Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] RTX 2060 - Pisk z komputera podczas maksymalnej ilości klatek w Minecraft.

humistrefa 29 Jan 2020 10:24 492 5
    humistrefa
    Level 2  
    Mam następującą konfigurację .
    RYZEN 2600X / 16 GB APACER/ Płyta MSI B450M PRO-VDH MAX /Karta GAINWARD RTX 2060 / zasilacz Silentium Vero M2 600W

Wszystko działa ok do momentu aż nie włączy się gry naprzykład Minecraft z nieograniczoną ilością FPS. FPS dochodzi do powyzej 1600 FPS coś piszczy przy 2500 fps gra reaguje tak jakby ktoś nacisnął ESC czyli właczył w niej Menu.
    Podjęte działania .
    Wymieniłem kartę na ten sam model.
    Wymieniłem płytę na ten sam model.
    Wymieniłem zasilacz na ten sam model.
    Obserwacja temperatur pokazuje ze mieszczą się w normie
    Grafika uruchomiony Furmark FHD i Minecraft temperatura karty 63 stopnie , CPU 53 stopnie.

Zmieniłem grafikę na inną i GTX 650 pisku juz nie ma ale gra zachowuje się podobnie tym razem przy 650 klatek .

Kończą mi się pomysły. Co radzicie?
  • Helpful post
    OPservator
    Level 36  
    Pytanie - po kiego grzyba Ci tyle klatek? Monitor 60Hz wyświetli max 60 FPS, monitor 144Hz max 144 FPS, 240Hz to 240 FPS.
    humistrefa
    Level 2  
    OPservator wrote:
    Pytanie - po kiego grzyba Ci tyle klatek? Monitor 60Hz wyświetli max 60 FPS, monitor 144Hz max 144 FPS, 240Hz to 240 FPS.

Bardzo dobre pytanie . To nie ja potrzebuje ale mój klient który uparł się na to ze jest to wada komputera. Szukałem na forum Minecraft, czy jest tam jakis mechanizm zabezpieczający w grze który odcina zwiększanie klatek ponad limit karty, ale nic nie znalazłem. Szukam też informacji czy nie jest to limit karty graficznej po którym zmniejsza wydajność .
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    humistrefa
    Level 2  
    Ok zamykam temat , tak jak sugerowałem klientowi ograniczenie klatek to jedyne rozsądne rozwiązanie.
    Dziękuje za pomoc.