Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] - Hid - przerywa / nie pali

28 Jan 2020 10:41 177 2
  • Level 7  
    Część.
    Mam taki oto problem.
    W aucie jest fabryczna instalacja HID. Mistrzu który ogarniał mi elektrycznie auto po zakupie, a może już poprzedni właściciel - w sumie mało ważne - zamiast uruchomić oryginalną instalację, wpieli się w przewody do lewej przetwornicy i puścili nowy obwód na przekaźniku. Do tego włożyli tani zestawy hid. Wszystko działało. Niemniej z uwagi na opinie o tanich zestawach, wsadziłem tam nowy, podobno lepszy m-techowy - coś takiego: przetwornica, żarnik.
    Po trzech latach na jesień, prawa strona zaczęła czasem migać kilka razy przed załączeniem - problem nasilał się gdy robiło się zimniej/wilgotniej.
    Obejrzałem wszystko i jedyne co mi podpadało to przewód plusowy puszczony po chłodnicy, z dosyć twardą i kruchliwą izolacją. Wymieniłem więc profilaktycznie przewody idące do prawej przetwornicy, poczyściłem wszystkie styki masy. Zestaw zaczął działać poprawnie do grudnia. Następnego dnia po powrocie ze świąt, prawy żarnik nie odpalił.
    Wczoraj wyjąłem niedziałająca stronę i podpiąłem bezpośrednio pod aku i nic. Przeczyściłem styki w przetwornicy i znowu podłączyłem - żarnik błyskał. Z ciekawości podmieniłem żarniki i na drugim również błyskało. Po podłączeniu wszystkiego z powrotem, prawy żarnik dalej nie pali - nawet nie błyska. Napięcie na kostkach wszędzie jest.
    Kupiłem jeszcze taki zestaw:
    zapłonnik, przetwornica
    Ale to po bezpośrednim podłączeni do aku tylko wydaje jakiś dźwięk tykania/ buczenia, a żarnik się nie zapala.
    Spróbuję jeszcze podmienić miejscami przetwornice - może długość przewodu plusowego ma tu jakieś znaczenie.
    Jakieś pomysły?
  • Level 40  
    Uszkodzona przetwornica. Mtech też chińczyk
  • Level 7  
    Zabrałem się za kontynuację tematu.
    Wyjąłem żarniki i przetwornice, pozamieniałem miejscami. Wszystko działa. Na sam koniec znalazłem jednak źródło problemów. Coś co z daleka wyglądało ok, po bliższym przyjrzeniu okazało się wadliwe.
    - Hid - przerywa / nie pali
    - Hid - przerywa / nie pali
    - Hid - przerywa / nie pali

    Bezpiecznik założony na przewodzie dodatnim był pęknięty. Dodatkowo instalator mimo miejsca instalacji nie zastosował hermetycznej obudowy. Zakładam że wilgoć i niska temperatura nie wpływały na napięcie, ale obniżały natężenie prądu, stąd brak świecenia hid bardziej oddalonego od źródła prądu.