Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    hak99
    Level 15  
    witam

dostałem pager firmy motorola, jest przywieziony z norwegii, po włożeniu bateryjki włączy sie ale niemożna zadzwonić do niego, na wyświetlaczu widać dwie antenki, ustawiłem mu datę i godzine, co można jeszcze zrobicz z czymś takim? da sie tu ustawić polski język?
    Gandalf_90
    Level 12  
    A jaki to konkretnie model? Ja mam Motorolę Memo Classic z sieci Metro Bip i nawet to działa.
    Cloud_
    Level 12  
    @Gandalf_90, masz moze schemat programatora i cos do obslugi tego modelu
    Gandalf_90
    Level 12  
    Pojęcia nie mam, ale chyba da się to podłączyć do komputera. Poszukam coś na ten temat.
    mcz1
    Level 19  
    Spisz dokładnie z tego biperka typ, model, częstotliwość i wyślij te dane wraz z odpowiednim zapytaniem na adres serwis.biper(malpa)metrobip.com.pl Odpowiedzą na zapytanie czy coś da się zrobić, ale jeśli jest to urządzenie bez syntezy tylko z kwarcem to pewnie na nic próba właczenia do sieci w Polsce. Taniej jest wymienić na jakiś bezabonamentowy lub abonamentowy z kontem pocztowym. Jeśli biper jest z zakresu pasma ok 159 Mhz to kwarc można wymienić a syntezę zaprogramować. Jeśli poza pasmem, np. z 400 Mhz to trzeba wymienić cały odbiornik. Pozdrawiam
    1mirko
    Level 11  
    witam.
    Mam pagera z MetroBip typu jakiśtam Scriptor motorolki.
    Leży w szafie już pare lat.
    Pytanie- czy jeszcze działa taka sieć i jak to wygląda (abonament czy jak?)czy trzeba to jakoś aktywować?????????
    kiedyś pracował w sieci na abonament w wysokości 60 pln
    a potem stwierdziłem ,że za drogo!!!
    lightning
    Level 11  
    czy ktos wie jakie jeszcze dzialaja w Polsce sieci pagingowe??? i jakie sa ich oferty? czy dziala jeszcze krakowska siec "puls"??
    mcz1
    Level 19  
    Jeśłi chodzi o sieci pagingowe to Polpager zakończył nadawanie w 2000 roku w zwiazku z przejściem rozgłośni FM na nowe częstotliwości. Easycall i Telepage zaprzestały działalności i oddały klientów na rzecz Metrobipu. to chyba jedyna sieć działająca w Polsce. Jeśłi chodzi o abonamenty to wiem że znacznie potaniały, a dodatkowo są powiazane z kontem mailowym można czytać maile do 2 Kbajtów na lepszych pagerach i bezpośrednio na nie wysyłać smsy w cenie zwykłego smsa. Do tego można sobie kazać właczyć rózne grupy tematyczne, ale najlepsze jest to że baterie zmienia się rzadko, nawet raz na 2 miesiące. nie znam szczegółów jesli chodzi o cenniki, ale odsyłam na www.metrobip.com.pl. Zawsze można ponegocjować jesłi chodzi o cenę bo kolega maniak biperowy tak robił. Pozdrawiam
    1mirko
    Level 11  
    dzięki mcz1 :D
    A jak wygląda sprawa z wysyłaniem bezpośrednio wiaddomości np: x z komórki na pager?????
    Jest taka opcja w np: NOKI że wysyła na pager-a ale czy ona działa ?

pozdr....
    Gandalf_90
    Level 12  
    1mirko

Można wysyłać SMS-y na pagery w sieci Metro Bip:

Redagowanie wiadomości SMS na biper:

1. W treści SMS wpisujemy MB
    2. Wcisnąć spację (odstęp)
    3. Wpisać numer pagera xxxxxx bez prefiksu 0642 (lub 098) np. 220221
    4. Wcisnąć spację (odstęp),
    5. Następnie wpisać treść komunikatu,
    6. Tak zredagowany SMS wysyłamy pod numer 7168
    7. Koszt wysłania SMS 1.22zł (w tym VAT)

Przykład:

MB 220221 Czekamy na dworcu

Wiadomość SMS dotrze na będący w zasięgu pager, na końcu wiadomości zostanie dodany numer telefonu z którego ją wysłano.
    mcz1
    Level 19  
    Wszystko fajnie , ale tak wysyła się wiadomości na bipery bezabonamentowe. Dawne, abonamentowe ale nieaktywne na razie w ten sposób nie zadziałają. Być może w przyszłości to się zmieni. W systemie abonamentowym można wysyłać wiadomość ze strony www.bipnet.pl, mozna zostawić wiadomość dzwoniąc do operatora 0642000 lub też wysyłajac maila na adres: numer_bipera/pagera@bipnet.pl . Internetowe sposoby wysyłania działają także dla osób mających wykupioną funkcję bipnet, którą można wykupić nawet na bipery bezabonamentowe. Dodatkowo dla abonamentowców jest możliwość wysyłania smsów w zwykłej cenie:
    Redagowanie wiadomości SMS na pager:
    1. W treści SMS wpisujemy numer pagera xxxxxx bez prefiksu 0642 lub 098 np. 220220
    lub nazwa /alias/ np. franek11,
    2. Wcisnąć spację (odstęp),
    3. Następnie wpisujemy treść komunikatu,
    4. Tak zredagowany komunikat wysyłamy pod numer +48 697 482 000

Przykład:

220221 Czekamy na dworcu

Wiadomość SMS dotrze na będący w zasięgu pager, poprzedzona numerem telefonu z którego ją wysłano.

(przykład wkleiłem ze strony
    http://www.metrobip.com.pl/nowosci.html
    Dodam że ostatnio cena biperów bezabonamentowych jakoś spadła chyba do kilkudziesieciu złotych, pamiętam jak chyba w 97r kupowałem memo jazza za 350 zł...
    Dla ludzi mających wykupioną usługe bipnet, czyli dla bezabonamentowych biperów także, można wysyłac smsy na biper w niskiej cenie bez ograniczeń, także łaczone, ze strony www.bipnet.pl też bez limitu, limit obowiązuje na maile i zależy na ile bipnet był wykupiony.
    W razie wątpliwości proszę pytać. Niestety zasięg sieci nie jest ogromny, trzeba najpierw upewnić czy jesteśmy w zasięgu:) Pozdrawiam
    1mirko
    Level 11  
    dzięki wam.

Zasięg raczej mam (był jak go kiedyś męczylem).
    Może warto go uruchomić(aktywować), choćby dla zabawy(bezabonentowo).

pozdro....
    mcz1
    Level 19  
    Mozesz spróbować, tym bardziej jeśli kiedys działal w tej sieci to pewnie nie trzeba będzie go programować tylko podać jego numer. Zapomniałem dodać że najbardziej jestem zadowolony z konta jakie dostaje się z biperem o formacie adresu Bnumerbipera(malpa)metrobip.com.pl , możliwość tworzenia aliasów, ze skanerem antywirusowym, możliwością czytania poczty przez przeglądarkę www na adresie http://horde.bipnet.pl i dużą pojemnością skrzynki, nie wiem teraz jaką, ale się nie burzą, a sporo już zajęłem:) Wiele firm informatycznych posiada podobne skrzynki w droższej cenie. Pozdrawiam