Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Podłączenie domofonu Proel, KDC1905M, KDC1915, brak odbioru w słuchawkach

gtsla86 20 Jan 2020 11:25 3048 11
Nazwa.pl
    gtsla86
    Level 11  
    Witam.

Dokonuje zmiany domofonu w domu. Obecnie posiadam teraz kasetę klawiatury proel 1804L na bryloki rfid oraz centralkę MCD 1803 Normal.

zmiany dokonuje ponieważ muszę dołożyć drugą kasetę do drugich drzwi w budynku.

Kontaktowałem się z PROELem i dostałem informację że już nie produkują kaset 1804L oraz central typu master i slave, a nawet jakbym to otrzymał to koszt ich jest porównywalny do ceny zestawy KDC1905M, KDC1915.

Przechodząc do meritum sprawy mam pewien problem. Po uruchomieniu nowego zestawu i podłączeniu kaset ze sobą kablem czterożyłowym zgodnie ze schematem i dołożeniu słuchawki z mieszkania ( aparat z płytką PC255 v5.1a) ustawiam aparat zworkami na numer 6 i wykonuje połączenie - aparat dzwoni po cichu ale nie przerywa dzwonienia po podniesieniu słuchawki. Aparat wpiąłem w linie unifonów zgodnie z oznaczeniem na centralce w klawiaturze L- i L+ tylko pomyliłem biegunowość w słuchawce na płytce. Gdy podłączyłem zgodnie z biegunami to aparat w ogóle nie reagował na wywołanie numeru.

Kable zmieniałem 3 razy i podłączając zgodnie z biegunowością nie miałem takie efektu jak przy pomyłce biegunowości.

Według informacji od Producenta Proela słuchawki będą pasowały do tego zestawu dwóch kaset i nic nie trzeba robić.

Studiowałem instrukcję i nie ma nic napisane o przełączaniu jakiś zworek na aparacie. Zgodnie z rozmową z Producentem powinienem dokonać montażu domofonu i powinien działać tak jak poprzedni bez jakichkolwiek zmian w oprogramowaniu.

jedyny pomysł jaki mam to przedzwonić każdy kabel i sprawdzić czy aby na pewno nie mam jakiegoś mechanicznego uszkodzenia instalacji. Na razie cały zestaw podłączam na sucho bez montażu w ścianie.

Czy ktoś zajmował się już montażem tej wersji Proela z Was i spotkał się z podobnym problemem jak ja?

............................................................................
    Ogłoszenie

Zapraszamy do zapoznania się z poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
    Poradniki dot. systemów zabezpieczeń

Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
    Systemy zabezpieczeń

Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    Poradniki Ogólne
  • Nazwa.pl
    CYRUS2
    Level 43  
    Kolega jest z Warszawy, to proszę całość zawieźć na Nastrojową 16.
    Muszą to rozwiązać. To ich problem.
    Ja unikam tej bezcentralkowej opcji.
    Uważam to (1900) za niedobre rozwiązanie.
  • Nazwa.pl
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    gtsla86 wrote:
    Przechodząc do meritum sprawy mam pewien problem. Po uruchomieniu nowego zestawu i podłączeniu kaset ze sobą kablem czterożyłowym zgodnie ze schematem

Z tego co wiem to producent zaleca łączenie kaset kabelkiem typu" skrętka komputerowa" i to 6 żyłami, tak by mikrofon i głośnik szły w parach z masą i swoją parę miała magistrala różnicowa z jakiej korzysta ten system ( co w sumie jest oczywiste)
    gtsla86 wrote:
    Studiowałem instrukcję i nie ma nic napisane o przełączaniu jakiś zworek na aparacie. Zgodnie z rozmową z Producentem powinienem dokonać montażu domofonu i powinien działać tak jak poprzedni bez jakichkolwiek zmian w oprogramowaniu.

Z nowymi aparatami Pc 512 jak najbardziej, ze starymi PC255 ( zworkowymi) niekoniecznie.
    Cytat z instrukcji:

7.4 Typ adresowaniaKlawiatury KDC1905 pozwalają na użycie dwóch trybów adresowania aparatów:•impulsowe – kompatybilne ze starymi aparatami PC255 orac PC999, obsługiwany zakres numerówzamyka się w przedziale 1-255•bitowe – adresowanie nowego typu, kompatybilne tylko z aparatami PC512, pozwala na adresowanie aparatów aż do numeru 16 383. Pozwala to na obsługę dużych osiedli bez potrzeby przeliczanianumerów w centrali.Typ adresowania zmienia się w parametrze 99 , ustawiając flagę +1 włączane jest adresowanie bitowe.Po wyzerowaniu parametru centrala przełącza się na adresowanie starego typu (impulsowe, kompatybilne z PC255).Uwaga!W klawiaturach z oprogramowaniem 8r51 i wyższym (od numeru seryjnego 13492) domyśl-nym trybem adresowania jest adresowanie bitowe. W przypadku instalacji nowej klawiatury i jakichkolwiek problemów z adresowaniem aparatów (np. możn dodzwonić się tylko na nr 1) należy zacząć odprzełączenia trybu adresowania na stary (wyzerować parametr 99 )

Dodano po 5 [minuty]:

CYRUS2 wrote:
    Ja nie unikam tej bezcentralkowej opcji.

Często wymaga przy wymianie z 1803 dokablowania ( magistrala REM, Śrem itp, przycisk wyjścia czy zaczep z kasety a nie centrali) a to nie zawsze jest możliwe. Poza tym bez większych uwag.
    CYRUS2
    Level 43  
    Przepraszam, porawiłem: unikam tej bezcentralkowej opcji.
    suworow
    CYRUS2 wrote:
    unikam tej bezcentralkowej opcji.

Tak też zrozumiałem poprzedni wpis...

Po prostu wiele obiektów osiedli nie jest przygotowanych na ten system, a producent dziwi się że nie wszyscy mają położone po dwie skrętki do kasety, a jak nie mają to przecież mogą dociągnąć ( wystarczy położyć kawałek listewki po marmurach i gotowe ;) )
    Dwie magistrale to 12 żył, 2 linia unifonów, dwie zasilanie ( a gdzie jego ewentualne podwojenie? )

Odnośnie magistrali:
    Podłączenie domofonu Proel, KDC1905M, KDC1915, brak odbioru w słuchawkach
    CYRUS2
    Level 43  
    Decyzja producenta , motywacja marketingowa.
    Brak centralek – taniej, na to namówili autora tematu.
    Domofon, zwłaszcza duży nie oznacza - zamontuj i zapomnij.
    Jest też serwis i diagnostyka uszkodzeń i awarii.
    Awarie występują nie tylko z powodu wad sprzętu.
    Proel_SJ
    Level 11  
    Szanowni Państwo,

system KDC19X5 został głownie pomyślany jako zamiennik niewielkich instalacji, w miejsce starych central MCD1803+starsze typy klawiatur KDC1803 czy 1804.

Porty rozszerzające umożliwiają tworzenie bardziej rozbudowanych systemów, ale jest oczywiste, że rozbudowa instalacji (czyli - do tej pory system był prosty, dopiero teraz ulega poszerzeniu) - może wymagać dodatkowego okablowania - chociażby doprowadzenie przewodów do furtki czy - drugiego wejścia.

Nie ma potrzeby zajmowania obu portów SAT i REM nawet przypadku kilku klawiatur dodatkowych, więc liczba przewodów na pewno nie jest aż tak ogromna, jak to przedstawił szanowny kolega Cyrus2.

w podstawowej wersji "rozszerzania" do klawiatur jest wymagane
    - dwa przewody - zasilanie;
    - dwa przewody - dane cyfrowe do klawiatur satelickich (do tej pory przesyłanie tych danych po pojedynczym przewodzie powodowało zakłócenia audio, co nie bardzo się Wam podobało, prawda?);
    - 4 przewody - wersja optymalna 2 pary, ale można w niektórych przypadkach oszczędzić jeden przewód - rozszerzenie sygnałów audio do klawiatur satelickich (np. port SAT))
    - dwa przewody - linia aparatów.

łącznie 10 przewodów - a ewentualnie nawet 8, jeśli wykorzystamy jeden przewód AGND wspólnie jako linię aparatów "LA-" oraz przewód AGND portu SAT - i można dodać do 6 klawiatur.
    Rygiel podłączany do klawiatury stanowi - jak się wydaje - raczej atut niż wadę, w każdym razie było to wyjście naprzeciw wielokrotnym sugestiom ze strony firm instalujących.

Każde urządzenie ma swoje zalety i wady, ograniczenia i wymagania. W tym systemie akurat jest potrzebne okablowanie. Jak rozumiemy, w innych nie jest potrzebne?

W przypadkach, gdzie okablowanie jest ograniczone mamy urządzenia, gdzie w praktyce po dokładnie tych samych przewodach jak do klawiatur starego typu 1803 - można rozbudowywać system.
    Proszę też wierzyć,że nie dziwimy się jeśli w danym miejscu nie ma "zapasu" przewodów, ale w takiej sytuacji po prostu proponujemy inne rozwiązania. Ale te rozwiązania są droższe... a cena stanowi ważny element, nieprawda? zapraszamy też do zapoznania się z pozostałymi urządzeniami, do obejrzenia na naszej stronie.

Co do problemu opisanego w pierwszym poście - wydaje się, że jest to spowodowane ustawieniem klawiatury do współpracy z aparatami nowego typu PC512, czyli sposobem adresowania.
    Zmiana parametru 99 powinna przywrócić stary tryb i wznowić działanie systemu ze starszymi aparatami.

Potwierdzamy, że co do zasady nie ma potrzeby żadnych zmian w istniejących aparatach podczas instalacji nowych typów klawiatur czy central - staramy się zachowywać wsteczną kompatybilność nowych systemów.

A w przypadku takich czy podobnych kłopotów, jakie wskazał kolega "gtsla86" zapraszamy do kontaktu z nami przez maila info(malpa)proel.pl, z opisem problemu - z chęcią wyjaśnimy kwestie wątpliwe i pomożemy w rozwiązaniu problemu.

Z pozdrowieniami
    PROEL

PS. bylibyśmy wdzięczni za informację, czy zmiana sposobu adresowania rozwiązała problem.
    suworow
    Proel_SJ wrote:
    Nie ma potrzeby zajmowania obu portów SAT i REM nawet przypadku kilku klawiatur dodatkowych, więc liczba przewodów na pewno nie jest aż tak ogromna, jak to przedstawił szanowny kolega Cyrus2.

To przedstawiłem akurat ja, a nie kolega Cyrus2 :) Piszecie, że nie ma potrzeby wykorzystywania obu magistral a instrukcja ( dodatek KDC1905M) sugeruje jednak w specyficznych sytuacjach użycie obu magistral, jak i to, że system może być wykorzystany do bardziej rozbudowanych instalacji ;)
    Proel_SJ wrote:
    łącznie 10 przewodów - a ewentualnie nawet 8, jeśli wykorzystamy jeden przewód AGND wspólnie jako linię aparatów "LA-" oraz przewód AGND portu SAT

A ewentualnie ;) który schemat pokazuje, ze można wykorzystać jeden przewód wspólnie? Powiem więcej. Nie tak dawno nawet dzwoniłem do Państwa w tej sprawie i nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi.

Tak czy inaczej jest to min 8 przewodów, a system 1803 obywał się sześcioma.
    Proel_SJ wrote:
    Rygiel podłączany do klawiatury stanowi - jak się wydaje - raczej atut niż wadę, w każdym razie było to wyjście naprzeciw wielokrotnym sugestiom ze strony firm instalujących.

Tak jest zaletą, ale gdy zgodnie ze schematem od systemu 1803 został okablowany bezpośrednio z centrali, to brakuje nam kolejnych dwóch żył lub musimy prowadzić przewody bezpośrednio z kasety do rygla, co jest niewątpliwie przeróbką okablowania, zresztą nie zawsze możliwą do wykonania. To samo dotyczy przycisku wyjścia.
    Proel_SJ wrote:
    Każde urządzenie ma swoje zalety i wady, ograniczenia i wymagania. W tym systemie akurat jest potrzebne okablowanie. Jak rozumiemy, w innych nie jest potrzebne?

Panowie, instaluję wasze domofony, doceniam ich zalety, nie mogę złego słowa powiedzieć na obsługę serwisową, niejednokrotne naprawy od ręki. Podejściem do klienta kładziecie na łopatki warszawską konkurencję ;) Ale proszę , nie wmawiajcie mi i innym instalatorom, że da się w prosty sposób zastąpić system 1803 systemem 1905, bo to niestety nie jest prawda. Wielokrotnie wymieniając system musiałem przerabiać okablowanie, a jak to nie było możliwe, zastępować wasz system czymś co nie ma takich wymagań. Prawda jest taka, że może i chcieliście dobrze, wprowadziliście wiele korzystnych zmian, ale też po prostu strzeliliście sobie w kolano i teraz nie bardzo wiecie jak z tego wyjść.

Pozdrawiam
    CYRUS2
    Level 43  
    Proel_SJ wrote:
    system KDC19X5 został głownie pomyślany jako zamiennik niewielkich instalacji, w miejsce starych central MCD1803+starsze typy klawiatur KDC1803 czy 1804.
    Argumentacja bez sensu.
    W jakim celu klient ma wymieniać działający system ?
    Uszkodziła się kaseta, wymienia kasetę (1805 piezo) uszkodziła się centrala wymienia centralę.
    Dlaczego klient ma dopłacać za przeróbkę okablowania - za to trzeba zapłacić.

To samo dotyczy kaset KDC3000 i KDC3100.

Centrale systemu 1800 i powinny być dostępne dla serwisu "od reki" - a nie są.
    Skończyły sie instalatorowi kasety serwisowe - zapisz się, może za 2-tygodnie dostaniesz.
    Proel_SJ
    Level 11  
    Szanowi koledzy - Suworow oraz Cyrus2 - komentując poboczny wątek okablowania systemów "19x5" -

suworow wrote:
    instrukcja ( dodatek KDC1905M) sugeruje jednak w specyficznych sytuacjach użycie obu magistral

Sam kolega zauważył, że sugestia dotyczy "specyficznych" sytuacji. Kiedy? a np. w sytuacji, gdy mamy do czynienia z systemem obejmującym kilka budynków i więcej niż jedno wejście główne - wtedy rozdzielenie magistral od "pierwszego" wejścia jako SAT, a od "drugiego" - jako "REM" - daje nadmiarowość dzięki której ewentualne uszkodzenia jednej z nich - nie powinny wpłynąć na poprawną pracę drugiej.
    Także wtedy, gdy klatki schodowe w systemie "jak MS" posiadają więcej niż jedno wejście (np. od frontu i od podwórka) - wtedy możemy użyć portu SAT dla obsługi lokalnej, a portu REM - do obsługi wejścia głównego, przez co mamy rozdzielenie hardwarowe magistral i dzięki temu - większą niezawodność systemu.
    Oba powyższe przykłady nie wyczerpują oczywiście wszystkich specyficznych uwarunkowań , w których wykorzystanie obu portów może dać jakąś wartość dodaną. Przy czym - oba te przykłady mogą też być wykonane wykorzystując tylko jeden port - pod warunkiem, że łączna liczna klawiatur satelickich nadal nie przekroczy pojemności systemu - czyli 6 klawiatur satelickich 1915 - w stosunku do każdej klawiatury 1905.
    Żaden z tych przykładów nie jest też "zamianą niewielkiego", starego systemu w wypadku uszkodzenia.

suworow wrote:
    A ewentualnie ;) który schemat pokazuje (...)

Żaden schemat nie pokazuje takiej sytuacji, to prawda... ale dla osoby technicznej powinno to wynikać z zasad działania systemu. Instrukcja nie może obejmować wszelkich możliwych konfiguracji. Jest ogólnym wskazaniem możliwości i sposobów działania systemu. Zakładamy i zawsze zakładaliśmy, że instalatorzy stanowią właśnie grupę "techniczną", dla której nie jest konieczne pokazywanie najdrobniejszych szczegółów i którzy bez specjalnych problemów będą potrafili - na podstawie bazowych schematów - zastosować własne rozwiązanie. Żaden schemat nie pokazuje też jak łączyć kable do aparatów (w sensie każdej możliwej konfiguracji - jeden pion, dwa piony, odgałęzienia na piętrach itd.), a jednak instalatorzy sobie z tym radzą "własnym sumptem".
    Dla wyjaśnienia - sygnały MIC oraz SP w portach SAT/REM prowadzone w oddzielnych parach skrętki - stanowią optimum do którego należy dążyć. Prowadzenie tych sygnałów w skręconej parze minimalizuje zakłócenia i przesłuchy sygnałów - to każdy instalator powinien wiedzieć.
    Ale "1" - sygnał jest parowany z "masą analogową" czyli sygnałową - odróżnianą od masy zasilania. Jak na pewno wszyscy wiedzą - stosowanie wspólnej masy może stanowić źródło zakłóceń od tętnienia zasilania.
    Ale "2" - skoro masa "MIC" i masa" SP" praz "L-" to ten sam potencjał elektryczny - w sytuacji krytycznej, na odcinkach kabli o niewielkiej długości - w ostateczności możemy zastosować jeden przewód dla wszystkich tych sygnałów. Oczywiście - w miejscu, gdzie warunki już pozwalają - trzeba przywrócić optymalny układ przewodów.

Ponadto - proponujemy w takiej sytuacji zadawać konkretne pytania, najlepiej mailem. W korespondencji tego typu jest znacząco łatwiej wyjaśnić szczegóły ale tez uzyskać od Was konkretne informacje - z czym mamy do czynienia w realu. W omawianej sytuacji rozszerzania systemu - proste napisanie maila ze wskazaniem istniejącego okablowania - być może rozwiązałoby problem na starcie, bez konieczności takiej dyskusji. A na pewno kwestia "niedziałania" aparatów (czyli tematu głównego tego wątku) byłaby rozwiązana szybciej i wygodniej.

CYRUS2 wrote:
    W jakim celu klient ma wymieniać działający system ?

Określenie "zamiennik" użyte w naszym poście - w sposób oczywisty odnosiło się do wymiany w przypadku uszkodzenia elementów starego domofonu, a nie "wymiany ot tak sobie"...
    Rzeczywiście, samoistna wymiana poprawnie działającego systemu nie jest "niezbędna". W zasadzie dotyczy domofonu każdego producenta, prawda? Ale też jest praktykowana - np. ze względu na nowe funkcje naszego nowego systemu, znaczącą poprawę jakości audio w nowych systemach, pełniejszą integrację z czytnikiem RFID wbudowanym w klawiaturę. Powodów może być wiele i wcale nie jest to takie "bez sensu"...
    Nasze zalecenia dotyczą, w przypadku serwisu takiego systemu - oderwania się od "starych urządzeń" bo ich produkcja w "nieskończoność" nie jest możliwa. To trochę jakby mieć pretensję do Mercedesa, że nie można już kupić fabrycznie nowego silnika do "beczki" W123 - a przecież to był taki udany model...
    Tzw. centrala MCD1803 jest rozwiązaniem z lat 1994-1997 (w najpopularniejszej wersji) i jako taka - ma swoje ograniczenia. Ponadto, jak długo mamy - Waszym zdaniem - umieszczać na rynku takie stare rozwiązanie? jeszcze rok, dwa, dziesięć? kiedy będziemy mogli zaprzestać? kiedy ponownie usłyszymy od instalatorów, że firma PROEL "nie nadąża"?

suworow wrote:
    nie wmawiajcie mi i innym instalatorom, że da się w prosty sposób zastąpić system 1803 systemem 1905, bo to niestety nie jest prawda.

Szanowni koledzy - nikomu niczego nie wmawiamy, co najwyżej proponujemy dodając do tego element finansowy. W bazowej instrukcji do nowego typu sprzętu jest wszystko ujawnione. Rozwijamy sprzęt w sposób w naszej opinii - zrównoważony i maksymalnie przyjazny dla instalatorów. Być może macie inne zdanie - do czego macie prawo - ale my też mamy nasze powody do takiego, a nie innego sposobu działania.

CYRUS2 wrote:
    Uszkodziła się kaseta, wymienia kasetę (1805 piezo) uszkodziła się centrala wymienia centralę.

niestety, tak się nie da w nieskończoność. Dla celów serwisu klawiatury 1805 są dostępne, jednak nie od ręki ze względu na produkcję nowych systemów. Ale moduły MCD1803 i klawiatury starsze niż KDC1805 - nie, staramy się przekonywać do ich niestosowania dłużej.
    Poza tym - koledzy (instalatorzy ogólnie) sami się do tego przyczynili, przez ciągłe "domaganie się" starych systemów (KDC1803+MCD1803) do budowania nowych instalacji. No proszę wybaczyć, ale jeśli ktoś zamawia zestaw "4xKDC1803+4xMCD1803S + 1xKDC1803+1xMCD1803M" - nawet jeśli zamiast "1803" mówi o "1805" to nie jest to żaden serwis, tylko całkiem nowa instalacja. A dla nas wszystkich - wprowadzanie na rynek starych, zużytych "technologicznie" zestawów w momencie, gdy są dostępne nowsze, na pewno lepsze - nie jest dobrym rozwiązaniem chociażby ze względu na późniejsze kwestie gwarancyjne.
    Wy patrzycie na to ze strony swoich przyzwyczajeń, dla nas jest to obowiązek utrzymywania przez wiele lat gwarancji na stare typy urządzeń.

Informację o planowanym zakończeniu produkcji niektórych starszych linii produktów - umieściliśmy na stronie - https://proel.pl/aktualnosci/31/wazne-zakonczenie-produkcji-modulow-mcd1803/ dość dawno temu. W tej informacji dokładnie opisujemy sytuację oraz sposoby działania w przypadku serwisu.
    Pod tym linkiem jest też informacja -
    (...) Nowe urządzenia nadają się także do montażu w instalacjach typu Master – Slave, jednak w tej sytuacji prosimy o kontakt z naszą firmą w celu dobrania najlepszej konfiguracji sprzętowej, ponieważ sposób łączenia urządzeń jest inny niż w przypadku urządzeń serii MCD1803. (...)

Wcześniej - https://proel.pl/aktualnosci/31/zaprzestanie-produkcji-kaset-typu-kdc-1804/ - zawiadamialiśmy o zakończeniu produkcji klawiatur z serii "opto".

Jeszcze raz podkreślimy - system 19X5 jest przeznaczony po pierwsze do:

- "niewielkich" instalacji, nowo tworzonych, gdzie planujemy instalację od podstaw. Niewielkie jest oczywiście dość relatywne, w tej sytuacji przede wszystkim jest istotna rozległość instalacji - długości magistral
    - wymiany w razie uszkodzenia - przede wszystkim domofonów pojedynczych typu "normal" z zachowaniem aparatów (czyli jedna klatka schodowa), w wypadku awarii starych klawiatur typu 1803/4 (seria "opto"); lub awarii modułu centrali MCD1803. Klawiatura 19X5 bezpośrednio pasuje w miejsce po starej KDC1803.
    - rozbudowy niewielkich instalacji - np. o dodatkowe wejścia - ale z uwzględnieniem specyfiki okablowania czyli - konsultacje z podaniem prawdziwych danych o istniejącym okablowaniu dla doboru sprzętu są wskazane, a wręcz niezbędne jeśli instalator nie potrafi sam ocenić sytuacji

suworow wrote:
    gdy zgodnie ze schematem od systemu 1803 został okablowany bezpośrednio z centrali, to brakuje nam kolejnych dwóch żył lub musimy prowadzić przewody bezpośrednio z kasety do rygla, co jest niewątpliwie przeróbką okablowania, zresztą nie zawsze możliwą do wykonania. To samo dotyczy przycisku wyjścia.

Dla prostego systemu "normal" - nie ma problemu, proste przełączenie przewodów w miejscu instalacji starego modułu MCD1803 - załatwia sprawę.
    2 żyły - zasilanie z trafo; dwie żyły - LA, dwie żyły - rygiel. Zysk - na pewno znika przydźwięk w audio. jedynie przycisk rygla może tutaj stanowić problem - jeśli jest używany.
    Jeśli zaś w modernizowanej instalacji występuje krytyczny brak okablowania, proponujemy inne rozwiązania - bazowane na utrzymaniu rozdziału "centrali sterującej" domofonu oraz klawiatury.
    A w przypadku wątpliwości - naprawdę zapraszamy do napisania maila na nasz adres info(at)proel.pl ze wskazaniem problemu. Na pewno udzielimy odpowiedzi i najlepszej porady.
    W mailu, w odróżnieniu od rozmowy telefonicznej - łatwiej jest odnieść się do szczegółów.

Odnosząc się zaś do głównego tematu wątku - czyli problemów z działaniem starszych typów aparatów - pomimo, ze kolega "gtsla86" zaczął sprawę nadal nie wiemy, czy problem został rozwiązany po zmianie parametru "99". Bo proszę zauważyć - nasza dyskusja poszła całkowicie "w bok" do tematu, a kolega "gtsla86" wcale nie skarżył się na liczbę przewodów, ale na złe działanie aparatów.

z pozdrowieniami
    PROEL SP.J.
    suworow
    Proel_SJ wrote:
    Dla prostego systemu "normal" - nie ma problemu, proste przełączenie przewodów w miejscu instalacji starego modułu MCD1803 - załatwia sprawę.

Panowie nie rozmawiamy o prostym systemie z jednym wejściem ( normal) bo to jest oczywiste że da się zainstalować nowy system 19XX w miejsce 1803. Rozmawiamy o układzie master- slave, chociażby najprostszym z jedną klawiaturą na furtce i jedną na budynku. ( Układ dość popularny np w starych kamienicach)
    Ponowię więc pytanie:
    Jeżeli mamy wykonane w ten sposób okablowanie jak sugeruje poniżej wklejona instrukcja od systemu 1803, czy da się na tym zainstalować system 19XX ?
    Proszę o konkretną odpowiedź. "Niech wasza mowa będzie: Tak, tak; nie, nie. A co nadto jest, od Złego pochodzi"

gtsla86
    Level 11  
    Sprawa załatwiona. Temat można zamknąć. Temat rozwiązałem w lutym. Usilnie dzwoniłem i pisałem do serwisu Proel i okazało się że unifony działają moje na innym trybie - analogowym. Przestawiłem z cyfrowego i domofon ruszył. Musiałem przeprogramować domofon zgodnie z instrukcją serwisanta.