Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wymiana instalacji w bloku, przewód z WLZ do licznika

Maly 27 Jan 2020 13:19 4662 18
    Maly
    Level 32  
    Witam
    Z racji tego, że mam niemal identyczną sytuację, podepnę się pod ten temat.
    Instalacja w mieszkaniu wymieniona. Z racji indukcji, zgłoszone zapotrzebowanie na 3 fazy.
    WLZ jest prowadzony w szachcie w mieszkaniu, w jednym polu jest rozdział, teraz jednofazowy, ale kabel jest trójfazowy - dwie fazy nie oskórowane. Kabel to Al 4x10mm, o wymianie na nowy ani słychu. Licznik jest w mieszkaniu w polu obok.

Pozwolenie wydane, plomby zdjęte, instalacja zrobiona.
    Po zgłoszeniu, elektryk z ZE uświadomił mnie, że nową tablicę licznikową, zabezpieczenie przedlicznikowe i podpięcie do WLZ też robię ja, OK.

Do tej pory było, tak, że przewód "PEN"był podpięty do obudowy rozdzielni (AL). Tak zostawiłem, tylko wymieniłem same przewody od WLZ do zabezpieczenia przedlicznikowego (C20 - uzgodnione z ZE), licznika i do obudowy na 4x6mm Cu. W miejscu podpięcia do obudowy rozdzielni odejście na N i PE.
    Może tak zostać?
    Czy ten kawałek (15cm) od odejścia z tego "PEN" głównego WLZ do obudowy rozdzielnicy powinien być 10mm, czy 6mm wystarczy?

Pozdrawiam
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Maly wrote:

WLZ jest prowadzony w szachcie w mieszkaniu, w jednym polu jest rozdział, teraz jednofazowy, ale kabel jest trójfazowy - dwie fazy nie oskórowane. Kabel to Al 4x10mm, o wymianie na nowy ani słychu. Licznik jest w mieszkaniu w polu obok.

A gdzie jest zabezpieczenie przedlicznikowe? Nie aby w piwnicy?
    Anonymous
    Level 1  
    Maly
    Level 32  
    retrofood wrote:
    Maly wrote:

A gdzie jest zabezpieczenie przedlicznikowe? Nie aby w piwnicy?

Przepraszam, nie napisałem, było w polu rozdziału WLZ na jedną fazę. Zwykły bezpiecznik topikowy wkręcany.
    Mieszkanie jest na drugim piętrze, wg ścian, wygląda to tak, jakby ten WLZ biegł przez cały pion mieszkań, z piwnicy na czwarte piętro.

Pozdrawiam
    Brivido

Level 33  
    Ten pion to jest pomiędzy łazienką a wc? Wrzuć jakieś zdjęcie, nie spotkałem się jeszcze w tym przypadku z "głównym pionem" i odgałęzieniami na mieszkania.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Maly wrote:

Przepraszam, nie napisałem, było w polu rozdziału WLZ na jedną fazę.

Jakie "pole rozdziału"? Bo to co opisujesz, czyli szlacht pomiędzy łazienką i toaletą jest mi doskonale znane. Ale zabezpieczenia przedlicznikowe w takim układzie są w piwnicy. I WLZ oddzielny do każdego mieszkania idzie z piwnicy. I w takiej sytuacji z piwnicy musisz poprowadzić swój prywatny WLZ pięcioprzewodowy.
    Maly
    Level 32  

Niestety nie mam zdjęcia, zrobię jutro, ale rysunek oddaje rzeczywistość.

Po lewej szkic mieszkania od wejścia, po prawej rozdzielnica

Rozdzielnica jest usytuowana w tzw. "głębokiej ścianie"
    W górnej części jest puszka elektryczna przez którą przechodzi kabel 4x10 Al.
    W tej puszce kabel jest odizolowany na jednej fazie i przewodem jest odejście jednej fazy na zabezpieczenie przedlicznikowe "topik 20A" i "idzie" na licznik w lewym dolnym polu.
    Neutralny jest podkręcony do śruby konstrukcji całej szafki, i "idzie" na licznik.

Czyli raczej nie ma jeszcze jednego zabezpieczenia przedlicznikowego
    Pozostałe dwie żyły kabla WLZ są nieodizolowane, cały kabel idzie go góry, zakładam, że każde mieszkanie z tego pionu może być na innej fazie.

W starej wersji był licznik jednofazowy z bezpiecznikami "nad sobą" - trzy bezpieczniki - łazienka, gniazda i światło.
    Teraz będzie trójfazowy - nowe zabezpieczenia są w dolnym prawym polu.

Pozdrawiam
    Maly
    Level 32  
    Wygląda to tak:
    Na zdjęciu strzałkami zaznaczone wejście od dołu WLZ i odejście do góry

W miejscu C20 był wcześniej jednofazowy "topik", rzeźba z szyną TS była po to aby C20 był na zaplombowanych drzwiczkach

Na kolejnym mamy widok na całą rozdzielnicę.

Pozdrawiam
    Maly
    Level 32  
    kkas12 wrote:
    Maly wrote:
    W miejscu podpięcia do obudowy rozdzielni odejście na N i PE.
    Nie kolego, to w puszce piętrowej mają brać początek rozdzielone PE i N.

Byłoby idealnie, ale WLZ jest na cały "szacht" mieszkań w czteropiętrowym bloku.
    Jeśli tak miałbym zrobić, to powinienem się "wypiąć" na administrację, i przez pół długości bloku i na drugie piętro ciągnąć swój "prywatny" jak to nazwał retrofood WLZ. Rozdzielnia główna jest na zewnątrz bloku w połowie jego długości, właściciel się ucieszy. Wg mnie, należałoby zmusić spółdzielnie, aby to zrobiła.

Pozdrawiam.
    Maly
    Level 32  
    Na fotce pierwszej, jest strzałkami zaznaczony WLZ, to kabel 4x10mm Alu.
    On biegnie z piwnicy i jest jeden na cztery mieszkania
    Z lewej strony C20-stki na listwie głębiej, był przykręcony N, teraz tam jest rozdział PE / N.

Wcześniej mieszkanie miało jedną fazę, zabezpieczenie przedlicznikowe było w miejscu obecnego C20 (właściciel wystąpił o trzy fazy - ZE kazał założyć C20 i nową tablicę pod licznik 3-fazowy)
    Zdjęcia przedstawiają widok po zmianach (brakuje tylko skończonego podpięcia pozostałych dwóch faz w puszce.
    Licznik był na dole po lewo, tylko na innej tablicy, prawą stronę wykorzystałem na zabezpieczenia.

Pozdrawiam
    Maly
    Level 32  
    Moje, ale reszta mieszkań w pionie wygląda identycznie przed przeróbką.
  • Helpful post
    kkas12
    Level 43  
    Co nas obchodzi reszta mieszkań czy mieszkanie sąsiada.
    Puszka piętrowa to ta z dwoma listwami a obok niej zabezpieczenie trójtorowe we wnęce nad licznikiem.
    Tylko zabezpieczenie powinno być w obudowie przystosowanej do plombowania.
    Maly
    Level 32  
    kkas12 wrote:
    Co nas obchodzi reszta mieszkań czy mieszkanie sąsiada.
    Puszka piętrowa to ta z dwoma listwami a obok niej zabezpieczenie trójtorowe w e wnęce nad licznikiem.
    Tylko zabezpieczenie powinno być w obudowie przystosowanej do plombowania.

No i wiem coraz więcej ;)
    Czyli puszka piętrowa, to moje "pole rozdziału"

WLZ-tu nie ruszam.

Plombowanie wcześniej polegało na plombowaniu drzwiczek puszki piętrowej, dlatego wysunąłem Es-kę od przodu i zrobiłem "otwór serwisowy" do jej podnoszenia w razie "W", jutro będzie gość z ZE do plombowania, jak będzie miał wątpliwości, to pojadę i założę dodatkową obudowę na Es-kę, ale był wcześniej i oglądał, i nie zgłaszał problemów.

Serdecznie Pozdrawiam.
    takijasiu
    Level 25  
    Maly wrote:
    Na fotce pierwszej, jest strzałkami zaznaczony WLZ, to kabel 4x10mm Alu.
    On biegnie z piwnicy i jest jeden na cztery mieszkania
    Z lewej strony C20-stki na listwie głębiej, był przykręcony N, teraz tam jest rozdział PE / N.

Koledzy, czy przewód Al można przyłączyć do takiej listwy zaciskowej, jak na zdjęciu? Jeżeli odejście do zabezpieczenia przedlicznikowego jest w Cu, to czy można do tych samych zacisków łączyć jednocześnie Cu i Al?

Ze zdjęcia wynika, że konstrukcja zacisku jest taka, że przewód Al (przypomnę, że WZL nie jest przerwany, tylko odizolowany) jest prowadzony pod blaszką lewej strony zacisku, a przewód Cu jest przypięty pod blaszkę prawej strony zacisku.
    Maly
    Level 32  
    Nie można łączyć bezpośrednio Alu i Cu bo się tworzy złącze elektrochemiczne, przez styk kostki będzie ok.
    Problemem w takim złączu może być plastyczność Alu po latach, te połączenia które były wcześniej dokręciłem prawie pół obrotu, albo poprzedni elektryk nie miał siły ;)
    Maly
    Level 32  
    Ok, zaplombowane, sprawa zamknięta, zamykam