Witam, pdostałem piłę spalinową Stihl MS-180 piła nie odpala. Wyczyściłem gaźnik tzn rozebrałem go - wymyłem w benzynie ekstrakcyjnej i poskładałem wszystko w całość. Sprawdziłem iskrę i iskra jest. Kompresja jest (sprawdzana palcem ) Po poskładaniu wszystkiego w całość piła nie odpala. Jak zaleję trochę paliwa do gaźnika to przez chwilę chodzi prawidłowo. Paliwo zalane świeże. Co można jeszcze sprawdzić lub też wymienić żeby piła zaczęła działać?
Nie wiem jaki masz model , ale czasami trzeba odpowiednio cewkę ustawić , lecz piszesz , że pali jak zalejesz paliwa trochę , a to wskazywałoby na problem z gaźnikiem.
Zobacz jeszcze czy nie masz takiego wężyka wychodzącego z wydechu do zbiornika paliwa .
Widziałem coś takiego kiedyś i było to przyczyną nie działania silnika bo taki układ zastępował pompkę i z wydechu robiło ciśnienie do gaźnika , a ten dzięki temu dostawał paliwo.
Jak wężyk był zapchany to nie chciało działać.
INSTRUKCJA O ile kompresja jest prawidłowa to wygląda na problem z paliwem.
Zacznij od podstaw. Ssanie? Jak zgaśnie to świeca jest sucha czy mokra? Czy nie są zamienione wężyki (tak czasem bywa). Ręczna pompka paliwa (o ile ten model ma) powinna działać, pompować bez pęcherzyków powietrza. Jak się zapowietrza sprawdzić czy wężyk nie jest uszkodzony, czy filterek paliwa nie jest przytkany i czy jest na dnie zbiornika, zanurzony w paliwie.
Zakładamy, że gaźnik prawidłowo złożony i sprawny. Ew. wymiana membran.
Lub uszczelniacze wału korbowego.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2418690.html
W tych piłach występuje problem z uszczelniaczami na wale, dodatkowo lubi też zapychać się gaźnik, na Twoim miejscu wymieniłbym owe uszczelniacze i gaźnik, są tanie zamienniki, ja takowy posiadam (koszt 35zł) i działa jak należy
W tych piłach występuje problem z uszczelniaczami na wale, dodatkowo lubi też zapychać się gaźnik, na Twoim miejscu wymieniłbym owe uszczelniacze i gaźnik, są tanie zamienniki, ja takowy posiadam (koszt 35zł) i działa jak należy
W jakim celu ma zakładać śmieciowy chiński gaźnik skoro nie wie czy on jest przyczyną a oryginał można wyczyścić lub naprawić? Takie porady są szkodliwe a to, że Ty tak robisz nie jest wyznacznikiem poprawności (a potem posty wziąłem do naprawy pilarkę i nie umiem jej zrobić).
Uszczelniacze sprawdzić i w razie potrzeby wymienić tylko i wyłącznie na oryginały.
W jakim celu ma zakładać śmieciowy chiński gaźnik skoro nie wie czy on jest przyczyną a oryginał można wyczyścić lub naprawić? Takie porady są szkodliwe a to, że Ty tak robisz nie jest wyznacznikiem poprawności (a potem posty "wziąłem do naprawy pilarkę i nie umiem jej zrobić"). Uszczelniacze sprawdzić i w razie potrzeby wymienić tylko i wyłącznie na oryginały.
Kolejny elektrodowy napinacz, z gaźnikiem podpowiedziałem tak dlatego bo być może jest tak zapchany że czyszczenie mu nie pomoże a bez podmianki tego nie sprawdzi skoro po czyszczeniu nie odpala. Skoro zamiennik kosztuje grosze i super działa (link do aukcji mogę podać) to czemu miałby nie spróbować i dlaczego niby miała by ta porada mu zaszkodzić? Jeśli jesteś na tyle cwany i ogarnięty w tym temacie to coś podpowiedz, bo to osobny temat nie związany z powyższym... ale wiadomka "pomagać" i tak trzeba.
Każesz laikowi sprawdzić uszczelniacze, to może podpowiedz jak to zrobić... choć tak pomożesz... a sorki nie pomogłeś tu niczym.
Kolejny elektrodowy napinacz, z gaźnikiem podpowiedziałem tak dlatego bo być może jest tak zapchany że czyszczenie mu nie pomoże a bez podmianki tego nie sprawdzi skoro po czyszczeniu nie odpala. Skoro zamiennik kosztuje grosze i super działa (link do aukcji mogę podać) to czemu miałby nie spróbować i dlaczego niby miała by ta porada mu zaszkodzić? Jeśli jesteś na tyle cwany i ogarnięty w tym temacie to coś podpowiedz, bo to osobny temat nie związany z powyższym... ale wiadomka "pomagać" i tak trzeba.
Każesz laikowi sprawdzić uszczelniacze, to może podpowiedz jak to zrobić... choć tak pomożesz... a sorki nie pomogłeś tu niczym.
Nie ma gaźnika którego nie da się wyczyścić a jeśli nie wiesz jak sprawdzić czy gaźnik jest przyczyną problemów to oddaj piłę do serwisu a nie doradzaj głupoty.
Zakładanie do markowej piły tego zamiennika jest "psuciem" urządzenia (żywotność tego badziewia jest bardzo krótka gdy oryginał przeżywa pilarkę). Skoro nie będzie umiał sprawdzić w jakim stanie są uszczelniacze to sam nie naprawi tej piły. A propos pomocy w czym Ty mu niby pomogłeś naciągając na zbędne wydatki? " Żeby "pomagać" trza coś wiedzieć. Doucz się się naprawiać bez pomocy internetu potem doradzaj. Na razie piszesz aby tylko pisać. Nie rozumiem czemu moderatorzy na to pozwalają.
Witam, koledzy temat udało się rozwiązać. Nie zaglądałem tu bo po radach czekałem na zamówione części. Po rozebraniu piły okazało się, że śruby od dekla silnika się poluzowały. Dwie odkręciłem w palcach a dwie delikatnie kluczem. Uszczelniacze obracały się na wale. Założyłem nowe uszczelniacze, dałem nową świecę, założyłem nowy gaźnik i piła odpaliła od strzała. Pracuje równo i nic się z nią nie dzieje. Dziękuję wszystkim za pomoc.