Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilacz warsztatowy Yihua PS-605D vs Wanptek KPS605D

Viteck 26 Jan 2020 23:03 1383 6
    Viteck
    Level 11  
    Mam dylemat odnośnie wyboru zakupu w/w zasilacza Yihua 605D 60V5A i Wanptek KPS605D. Parametry niby te same, ale bardziej do mnie przemawia Yihua (konkretny solidny transformator w środku, tranzystory też niczego sobie) ale nie mam pewności bo nigdzie nie ma konkretniejszych testów, opinii. Może miał ktoś z nimi do czynienia, chodzi mi głównie o mniejszą zawodność i większą precyzję. Będzie służył do amatorki, więc nie potrzebuję wysoko budżetowego zasilacza, a te akurat są na moją kieszeń.
    Bieda z nędzą
    Level 35  
    Raczej brał bym ten klasyczny, z transformatorem. Impulsowy jest lżejszy, mniej się grzeje, to prawda, ale zauważyłem, że ma paskudną cechę- potrafi zakłócić UKF.
    feeling7
    Level 9  
    Witam,

Stoję przed podobnym wyborem, mógłby ktoś znający ten temat lepiej się wypowiedzieć,

Pozdrawiam
    CosteC
    Level 37  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3654079.html Jeśli chce ktoś używać Wanptek KPS605D do prac prototypowych z dużymi szansami na zwarcia, to ja bym nie brał - wielkie kondensatory na wyjściu mogą upalić układ testowany nim tryb prądowy zadziała. Za to Wanptek KPS605D jest tani i lekki...
    Autor filmu nie ma głębszego pojęcia o zagadnieniach izolacji (zwłaszcza podwójnej) ale jego uwagi co do jakości montażu są uzasadnione.

Yihua 605D to też chiński chłam, gdzie długość działania będzie losową funkcją jakości montażu, szczęścia przy kupowaniu komponentów z podejrzanych źródeł oraz modlitwy o zadziałanie zabezpieczeń. Klasyczny transformator 300 W w tej obudowie ledwo się zmieści, o ile w ogóle. Więc bardzo słabo widzę długowieczność tej konstrukcji - bo tranzystory i ich radiator też gdzieś się powinien zmieścić.

Oba by wypadało rozebrać i zacząć od sprawdzenia jakości montażu, obecności pasty pod tranzystorami i tak dalej. Taki koszt taniości....
    forsoft
    Level 21  
    Czy wiadomo w jaki sposób sterowany jest wentylator w zasilaczu Wanptek KPS605D? Z opisu wynika że "zasilacz jest chłodzony wentylatorem regulowanym temperaturą". Czy oznacza to że:
    - wentylator działa cały czas i zmienia prędkość obrotową w zależności od temperatury?
    - wentylator włącza się po osiągnięciu konkretnej temperatury?

Może też być inny schemat sterowania wentylatorem.
    CosteC
    Level 37  
    @forsoft Jeśli chodzi ci o hałas - w tej cenie zakładałbym, że wentylator jest głośny albo będzie głośny gdy nieco się zużyje. No chyba, że zamierzasz używać zasilacza na ułamku mocy nominalnej.
    forsoft
    Level 21  
    Głównie chodziło mi o to, żeby prędkość obrotowa wentylatora była zależna od temperatury. W moim starym WEP PS-305D wentylator włącza się po osiągnięciu określonej temperatury i cały czas głośno pracuje z pełną prędkością obrotową. Kiedy temperatura opadnie wentylator całkowicie się wyłącza.

Sprzedawca twierdzi że Wanptek KPS605D uruchamia wentylator po osiągnięciu określonej temperatury, oraz wentylator będzie przyśpieszał w miarę jej wzrostu.

Zakładam, że takie sterowanie wentylatora będzie bardziej znośne niż w WEP PS-305D.