. W tym czasie pompa pracuje, woda wewnątrz się leje, a cykl się nie kończy. Wyłączenie zmywarki i załączenie ponowne (bez resetu cyklu) skutkuje wydłużeniem czasu (zamiast tej minuty wyświetla np. 30 minut), czas znowu odlicza w dół, i cykl wciąż się nie kończy. W tej chwili zmywarka już chodzi od kilku godzin, wciąż pompa pracuje i waham się co zrobić. Chyba przerwę cykl i skończę mycie ręcznie.
    Macie pomysł, co jej może dolegać? Czy da się z nią coś zrobić we własnym zakresie?
    qwazarpl
    Level 20  
    Woda jest podgrzewana?
    musculus
    Level 17  
    qwazarpl wrote:
    Woda jest podgrzewana?
    Na końcu cyklu była zimna, ale to po paru godzinach oczekiwania to mogła wystygnąć. Czy włączyć cykl ponownie, żeby sprawdzić, czy grzeje? Zastanawiam się też, czy może coś pomóc zakup jakiegoś środka do czyszczenia zmywarek i ponowne włączenie cyklu. Zmywarka ma już 10 lat i nigdy takich środków nie używałem (nie wiem, czy jego użycie ma jakiś sens)?
    ----------------------------------------------------------------------
    Sprawdziłem: Po ponownym włączeniu cyklu woda w zmywarce robi się gorąca.
    qwazarpl
    Level 20  
    Środek nic nie pomoże.
    Najpierw sprawdź czy grzeje.
    musculus
    Level 17  
    Sprawdziłem. Woda się robi gorąca, czyli grzeje.
    ---------------------------------------------------
    Jeszcze jedno: Jak cykl testowy doszedł do tej 1 minuty i się zawiesił to wlałem do zmywarki około 1,5 litra zimnej wody z kranu. Cykl się cofnął do 14 minut, zmywarka zaczęła intensywnie myć, ale po tych 14 minutach zszedł do zera i cykl się normalnie zakończył.
    musculus
    Level 17  
    Właśnie byli u mnie serwisanci. Nic nie wymieniali, rozruszali tylko jakiś elektrozawór i poprawili w ciemno jakieś styki - zmywarka działa. Dziękuję i temat zamykam.
    musculus
    Level 17  
    Witam,
    Ten post jest kontynuacją wątku ze stycznia (link do poprzedniego wątku) - tamten watek zamknąłem, bo serwisanci wtedy usunęli usterkę, ale problem znowu się ujawnił i widzę, że serwisanci sobie z nim nie radzą. Dlatego znowu proszę o sugestię, co można na to poradzić.

Generalnie objawy są takie: Zmywarka pracuje, a gdy czas dochodzi do 1 minuty to tak już zostaje. Pracuje pompa, ale słabo pompuje wodę (nie ma intensywnego obracania śmigieł, tylko woda leje się lekkim strumieniem). Woda jest gorąca - grzałka działa. Aby zakończyć cykl wystarczy dolać do środka około litr zimnej wody z kranu - wtedy pompa zaczyna intensywnie pompować, a cały cykl się kończy.

W styczniu (gdy usterka wystąpiła po raz pierwszy) serwisanci rozruszali jakiś zawór (po lewej stronie u dołu zmywarki, patrząc od przodu), poprawili jakieś styki i nie wiem, co jeszcze robili, ale zmywarka zaczęła działać. Chodziła bez usterek parę miesięcy, aż kilka tygodni temu problem się powtórzył. Wezwałem serwis ponownie, znowu rozkręcili zmywarkę, obejrzeli ten sam zawór, co za pierwszym razem, stwierdzili, że jest OK, skręcili zmywarkę z powrotem i stwierdzili, że nie widzą żadnej usterki. Nie wzięli pieniędzy i sobie poszli nie czekając na koniec cyklu, ale po ich wyjściu okazało się, że zmywarka zaczęła pracować. Przypuszczam, że pomógł demontaż i poruszanie tego zaworu.

Dzisiaj problem wystąpił znowu. Zastanawiam się, czy znowu wzywać serwisantów, bo mam wrażenie, ze nie wiedzą co robić. Pewnie znowu poruszają zaworkiem i zmywarka na jakiś czas zacznie działać. Ja natomiast wolałbym jakąś bardziej skuteczną naprawę.

Myślę nad wymianą tego zaworka, którym oni ruszali, ale nawet nie wiem, jak to się nazywa i gdzie to kupić. Mógłbym tych serwisantów poprosić o wymianę, w ciemno, ale jakoś ciężko mi się z nimi rozmawia. Dlatego myślę nad samodzielną wymianą.

Czy możecie mi podpowiedzieć, co to może być za zaworek i gdzie go kupić? Ewentualnie jak stwierdzić, czy to on będzie przyczyną takiego zachowania zmywarki?
    Bedni
    Level 16  
    Gdybyś mógł to rozkręcić i dać zdjęcie tego zaworka tu na forum to szybciej Ci ktoś podpowie jak go sprawdzić.

Możliwe też że są na nim jakieś oznaczenia. Wtedy można będzie szukać gdzie taki kupić.
    musculus
    Level 17  
    Zamieszczam zdjęcie fragmentu zmywarki, zawierającego opisywany "zaworek".
    Nie jestem pewien, który z tych elementów wyjmowali serwisanci. Prawdopodobnie ten z niebieską dźwigienką, ale na oko wydaje mi się, że on był mniejszy, niż widzę teraz. Czy to się może nazywa hydrostat?
    Zmywarka Bosch SRS45T62EU/15 - Cykl się nie kończy (trwa w nieskończoność) Zmywarka Bosch SRS45T62EU/15 - Cykl się nie kończy (trwa w nieskończoność)
    qwazarpl
    Level 20  
    Przede wszystkim trzeba zdemontować płaszcz wodny, wyczyścić i umyć elementy pod niebieską dźwigienką na zdjęciu.
    Jest tam jak widać sporo brudu.
    musculus
    Level 17  
    Jednak zdecydowałem się ponownie wezwać serwis - tym razem wziąłem kogoś innego. Patrząc, jak serwisant pracował mam wrażenie, że jest lepszym fachowcem od poprzednich. Stwierdził, że jeden z tych dwóch zaworków widocznych na pierwszym zdjęciu w lewym dolnym rogu jest uszkodzony (jeden z elementów w jego środku jest "ugnity"), wymienił środek zaworka i wygląda na to, że problem ustąpił. Przyczyna jest zatem znaleziona i wyeliminowana, ale tematu na razie nie zamykam - poczekam jakiś czas i jeśli usterka się nie powtórzy to wtedy go zamknę.
    qwazarpl
    Level 20  
    Nie wyczyścił wspomnianego miejsca?
    musculus
    Level 17  
    qwazarpl wrote:
    Nie wyczyścił wspomnianego miejsca?

Częściowo wyczyścił. Nie całe - nie demontował tego w całości, ale zdemontował górną część i wyczyścił, ile się dało od góry.
    qwazarpl
    Level 20  
    A powinien zdjąć płaszcz i dokładnie wyczyścić ....ale to moje prywatne zdanie.
    musculus
    Level 17  
    qwazarpl wrote:
    A powinien zdjąć płaszcz i dokładnie wyczyścić ....ale to moje prywatne zdanie.
    Płaszcz demontował, ale go nie czyścił. Elementy pod niebieską dźwigienką wyczyścił po zdemontowaniu płaszcza, ale tylko od góry, na ile dało się bez demontażu całego podzespołu (zdjął tylko górną część, dolna została zamontowana).
    musculus
    Level 17  
    Zmywarka już miesiąc chodzi bezawaryjnie. Wygląda na to, że przyczyną był ten zaworek. Dziękuję za rozmowę i temat zamykam (mam nadzieję, że tym razem już ostatecznie...)