Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybieramy odkurzacz automatyczny xiaomi vs roomba

cichy koksik 25 Jan 2020 08:23 5952 7
    cichy koksik
    Level 15  
    Cześć
    Pewnie wielu z Was korzysta z robotów automatycznych w domu.
    Wielu ma xiaomi/mi vaccum cleaner czy roborock czy chociażby irobot roombę.
    Chciałbym poznać Wasze opinie na temat tych robotów.
    Biorę pod uwagę jedynie mi vaccum cleaner i roombę 880 oraz jej starsze siostry (seri 7 lub 6) także mile widziane komentarze na ich temat.
    Interesuje mnie jakość odkurzania oraz awaryjność.
    stachu234
    Level 11  
    Dla mnie numerem jeden jest iRobot. Mam ich roombę 676 i jak dla mnie super sprawa. Solidne urządzenie, które dokładnie sprząta.
    cichy koksik
    Level 15  
    alster1 wrote:
    Dlaczego nie bierzesz pod uwagę Neato?

Brałem pod uwagę,ale niestety akcesoria i części do tego odkurzacza są drogie w porównaniu do tych firm powyżej.
    Również bateria jest droga.
    Neato zrobił na mnie pozytywne wrażenie i jest godny uwagi (również górna półka),ale obawiam się kupować używany produkt z wyżej wymienionych przyczyn.
    stachu234 wrote:
    Mam ich roombę 676 i jak dla mnie super sprawa.

Opinie na temat roomby są w zasadzie pozytywne,ale mi nie do końca się podoba jej algorytm sprzątania/obijania się.Tutaj lepiej wypada xiaomi/roborock i neato (plus dla neato za ogromną szczotkę)
    Przyznam szczerze,że zakupiłem już roombę 880 oraz mi vaccum cleaner-oba to używki i narazie żadnego nie testowałem,ale jestem ciekaw ich obu.
    cichy koksik
    Level 15  
    Przetestowałem oba roboty,czyli mi vaccum cleaner oraz irobot roomba 880 i wnioski są następujące.

Roomba porusza się trochę szybciej oraz jest zdecydowanie cichsza od mi vaccum.
    Również roomba sprząta dokładniej-widać to doskonale,gdy na drodze robota wysypie się trochę cukru :)
    Roomba bez problemu sobie poradziła pomimo szybszego poruszania się,natomiast mi vaccum trochę tego cukru zostawił za sobą pomimo,że moc ssania jest większa niż w roombie.Jednak robią tutaj robotę dwie szczotki.

Z drugiej strony mi vaccum ładnie planuje sobie trasę przejazdu i objeżdża wkoło każdy element (np krzesła),roomba też to potrafi,ale wygląda to bardziej chaotycznie.No i mi vaccum sprząta szybciej oraz łatwiej trafia do docku.

Oba odkurzacze są używane.Mi vaccum ma około 2 lat a roomba około 4 lat i wszystko wygląda lepiej i pracuje ciszej w roombie.No może poza górnym plastikiem:)
    Pewnie w wolnej chwili rozbiorę mi vaccum na części pierwsze by przeprowadzić konserwacje.

W każdym bądź razie wybieram mi vaccum,ponieważ mogę nim sterować po przez internet oraz widzę jak sobie radzi (mapy),nie mam dywanów a jak nawet będą to raczej z krótkim włosiem.Nie mam również zwierzaków.Jednak ten model (jak i roborock) jest awaryjny-lds,laser,ale mam to na uwadze :)
    Również i neato ma ten problem z tą różnicą,że w neato taki laser wytrzymuje z 5lat a w mi vaccum już po 2 latach siadają i to wcale nie są wyjątki.
    A jakie usterki ma roomba?

Idealnym robotem byłby mi vaccum z bebechami roomby :)

Oba roboty to dobry wybór-tutaj nie ma złego wyboru.
    stachu234
    Level 11  
    Jak dla mnie ten algorytm roomby jest bardzo dobry, bo wszystko dokładnie zawsze mam wysprzątane. Nawet pod stołem w kuchni wszystkie okruszki mi pozbiera. Także jak dla mnie bardzo dobry sprzęt.
    cichy koksik
    Level 15  
    Ja w zasadzie po miesiącu (lub nawet nie) kupiłem roborock s50,ale tylko dlatego że miałem je jak za darmo-nie działał laser,którego naprawa wyniosła mnie 0zł i 15min roboty:)
    W innym przypadku nie kupiłbym roborock'a bo uważam,że cena jest trochę zawyżona.
    W każdym bądź razie programowo jest to o wiele lepszy produkt niż mi vaccum,ale tylko wtedy gdy ktoś potrzebuje tych ekstra funkcji.