Prof. SpecMiernik wrote: ROWE napisał:
sugerowałbym u Ciebie nastawę 85°C
Brawo za pomysł. Nie wiedząc jak wygląda instalacja udzielasz takich porad. Przecież rozwali podłogę.
Uciekło mi tu słowo,
sugerowałbym u Ciebie CHWILOWĄ nastawę 85°C? (tzn. na czas próby), ale mleko się rozlało.
Przy sterowaniu kotłem bez udziału regulatora Salus jest to prawdopodobne, że może rozwalić.
Ale tutaj mamy zastosowany regulator Salus, który pilnuje tego, nie pozwoli by temperatura przekroczyła wartości temperatury niedopuszczalnej, w tym wypadku żądaną na regulatorze 19.2°C a zatem temperatura na kotle np. w.g. instrukcji 70°C, jest temperaturą graniczną, która może się pojawić tylko chwilowo przy rozruchu po dłuższym czasie nie eksploatacji w sezonie ogrzewania w trybie c.o.
I tutaj jest m.in. rola Salus by nie dopuścił do tego przy nastawie 19,2°C i 70°C na kotle c.o.
W tym przykładzie są to warunki prawidłowej autoregulacji.
Moderated By piracik: 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
Porada szkodliwa i wprowadzająca w błąd.
Jest to już drugie ostrzeżenie w tym samym temacie.
Proszę zaprzestać szerzenia dezinformacji!
Następny tego typu wpis spowoduje 30 dni urlopu.
Czy zawory termostatyczne w pokoju gdzie jest regulator Salus są otwarte na ful, czyli na max. na "6"?
Nawet gdyby były (ale nie ma jak jeszcze nie doczytałeś) to po co na 6? Chyba nie wiesz jak działa ten zawór....Jak jest za niska temperatura wody grzewczej to możesz go i na 10 odkręcić i nic to nie da.
Doskonale wiem jak działa regulator bezpośredniego działania, jakim jest zawór termostatyczny. W tym temacie mówię o podstawowej poprawnej zasadzie autoregulacji, a nie o chwilowej sytuacji, jaką tu sugeruje Kol. "Prof. SpecMiernik". (Dodam jeszcze, że nieraz nawet warto jest zdemontować same głowice zaworów termostatycznych, tych które są najbliżej usytuowane w tym pomieszczeniu, w którym jest zainstalowany regulator pokojowy, termostat. regulator tygodniowy, pogodowy czy zwykły termostat pok., aby nie było przekłamań w sterowaniu kotła w trybie c.o.).
To są najczęstsze m.in. błędy użytkowników kotłów w trybie c.o. gdy jest :
- niska nastawa temperatury na regulatorze kotła w trybie c.o. np. 40 °C,
- niska nastawa temperatury na głowicach zaworach termostatycznych, w tym wypadku np. 18°C (dotyczy to tylko tych - zamontowanych w pomieszczeniu regulatora pokojowego, w pozostałych pomieszczeniach ustawiamy głowice dowolnie wg. uznania),
- a, żądaną temperaturę zadajemy na regulatorze np. 22°C.
W tym przykładzie wszystkie 3 regulatory "kłócące się ze sobą" w efekcie tego regulacja nie realizuje wymagań nastawy żądanej 22°C lub to trwa b. długo. Działania tych regulatorów są przypadkowe i nie efektywne.
Patrz też niżej:
ROWE wrote: Wskazówka, instrukcja pieca mówi, str 8:
https://www.hb-kotly.pl/files/709928191/io-vitodens-100-w-111-w-10.2015.pdf
"W celu osiągnięcia żądanej temperatury pomieszczenia musi być ustawiona odpowiednio wysoka temperatura wody w kotle."
Czyżby zapis instrukcji tyczył się tylko podłogówki, czy instalacji z grzejnikami, nie zostało to określone. Dlaczego?, bo zapis dotyczy się tego i tego, a instrukcja nie wie jaki kto ma zainstalowany system.
Prof. SpecMiernik wrote: Zainstalowany jest sterownik pokojowy on/off (Salus jak też nie zauważyłeś) więc w jaki sposób steruje on temperaturą wody grzewczej?
A piec to jest do pieczenia chleba. Tu rozmawiamy o kotle.
W gwoli wyjaśnienia, Kol."Prof. SpecMiernik" proszę mi nie wmawiać, co napisałem a czego nie!
Doskonale wiem też, że jest tu regulator pokojowy a nie pogodowy, i że nie ma na obiekcie założonych zaworów termostatycznych.
To i dobrze, że nie ma zaworów, bo nie będzie kłótni regulacyjnej z Salus, a oto chodziło.
"Piec" skrótowo też wiadomo o co chodzi, jeśli to Cię razi to przepraszam będzie kocioł.
Bajek nie pisze
Piszesz, piszesz.
Czy to j.w. są bajki, raczej delikatnie ujmując złośliwość z Twojej strony?