Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Norma dotycząca przekroju przewodów oświetlenia ulicznego LED

cyganmaciej 29 Jan 2020 21:14 912 6
    cyganmaciej
    Level 6  
    Witam,
    Mam pytanie, czy jest norma, a jeśli tak to jaka, która określa minimalny dopuszczalny przekrój przewodu zasilającego złącze w słupie oświetleniowym dla oświetlenia ulicznego bazującego na technologii LED. Z obliczeń w zupełności wystarczy 16mm^2 i spełni wszystkie warunki, ale wiem że instalacje oświetlenia ulicznego są instalacjami bezpieczeństwa i powinno się zawyżać przekroje. Pozdrawiam
  • Helpful post
    kozi966
    Moderator of Electricians group
    cyganmaciej wrote:
    ale wiem że instalacje oświetlenia ulicznego są instalacjami bezpieczeństwa i powinno się zawyżać przekroje

Pierwszy raz coś takiego słyszę... a zaprojektowałem już sporo oświetlenia ulicznego. Może kolega powołać się na jakiś przepis lub normę która tak twierdzi?
    cyganmaciej
    Level 6  
    Powiem tak, piszę pracę inżynierską i mam promotora w dosyć zaawansowanym wieku. Twierdzi, że mam wykonywać wszystko na podstawie norm (co jest oczywiście zrozumiałe) , ale uważa, że mam się stosować do rad starego dobrego projektanta czyli Julian Wiatr "Poradnik projektanta elektryka" no i generalnie rodzi się pewien zgrzyt bo on za każdym razem pisze ze z uwagi na to że obwody oświetlenia drogowego to obwody bezpieczeństwa to należy stosować większe przekroje, no i nie przetłumacz... a wszystkie warunki mam spełnione bez żadnego problemu. Bo w moim projekcie są 3 oprawy w każdej fazie o mocy 39 W co daje śmieszne prądy itd itd.
    kozi966
    cyganmaciej wrote:
    piszę pracę inżynierską i mam promotora w dosyć zaawansowanym wieku.

Rozumiem.
    cyganmaciej wrote:
    Twierdzi, że mam wykonywać wszystko na podstawie norm

Ok.
    cyganmaciej wrote:
    że obwody oświetlenia drogowego to obwody bezpieczeństwa

Ponawiam pytanie: Dlaczego?
    Przekroje przewodów w obwodach bezpieczeństwa POŻAROWEGO zwiększa się przekrojem o jeden stopień wyżej, ze względu na wzrost rezystancji od temperatury.
    Obwody oświetlenia ulicznego nie spełniają ani roli bezpieczeństwa ewakuacyjnego, ani żadnej roli oświetlenia awaryjnego. Mówimy tutaj oczywiście o typowej ulicy, a nie np. drodze patrolowej na około lotniska.

Jeżeli Twój promotor jest w stanie sensownie wytłumaczyć dlaczego tak twierdzi i podać Ci przykłady tak wykonanych projektów, to możesz ew. się zastosować do takich rad dla zaliczonego zadania. Nie będzie to także błędem z punktu widzenia technicznego. NAtomiast inwestor może zapytać, dlaczego każe mi pan płacić więcej za kabel, jak wymagania doboru spełnia już np. 5x6 Cu, a pan mi każe kupować 5x16 Cu.

cyganmaciej wrote:
    Bo w moim projekcie są 3 oprawy w każdej fazie o mocy 39 W co daje śmieszne prądy itd itd.

I kabel "16" ? To ile jest do tych opraw? 2 kilometry?
    cyganmaciej
    Level 6  
    Generalnie co do 16mm^2 to jest kwestia tego że minimalny przekrój przewodu ochronnego Al jest 16mm^2 zgodnie z normą PN-HD-60365-5-54 a robię układ TN-S. Wiem że to czego uczą na studiach a to co jest w praktyce to jest nie do porównania ale no...
    kozi966
    cyganmaciej wrote:
    Generalnie co do 16mm^2 to jest kwestia tego że minimalny przekrój przewodu ochronnego Al jest 16mm^2 zgodnie z normą PN-HD-60365-5-54

Norma 60364-5-54 dotyczy instalacji wewnętrznych w budynkach, a nie sieci oświetleniowych. Niemniej jednak można z niej korzystać do stosowania jako wiedza techniczna. Ja bym się zastanawiał nad sensem tej 5 żyły w obwodzie oświetlenia.
    Może to być oczywiście wymóg np. ZDM czy ZTP, czy innej instytucji - w Warszawie typowo wymogiem jest 5x25 w miedzi.
    gogi20
    Level 24  
    cyganmaciej wrote:
    Generalnie co do 16mm^2 to jest kwestia tego że minimalny przekrój przewodu ochronnego Al jest 16mm^2 zgodnie z normą PN-HD-60365-5-54 a robię układ TN-S. Wiem że to czego uczą na studiach a to co jest w praktyce to jest nie do porównania ale no...

To akurat jest wymaganie dotyczące żyły PEN w układzie TNC a nie żyły PE w TN-S. Jak możesz to napisz chociaż w jakiej odległości od zasilania znajdują się te lampy.