William Bonawentura wrote: pawelr98 wrote: Ile kosztuje radio na fale średnie a ile odbiornik satelitarny.
Z tego co widzę nowy zestaw do FTA można kupić za ok. 300zł.
Podsumowując - gdyby nadawanie w AM w uwarunkowaniach naszego regionu miało sens to mielibyśmy takie inwestycje. A Od 20 lat nikt już nie nadaje poza PR1 który robi to z obowiązku. Również na FM nie ma od 10 lat rozwoju. W Stanach nadawanie na AM może mieć sens dla odbiorców w pojazdach na drogach międzystanowych. U nas przejedziesz cały kraj na FM (autostrady i drogi ekspresowe).
300zł to nie jest "tanio" dla części populacji. Radio AM kosztuje gdzieś 10 razy mniej. Zresztą z takimi pieniędzmi to już można kupić telefon lub komputer, co jednak nadal rodzi problemy z łącznością.
Robi kolega ten sam błąd co Unia Europejska.
Plan rozwoju internetu szerokopasmowego na terenie wspólnoty.
Stwierdzili, że internet satelitarny się łapie, zrobili stronkę pokazującą listę usługodawców i na koniec triumfalnie ogłosili, że cel został osiągnięty przed czasem.
To że ten internet jest "kulawy" i stosunkowo drogi nie ma znaczenia. Papier wszystko przyjmie.
O ile pamiętam na falach długich często odbierają na działkach, gdzie wywozi się stare radia. U mnie stał nieprzestrojony Tamburyn, dopóki go nie zabrałem i nie przestroiłem. Babcia od strony ojca też słuchała na długich, choć radio miało współczesny UKF. Chyba przyzwyczajenie.
DAB też się raczej nie rozwija bo po początkowym entuzjazmie stanęło to w miejscu. W przypadku technologii cyfrowych jest niezły rozwój jeśli chodzi o kompresję, ale DAB z tego obecnie nie korzysta bo zbyt częsta zmiana formatu byłaby niekorzystna.
Widać to trochę po DVB-T gdzie obecnie nowym standardem jest H256, oferujący dla 1080P obniżenie wymaganej przepustowości o 60% względem H264. Ale nie zmienią tego od razu bo oznaczałoby to konieczność wymiany wielu telewizorów lub dokupienia dekoderów.
FM nie ma się za bardzo w co rozwinąć, natomiast AM dostało w stanach nowe życie bo dodano transmisję cyfrową w postaci HDradio (stacje FM również mogą korzystać z tej technologii ale jest ona mniej popularna). Jak się ma kompatybilny odbiornik to jest stereo i lepsza jakość. Normalne radio nadal może to odbierać. Choć popularność chyba spada bo słyszałem, że w niektórych nadajnikach już wyłączono ten standard, ze względu na koszty. Może po prostu kwestia obecnej recesji a może rzeczywiście ta technologia upadnie.
Mój kolega z białorusi mi powiedział kiedyś, że uważał Polskę za nowoczesny i rozwinięty kraj dopóki nie zjechał z autostrad i ekspresówek.
Zresztą ja podobnie myślę.
Starczy zjechać z głównych dróg i nagle na drogach poruszasz się wśród passatów B4, audi 80 i golfów 2/3.
Po ścianie wschodniej nie jeździłem, tylko pomorskie i kujawsko-pomorskie zwykłymi drogami, od tak dla porównania czasu przejazdu i spalania.