Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Grubościówka JONSEREDS 600 opinie

mrarkadij 25 Jan 2020 15:06 1329 3
    mrarkadij
    Level 7  
    Witam,
    Planuję zakup uzywanej starej grubościówki marki JONSEREDS w cenie 4000 zł, szerokość wału 600 mm, 2 noże, Silnik 3,5 kW, 2 prędkości posuwu: wolny/szybki, 2 rolki w dolnym blacie.
    Chciałbym zasięgnąć opini czy ilość nozy oraz moc silnika nie są za małe? Czy jednak mogę zaufać dla producenta? Niestety ilosc obrotów na wale i silnika jeszcze nie są mi znane. Jesli chodzi o stan wizualny to wiadomo nie jest zbyt ładna, ale to nie ma znaczenia, stan techniczny według sprzedawcy "gotowa do pracy". Sprzedawca zapewnia, że suchy materiał obrabiany na wonym posuwie wychodzi idealnie.
    Jednak post dodaje głównie by dowiedzieć sie czy te 2 noże zdają egzamin, i ten "troszkę słaby" silnik da sobie rade?
    W gre wchodzi również zakup wyrówniarko-grubościówki, Co o tym wszystkim myślicie?
    Z góry dziękuję za odpowiedź i opinie.
  • Helpful post
    marek49ae
    Level 24  
    Zacznijmy od początku. Co ta maszyna ma robić? Amatorsko czy zawodowo? Dla amatora 600mm wału są raczej zbędne, dla zawodowca ta moc silnika to do strugania listewek. Do osiągnięcia równych płaszczyzn struganych potrzebujesz najpierw wyrówniarki, po to by wyrównać jedną powierzchnię struganego materiału, dopiero drugą powierzchnię obrabiasz na grubościówce, i potem strugasz w grubościówce na pożądany wymiar. Więc zakup samej grubościówki bez posiadania wyrówniarki to nieporozumienie. Dla amatora polecam urządzenia wielofunkcyjne polskiej produkcji firmy REMA o nazwie DYMa. Za 4000 zł kupisz ostatnie wydanie DYMc, w stanie fabrycznym z całym oprzyrządowaniem typu frezarka, tokarka, pilarka...
    mrarkadij
    Level 7  
    No to może od początku. Maszyna będzie pracowała zawodowo, jej zadaniem będzie obróbka drewna do produkcji mebli ogrodowych, domków, Altanek itp. Choć nie wykluczone, że nie będzie wykorzystywana do produkcji Blatów itp.
    *Wyrównarka: NARAZIE nie posiadam, mam w planach zakup, Ale na 2 miejscu. Puki co kompletuje sprzęt.
    **Obrabianie: znam kolejność tego procesu, mimo to dzięki :)
    ***Budżet: Podana kwota 4000 zł tyczyła sie tego konkretnego urządzenia.

****Alternatywa: Grubościówka JAROMA 600 mm, Silnik 7,5 kW, 5800 obrotów na minutę, wal 4 noże, w cenie 5500zł.
    Maszyna z odlewu, bez elektryki, co prawda ma swoje lata.

Poniżej załączam link do zdjęcia:
    Grubościówka JONSEREDS 600 opinie
  • Helpful post
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Te prawie 6 tys. obrotów na minutę wału czteronożowego to na bank robi czyściutko. Moc głównego motorku tez wystarczająca. Co do potania o Jonsereds - to jak z kolei mam pytanie odnośnie tej ostatniej literki ,,s,, . Piszesz coś o producencie. Możesz bliżej jego dane zamieścić czy też jest to z dalekiego wschodu. Bo Jonsered jest znana ale z pił spalinowych i kluczy. A tak swoją droga to moc silnika 3,5 kW na wał 60 cm jest stanowczo za mała, no chyba , że do wąskich elementów. Ponadto dwa noże na wale to będzie ząbkowało jad drut. Bardzo suchą deskę i to w szer. 10cm zrobisz ale nic szerszego na czysto.
    Proponuję poszukać krajowej produkcji nawet z używanych. Łożyska można zawsze wymienić , nie ma problemu. Obstawiam 3 i 4 nożowe. Ja mam rzemieślnika 3 noże, szer. 300. Silnik główny 5,5 KW, 2850obr/min ( na wale obroty 6.200), silnik do pociągu 1KW . Robi czyściutko nawet deski 300mm. Nie zwalnia . Tyle mogę od siebie. 25 lat w użyciu, przerobiła dużo i tylko 2 razy zmieniane łożyska na wale roboczym i łańcuch jeden raz. Nie wchodź też w te wynalazki typu PT , Cormak itp.

EDIT.
    Z ciekawości zgłębiłem temat i uzyskałem wiedzę troszeczkę na temat tej firmy sam. Szwedzka firma , trochę zachwalana przez posiadaczy ich sprzętu . Tutaj masz 4 nożową z przystawka ale cena wysoka. Co do parametrów silników nie muszę nic prostować. Można sobie porównać na przykładzie tej maszyny.
    https://www.olx.pl/oferta/solidna-szwedzka-grubosciowka-700-jonsereds-z-ostrzalka-nozy-CID619-IDob1Au.html#b371391f9a