Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Programator wycieraczek - Jak podłączyć programator z Lublina do Fiata Pandy

Robertl66 23 Jan 2020 19:11 813 6
Relpol
    Robertl66
    Level 4  
    Witam,
    mam programator wycieraczek MK-12/L od Lublina i chciałbym go podłączyć do Fiata Pandy 2, aby była regulacja częstotliwości pracy wycieraczek. Czy ktoś wie, jak ten programator podłączyć? Ma on 7 pinów: S, 31b, 53a, M, 31, INT oraz 53. Który do czego podłączyć, aby wszystko sprawnie działało? W załączeniu zdjęcia programatora.
  • Relpol
    teskot
    Level 35  
    Niestety jest to praktycznie rzecz ujmując niemożliwe. W Pandzie manetka wycieraczek nie steruje bezpośrednio silnikiem tak jak ma to miejsce w Lublinie. Domyślam się, że sterownik, który posiadasz jest taki sam jak w Polonezie Caro, czyli przerwy pomiędzy kolejnymi ruchami ramion wycieraczek regulowane są "kliknięciami" dźwigni spryskiwacza?
  • Relpol
    Robertl66
    Level 4  
    A zatem, czy można jakoś przerobić wycieraczki w Pandzie, aby była regulacja częstotliwości pracy wycieraczek? A czy wiesz który pin z tego programatora do czego się podłącza?
    teskot
    Level 35  
    Obawiam się, że na zasadzie "pin do pinu" się nie da. Zorientuj się, czy w Pandzie w ogóle występowała regulacja interwału pracy wycieraczek w którejś wersji. To wiele wyjaśni.
    sandamiano
    Level 30  
    O ile mi wiadomo w Pandzie nawet w tej najprostszej wersji pracą wycieraczek jak i inną elektroniką pokładową zawiaduje BCM i według mnie trudno będzie zaadaptować tam elektronikę z innego samochodu . Wycieraczkami steruje jak napisałem BCM . To on uruchamia je kiedy użyjesz spryskiwacza i określoną ilość wycierakami machnie by po 10-15 sekundach jeszcze raz przetrze szybę bo tak ma w programie.
    Robertl66
    Level 4  
    Ok., rozumiem, że nie da się tego programatora włączyć w istniejącą instalacje i sterować przełącznikiem wycieraczek. Ale czy jest możliwość podłączenia go osobno (niezależnie) z dodatkowym małym włącznikiem impulsowym, aby działał tylko ten przekaźnik z Lublina?
    Nadal ponawiam pytanie co który pin w regulatorze z Lublina oznacza i do czego go podłączamy?
    teskot
    Level 35  
    Polecam zapoznać się z: https://pl.wikipedia.org/wiki/DIN_72552

Oraz przejrzeć dość czytelne schematy Poloneza Caro dostępne na elektrodzie. Tam będzie rozrysowany silnik wycieraczek dwubiegowy, przełącznik i programator.