Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Gramofon Technics sl-b300 napęd/silnik płyty nie działa

mielke 27 Jan 2020 17:36 1596 38
  • #1
    mielke
    Level 10  
    Witam
    Otrzymałem gramofon jak w temacie
    Po podłączeniu do prądu pali się dioda ale nic poza tym
    Po otworzeniu wygląda tak jak na zdjęciach
    Trochę śmierdzi z transformatora Gramofon Technics sl-b300 napęd/silnik płyty nie działa
    Proszę o podpowiedź co może być nie tak ?
  • #2
    User removed account
    Level 1  
  • #3
    mielke
    Level 10  
    Ten stycznik jest na stałe zwarty (dociśnięty). Rozchylenie tego stycznika powoduje że dioda gaśnie
    Wciśnięcie przycisku START/STOP nic nie zmienia bo jest to ten przycisk od którego odchodzi drut. Drut ten nie jest do niczego podpięty.
  • #4
    User removed account
    Level 1  
  • #5
    mielke
    Level 10  
    Nie mam serwisowki
    Gdzie ma być podłączony ten drut?
    Mierzyłem i niestety brak napięcia ( przy świecącej diodzie). Czy można kable od stycznika podpiąć do silnika bezpośrednio?
  • #6
    User removed account
    Level 1  
  • #7
    mielke
    Level 10  
    A gdzie ma być podłączony ten drut?
    Kondensatory nie są spochniete na płycie.
  • #8
    User removed account
    Level 1  
  • #10
    User removed account
    Level 1  
  • #11
    mielke
    Level 10  
    Napięcie to 09.2 przy ustawieniu miernika takjak na foto Gramofon Technics sl-b300 napęd/silnik płyty nie działa
    Po chwili spadło do 00.4
    Na D1 jest 16.3v

    Dodano po 9 [minuty]:

    Napięcie to 09.2 przy ustawieniu miernika takjak na foto Gramofon Technics sl-b300 napęd/silnik płyty nie działa
  • #12
    User removed account
    Level 1  
  • #13
    mielke
    Level 10  
    Przełącznik 33/45 zwiera . Po przełączeniu jest wartość 707 między j9 a 1 oraz stała wartość 706 miedzy j9 a 2
  • #14
    User removed account
    Level 1  
  • #15
    mielke
    Level 10  
    Między tymi dwoma jest 15.2

    Dodano po 5 [minuty]:

    Między tymi dwoma jest 15.2
    Zawarłem z przypadkowo piny jak na foto i silnik ożył Gramofon Technics sl-b300 napęd/silnik płyty nie działa
    Po zwarciu tak jak na foto niżej silnik staje
    Gramofon Technics sl-b300 napęd/silnik płyty nie działa
    Po zwarciu pinów 2 górnych silnik chodzi najszybciej Gramofon Technics sl-b300 napęd/silnik płyty nie działa
  • #16
    User removed account
    Level 1  
  • #17
    mielke
    Level 10  
    Na drugim końcu jest silniczek właśnie
    On teraz działa cały czas
    Muszę się dowiedzieć czego brakuje lub co jest nie tak w tym mechanizmie
  • #18
    User removed account
    Level 1  
  • #19
    mielke
    Level 10  
    Pytanie dlaczego teraz ten silniczek ożył i nie reaguje na ruch igły
  • #20
    User removed account
    Level 1  
  • #21
    mielke
    Level 10  
    Właśnie coś mi nie gra w tym mechanizmie i jeśli możesz podeślij mi fotki sprawnego mechanizmu
    Pasek mam cały
  • #22
    User removed account
    Level 1  
  • Helpful post
    #24
    User removed account
    Level 1  
  • #25
    mielke
    Level 10  
    Tak ramię wraca samo ale czy nie za szybko?
    Jak tak będzie na płycie robić to coś jest nie tak (teraz tylko guma leży bo płyty nie mam)
    Po chwili talerz staje sam i dioda gaśnie.
    Jak wezmę ramię na środek to także rusza ale nie mogę go zatrzymać przyciskiem start/stop
  • Helpful post
    #26
    User removed account
    Level 1  
  • #27
    mielke
    Level 10  
    Ok. Ale co w przypadku gdy igłą będzie działać tak samo na plycie? Tak szybko będzie wracała jakby była na sprężynie.
  • Helpful post
    #28
    User removed account
    Level 1  
  • #29
    mielke
    Level 10  
    To teraz skołować płytę i zobaczyć jak to działa na płycie.
    I czy to można podłączyć pod głośniki laptopa ?
  • #30
    User removed account
    Level 1