Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Excel - Funkcja oddziaływania na komórki +/-

29 Sty 2020 16:38 207 8
  • Poziom 3  
    Cześć wam !!
    Słuchajcie mam mały problem z funkcją, bo nie mogę wymyślić jak ona powinna wyglądać.
    Chciałbym zrobić coś takiego że mam np wartość w komórce A1 wynosi 200 a w komórce C1 wynosi 0 i chciałbym żeby oddziaływały one na siebie tak, że jak odejmę z komórki A1 -1 (199) to w komórce C1 pojawi się liczba 1 i tak analogicznie za każdym razem jak odejmę -1 ( 198 ) to w C1 już będzie 2, Jak zjadę do 0 w A1 to w C1 będzie 200.

    Mam nadzieje że dosyć dobrze wyjaśniłem o co mi chodzi, czy ma ktoś jakiś pomysł jak wpisać funkcje ?

    Help :(
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 33  
    A jak to chcesz odejmować? Przez wpisanie nowej wartości?
    To może w C1 wystarczy:
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Poziom 3  
    No własnie nie jest to takie proste jak się wydaje 200 to był tylko przykład mam dwie tabele.

    A1 ( gdzie wpisuje ilości części na magazynie i chciałbym żeby serwisant który ma tych części np 435 to odejmując jedną część ze stanu

    to w komórce C1 wyskoczy mi wartość 1 i kolejno. jak np zdejmie z A1 10 części na raz, to w komórce doliczy się do zdjętego stanu 10
    Excel - Funkcja oddziaływania na komórki +/-

    Dobrze jak bym tą wartość z C5 mógł codziennie rano zerować, bo po prostu na koniec dnia te wszystkie wartości mi są potrzebne do zrobienia WW w systmie magazynowym.
  • Poziom 23  
    Więc potrzebujesz już aplikację, która to zrobi. Może być mała, prymitywna, oparta na makrach VBA, ale jednak już aplikacja. Na początek proponuję spisać wszystkie wymagania, najlepiej jak umiesz. Z tego co widzę musi być co najmniej funkcjonalność pobierania części i druga do zamykania dnia. Może wystarczą 2 makra uruchamiane guzikiem, a może jakaś formatka się przyda.
  • Poziom 3  
    Ojej tego się obawiałem, a z tego co teraz napisałeś to zrozumiałem że potrzebuje aplikacji i jestem w czarnej D*** :D w sumie to najbardziej mi zależy na tym żeby to samo dodawało 1+1+1 czy tam +10 jak odejmę z tamtego a najwyżej mogę to czyścić ręcznie. Chyba że jest tu jakaś dobra dusza która by mi pomogła to ogarnąć mogę udostępnić plik na którym pracuje. Aha no i podejrzewam że to duży kłopot ale pracuje na Google Docks i tam używam Excala niestety
  • Poziom 23  
    Nie przesadzajmy, wszystko da się powoli zrobić. Zacznijmy od tego przenoszenia z komórki do komórki. Najłatwiej będzie to zrobić jeżeli masz gdzieś stan ogółem, czyli sumę obu komórek. Wygląda to jakoś tak:
    10 10 0
    20 15 5
    17 10 7
    Wtedy na poziomie tego arkusza (ważne!) wklej makro:
    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    I już działa:
    10 9 1
    20 16 4
    17 12 5
    Teraz dopasuj makro do swoich potrzeb, ale chyba o to chodziło.
  • Poziom 3  
    Dziękuje ci za pomoc a powiedz mi teraz czy na Google Excel ta się ten skrypt jakoś wstawić, czy potrzebuje jednak normalnego excela

    Wstawię ci plik na któym pracuje może będzie łatwiej. Pracuje na tych zielonych i musze wstawić takie funkcje co całej tabeli do każdej komórki.
  • Poziom 23  
    Nie znam tego na Google, testowałem na zwykłym, który mam.
  • Poziom 35  
    Puchenn napisał:
    czy na Google Excel ta się ten skrypt jakoś wstawić

    Niestety nie :cry: musisz tam utworzyć specyficzny Google Apps Script zamiast VBA :!:
    Jak Ci wcześniej podpowiadał kolega @kinggustav
    Cytat:
    Najłatwiej będzie to zrobić jeżeli masz gdzieś stan ogółem

    Proponował bym zmianę całej koncepcji Twojego projektu np poprzez utworzenie trzech odrębnych arkuszy typu "magazynowego": Magazyn, WZ i PZ :idea: powiązanych prostymi formułami: Stan mag = ilość z PZ - ilość z WZ :D
    Proponuję przejrzeć na forum wątki "magazynowe" np. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3576281.html
    Szczególnie w arkuszach Google ważne jest unikanie tzw. "odwołań cyklicznych" a Twoje koncepcje rozwiązań :D
    Puchenn napisał:
    jak np zdejmie z A1 10 części na raz, to w komórce doliczy się do zdjętego stanu 10
    - to potencjalne źródło tego podstawowego błędu w arkuszach kalkulacyjnych :!: