Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MacBook Air 7.1 - Nie działa klawiatura i gładzik

19 Sty 2020 21:39 303 9
  • Poziom 10  
    Witam wszystkich,
    Mam taki problem, że po reinstalacji systemu na MacBooku Air 7,1 (11 cali, 2015 rok) nie działa gładzik i klawiatura. Przy starcie komputera z klawiatury i gładzikiem można wybierać system, z którego ma zastartować laptop. A po starcie systemu gładzik i klawiatura nie działają. System był dwukrotnie instalowany ze sklepu apple. Zewnętrzna klawiatura i mysz na USB działają i dzięki nim mogę obsługiwać laptopa.
    Z góry dziękuję za sugestie
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 10  
    Próbowałem dla partycji z systemem "Mac OS X"
    dla tego systemu wyrzuca błąd "Legacy mode not supported on this system"
    robiłem to dla /dev/disk1s5 - tu jest system
    /dev/disk0s4 - nie istnieje
  • Poziom 30  
    A działało wszystko wcześniej w systemie? Mi to wygląda na problem sprzętowy. W nowszych Macach podczas startu klawiatura i myszka są połączane przez USB, po załadowaniu systemu przechodzą na komunikację po SPI.

    Proponuję zajrzeć do środka, sprawdzić wszystkie taśmy. Sprzęt nie był przypadkiem zalany?
    Próbowałeś przeprowadzić diagnostykę? Uruchom lapotopa i wciśnij D (diagnostyka z dysku) lub Option-D (diagnostyka z internetu) i zamieść tutaj wynik.
  • Poziom 10  
    po naciśnięciu Option-D daje wynik:
    "Nie znaleziono problemów"

    Po naciśnięciu D:
    Nie wykryto baterii
    kod referencyjny: PPT001
    Mógł wystąpić problem z kontrolerem zarządzania systemem (SMC)
    kod referencyjny:PFM001

    Laptop nie był zalany.
    Przed reinstalacją działała klawiatura i pad.
    Instalacja była wpierw z Pendrive High Sierra, a później upgrade do Catalina
    Nie mam tasiemek do podmiany
    Jeśli komunikacja nie działa po SPI to dobrze byłoby uzyskać tryb legacy

    Edit:
    Po resecie SMC i diagnostyce:
    Nie znaleziono problemów
    Ale nie działa Pad i klawiatura

    Po resecie PRAM/NVRAM jest to samo.
  • Poziom 19  
    Catalina, no tak, zdarza się to. Spróbuj zabić proces z HIService Frameworka o nazwie
    com.apple.hiservices-xpcservice

    I wznów go, jak nie pomoże to skasuj jeszcze lub zmień nazwę pliku com.apple.HIT.
    Jak za dużo nie możesz to wywal jeszcze tego strażnika Gatekeepra:
    sudo spctl --master-disable
    I daj logi sprzętowe to popatrzymy
  • Poziom 10  
    Nie znalazłem takiego procesu jak com.apple.hiservices-xpcservice oraz pliku com.apple.HIT.
    sudo spctl --master-disable - nic nie zmienia
    dołączam pliki z katalogu /var/log
  • Poziom 19  
    "sudo spctl --master-disable" wyłacza restrykcje instalacji z paszportowego oprogramowania, gdyby sie okazalo, ze miales aktualizowany system i jakies dodatki np macbooster, carabiner etc.. nie podpisane poswiadczeniami zgodnymi z polityka Apple dla Catalina. Natomiast nie wiem dlaczego nie masz com.apple.hiservices-xpcservice. Ja mam w /System/Library/Frameworks/ApplicationServices.framework/Versions/A/Frameworks/HIServices.framework/Versions/A/XPCServices/
    Może zwyczajnie teraz ta usługa nie istnieje.
    Ale mam też roota na swoje hasło i midnight commander'a, żeby się łatwo poruszać z konsoli. Mój system to macOS 10.14.6 bo wróciłem, zatem może w 10.15 aka Catalina jest inaczej, sprawdzę Ci wieczorem i przejrzę logi.

    Jeszce jedno: ten problem jest powszechny i mniej wiecej od 40 % tekstu poczytaj (tłumaczone) to
    cytat wybrany:
    Code:
    Niektóre osoby uważają, że problem dotyczy oprogramowania lub oprogramowania układowego, ponieważ ponowne uruchomienie czasami rozwiązuje problem. Na początku tak myślałem. Potem pomyślałem inaczej, kiedy wymiana kabla faktycznie poprawiła stabilność i rozwiązała problem w dającej się przewidzieć przyszłości. Warto jednak zachować otwarty umysł. Zobacz w dół wątku dyskusji Apple: https://discussions.apple.com/thread/7582605
    
  • Poziom 30  
    Ja sie wciąż upieram, że to problem sprzętowy. Naprawiłem setki takich uszkodzeń z tym, że z reguły uszkodzenie występowało po zalaniu i były to uszkodzone gniazda, taśmy, przelotki na płycie itd. Otwórz go i przejrzyj wszystkie połączenia a najlepiej załącz zdjęcia na forum.
  • Poziom 19  
    marci4 napisał:
    Ja sie wciąż upieram, że to problem sprzętowy. Naprawiłem setki takich uszkodzeń z tym, że z reguły uszkodzenie występowało po zalaniu

    W Jego Booku jest jedna wspólna taśma gładzika i klawiatury więc możesz mieć rację i to nawet bez zalania. Byłby to niezły zbieg okoliczności, ale jednak.