Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen c4 1.6 HDI 90km - Brak doładowania turbiny

browaraek 27 Jan 2020 15:13 3825 3
    browaraek
    Level 5  
    Witam wszystkich szukałem po forum podobnych tematów niestety nie udało mi się rozwiązać mojego problemu dlatego proszę o waszą pomoc.
    Samochód citroen c4 2005 rok silnik 1.6HDI 90km 9HX oryginalnie turbina bez geometrii bez FAPA.

Problem polega na 0 sterowaniu sztangą turbiny w wartościach rzeczywistych doładowanie nie zwiększa się sztanga turbiny nie rusza się.

-Gruszka turbiny sprawna po podaniu zewnętrznego podciśnienia działa płynnie nie blokuje się - ruszając ją "ręcznie" ładowanie turbiny jest samochód ma moc.

-Skrzynka BSM bezpiecznik F10 30A sprawny dochodzi do niego napięcie

-Wtyczka za silnikiem przy elektrozaworze turbiny po zapłonie na brązowym przewodzie napięcie 12,5v na zielonym 0,20 ( kable sprawdzane pojedynczo z masą)

-Wymieniony na nowy elektrozawór ciśnienia z Febiego ( 2 razy go podmieniałem w sklepie )

-Podciśnienia sprawdzone drożne oraz szczelne wraz z pompka vacum

Błąd po długiej jeździe od skasowania wywala :
    P0243 = zawór elektromagnetyczny ciśnienia doładowania zakłócenie działania .

EGR , przeplywka działa .
    Daro122
    Level 31  
    Wywołaj test elektrozaworu , jak obwody masz sprawne to sterownik uszkodzony .
    przem27
    Level 30  
    Tam potrafi być słaby styk na kostce sterownika, jeden pin po prostu czasami nie łączy...
    browaraek
    Level 5  
    Niestety uszkodzony sterownik brak sterowania masą Temat do zamknięcia.