Wczoraj odpakowałem hulajnoge Xiaomi m365 PRO i po maksymalnie 1km przejechanym wyskakuje mi kod błędu 40 czyli nieprawidłowa temperatura sterownika, co robić?
Miałem ten sam problem. Aczkolwiek.waze sporo i przegrzanie pojawiało się po okolo 2 km i sporej górce.
Wpierw zamontowalem inne mosfety:
IXTP160N10T
Tranzystor:N-MOSFET;Trench™;uni
polarny;100V;160A;430W;60ns ROHS
Producent: IXYS Symbol producenta:
IXTP160N10T
Zamontowalem je identycznie jak standardowe czyli na taśmie kaptonowej.
Dalej się przegrzewaly , niemal identycznie jak oryginały tj. błąd 40 pojawiał się w tym samym miejscu na trasie.
Odwiedziłem okoloiczny sklep elektroniczny i zaopatrzylem się w podkładki termopady silikonowe dedykowane pod obudowę to220 , oraz pastę silikonową termotransferową.
W obudowie usunąłem oryginalną taśmę kaptonową. Miejsce posmarowałam pastą silikonową i położyłem na nią termopady. Tranzystory od strony spodniej także posmarowałam pastą silikonową.
Całość zmontowałem i efekt jest taki że na modowanym sofcie (moc około 1120w w peaku) po calej trasie, okolo 5 km i sporej gorce okolo 1km , w trybie sport (na pełnym gazie) temperatura sterownika osiągnęła maksymalną temp. 31stC .
Hulajnoga wyciągnięta z mieszkania 20stC przed jazdą . Na dworze okolo 0 st.C.
Mi również wyskakuje błąd 40 i to wcale nie podczas podjazdów, a na zwykłej, równej prostej drodze. @ElPablo26 chcę zrobić to samo co opisałeś.
Z elektroniki nie jestem najmocniejszy, więc pozwól, że zadam poniższe pytania:
1) przez taśmę kaptonową rozumiesz tę zaznaczoną poniżej? Zastępujesz ją termopadem w rozmiarze tej taśmy, czy termopad wypełnia całą obudowę?
2) czy tranzystory od strony spodniej posmarować pastą silikonową jak na screenie poniżej?
3) czy pasta termoprzewodząca może być taka jak do procesora komputera, czy jakaś inna?
Cześć.
Tasma kaptonowa to ta bursztynowa przezroczysta . Zrywasz ja.
Termopady dajesz pod tranzystory. W elektroniku poproś pod obudowę TO220 , bo takie właśnie masz tranzystory.
Pastę daj białą bo ona nie przewodzi pradu a tranzystory nie mogą mieć przebicia pomiędzy sobą.
Pasty stosowane w komputerach zwykle też nie przewodzą prądu - można użyć dobrej jakościowo pasty zamiast białej - na przykład Arctic MX-2 - ta na pewno prądu nie przewodzi, a ma parametry znacznie lepsze niż biała pasta.
Widzę, że niektórzy przy podobnym problemie mają przepalone luty. Sprawdzę czy tak jest u mnie. Co z tą zieloną hmm "osłoną"? widoczną na poniższym zdjęciu? Ją zostawiam jak była?
Spalone luty są jak tranzystor dostanie zwarcia a nie pod wpływem temp. I tak nie osiągną więcej niż 90stC bo wtedy czujnik odcina je, a to żadna specjalną temp dla elektroniki.
Nie mówię że białą jest najlepsza ale nie przewodzi pradu. Może te arctic cooler czy inne też takie są, nie wiem. Ważne aby nie była z dodatkami srebra, aluminium , miedzi , złota itp bo może zrobić się zwarcie pomiędzy fazami
Dodano po 3 [minuty]:
Pasta będzie ok. W opisie napisali że izoluje i zapobiega przebiciom.
Ten zielony papier zostaw. To jest izolacja aby płytka nie leżała bezpośrednio na obudowie.
W zamiennikach jej nie ma i nic się nie dzieje, ale jak masz to daj spowrotem.
ok, przyszła pasta i termopady, więc zabrałem się za robotę.
-Po co są otwory w tych termopadach?
-Czy otwory w termopadach powinny pokrywać się z otworami w tranzystorach? U mnie byłoby to niemożliwe bez ciecia termopadów, bo tranzystory były trochę nierówno ułożone. Finalnie zatem zostawiłem bez pokrycia otworów.
-czy to normalne, że pod kondensatorem miałem jeszcze taką grubą warstwę jakiegoś sylikonu?
Dzisiaj pierwsza przejażdżka po "naprawie" i jest gorzej niż było. Nawet na trybie Drive co chwile problem, musiałem dać na Slow. Jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić?
Brałeś pod uwagę ewentualne uszkodzenie czujnika temperatury? W temp. pokojowej może działać poprawnie. Przy większych temperaturach może mieć olbrzymie odchyłki rezystancji.
Aktualnie zajmuje się:
- budową oraz regeneracją baterii hulajnóg Xiaomi i Ninebot, naprawą BMS oraz sterowników ESC z każdą możliwą usterką
- odblokowywaniem, programowaniem oraz naprawą najnowszych hulajnóg Xiaomi oraz Ninebot Max po najnowszych aktualizacjach i z najnowszymi kontrolerami
- programowaniem / kodowaniem / parametryzacją online / naprawą elektroniki grupy VAG
- programowaniem / kodowaniem / naprawą elektroniki BMW
- naprawą samochodowych sterowników silnika
- naprawą nawigacji CCC oraz CIC BMW, naprawą MULF bluetooth
- naprawą systemów car audio
- odblokowaniem / naprawą sterowników Airbag po wypadku