Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikrofala Amica AMM 20BI buczy mimo otwartych drzwi i włączonego światła

kanio10 23 Jan 2020 19:30 1575 1
Relpol
    kanio10
    Level 1  
    Witam. Mam problem ze sprzętem AGD, a dokładnie kuchenka mikrofalowa Amica AMM 20BI.
    Mianowicie kuchenka gdy jest wyłączona (zgaszone światło, talerz nie kreci -stan spoczynku) buczy i tak jakby pracował magnetron (rozebrałem ja i od niego słychać dźwięk). Jaka jest tego przyczyną? Dodam że objaw zrobił się z dnia na dzień, wcześniej nie było problemu żadnego. Mikrofala normalnie grzeje podczas zadanej pracy. Gdy drzwi są otwarte nie ma efektu buczenia, światło się świeci. Po dłuższej chwili światło nadal świeci a talerz samoczynnie się obraca (mimo otwartych drzwi). Pomóżcie bo nie mam pojęcia o co chodzi, sprzęt po gwarancji.
    Mikrofala Amica AMM 20BI buczy mimo otwartych drzwi i włączonego światła Mikrofala Amica AMM 20BI buczy mimo otwartych drzwi i włączonego światła
  • Relpol
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Mikrofalówka to niebezpieczne urządzenie i prócz szkodliwości mikrofal na kondensatorze może występować wysokie napięcie rzędu 2,7 kV przez dłuższy czas nim rezystory go nie rozładują. Jeżeli zdajesz sobie z tego sprawę i zachowasz środki ostrożności to po wyłączeniu z sieci najpierw sprawdź mikrowłączniki drzwiowe, może któryś się zespawał i nie przełącza. I tak by mieć dojście do nich to przynajmniej panel sterowania musisz wysunąć trochę na zewnątrz lub go zdemontować. W dalszej kolejności będzie sprawdzenie przekaźników na module sterowania. Też może być jeden zwarty.Nie wspomniałeś o wentylatorze bo jak dobrze pamiętam silniczek talerza, oświetlenie i wentylator zasilany jest z jednego przekaźnika. Być może na obudowie wewnątrz jest wklejka schematu tej kuchenki.
    Na bank nie buczy to magnetron jak piszesz bo skąd transformator miałby mieć zasilanie . Z zachowaniem ostrożności możesz jednak odpiąć konektory zasilania pierwotnego uzwojenia trafo i do nich krokodylkami podpięć multimetr. Tam w czasie pracy powinno być 230 VAC czyli tyle ile masz w sieci. Gdy kuchenka nie pracuje nie powinno pojawić się żadne napięcie. Na wszelki wypadek zaznaczyłem ci na foto.