Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Występowanie duszków na zegarze Nixie

Michal_Wydra 20 Jan 2020 21:45 243 1
    Michal_Wydra
    Level 7  
    Witam, mam dosyć nietypowy problem z zegarem nixiem, a dokładnie z duszkami na lampach IN-14. Zegar wykorzystuje multipleksowanie z użyciem transoptorów TLP627 do sterowania anodami oraz tranzystorami bipolarnymi NPN MMBTA42 do sterowania katodami. Tranzystory przełączają się z szybkością 0.283 ms, TLP627 w przybliżonym czasie.
    Początkowo tranzystor MMBTA42 był sterowany przez rezystor 100kΩ bez rezystora baza-emiter, ale efekt był taki sam jak teraz.

Próbowałem rozwiązać problem wydłużając czas przełączania lamp, ale musiał on być naprawdę długi wynosił prawie 0.2 sekundy, ale i tak było widać delikatnie inne cyfry na lampie. Sama lampa zasilana jest napięciem 180V, natężenie prądu nie przekracza 0.9mA na niej.

Czy dodanie diody Zenera np. 40V między katodami, a VCC180 (napięciem dla anod) rozwiązało by problem? Niesety nie mam jak sprawdzić na razie, a zaczyna mi brakować już pomysłów.

Załączam także aktualny kod sterowania lampami. Mikrokontroler to ESP32 taktowany zegarem 240MHz

Code: c
    Log in, to see the code

Zamieszczam schemat dostępny online:
    https://easyeda.com/editor#id=|354e671a8d324f9bac7182a94feef42d
    Występowanie duszków na zegarze Nixie

Dziękuję z góry za wszystkie uwagi i sugestie :)
    RitterX
    Level 39  
    Próbowałeś podłączyć do między kolektory napięcie zasilające rezystory rzędu 220kR? Celem jest utrzymywanie niezałączonych segmentów na znanym potencjale wygaszenia. Tak by duszki miały gdzie odpłynąć, rozładować się pojemności miedzyelekotrodowe.
    Przy multipleksowaniu można na pewien czas wygasić całkowicie segment dla jego ustabilizowania i dopiero zapalić nowy znak.