Witam wszystkich. Jako że lubię sobie ułatwiać życie, chciałbym mieć możliwość szybkiego przełączania się pomiędzy planami zasilania na WIN 10. Zmieniam plany bardzo często, zależnie czy potrzebuję wydajności czy ciszy, używanie panelu sterowania niestety trwa długo, więc napisałem sobie skrypt batch, którym mogę łatwo zmieniać ustawienia. Jednak często potrzebuję zmienić plan "w locie", dla przykładu gram sobie w jakąś grę i w pewnej lokacji FPS spadły do 59 zamiast 60, potrzeba więcej mocy!. Minimalizuję grę odpalam skrypt, zmieniam plan, odminimalizowuje grę. A jeśli mógłbym to zrobić fizycznym przyciskiem? W mojej głowie narodził się piękne marzenie o takich oto przyciskach. Moim pomysłem realizacji jest użycie Arduino z guzikami i magistrali USB. naciskam guzik, mikrokontroler konwertuje to na coś zrozumiałego dla portu USB a sterownik tego portu uruchamia w tle polecenie powercfg /s <GUID>. Jest to możliwe, czy istnieje inna metoda na ten efekt? może to być uruchomiony program w tle, czekający na wejście z kontrolera.
TL;DR
1. Czy jest możliwe napisanie własnego sterownika dla urządzenia USB, chodzi konkretnie o arduino?
2. Czy sterownik może wykonać polecenie linii komend? (dla mnie to najprostsza metoda osiągnięcia zamierzonego efektu), najlepiej jeśli polecenie wykona się w tle.
3. Jeśli powyższe odpowiedzi brzmią twierdząco. Jest jakiś prosty kurs pisania sterowników?
TL;DR
1. Czy jest możliwe napisanie własnego sterownika dla urządzenia USB, chodzi konkretnie o arduino?
2. Czy sterownik może wykonać polecenie linii komend? (dla mnie to najprostsza metoda osiągnięcia zamierzonego efektu), najlepiej jeśli polecenie wykona się w tle.
3. Jeśli powyższe odpowiedzi brzmią twierdząco. Jest jakiś prosty kurs pisania sterowników?