Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hyundai I30 FD 1.6CRDI - Nie działa ogrzewanie tylnej szyby i lusterek.

j(o)zek 30 Jan 2020 16:07 3840 4
Relpol
    j(o)zek
    Level 14  
    Witam,
    w moim I30FD nie załącza się podgrzewanie tylnej szyby i lusterek.
    Po naciśnięciu przycisku nie zapala się kontrolka a więc nie grzeje.
    Wszystkie bezpieczniki ok, przekaźnik ok. Sprawdzałem interfejsem DELPHI (podróbka) i błędów nie znajduje. Test załączenia podgrzewania
    z komputera uruchamia przekaźnik, kontrolka świeci, wszystko grzeje i można przyciskiem wyłączyć.
    Od czego jeszcze zależy załączenie tego układu? Sygnał "engine running", czy po prostu może być ta funkcja wyłączona w BCM?
  • Relpol
  • Relpol
    świerszcz.UK
    Level 22  
    A dochodzi prąd na przewody od lusterek i szyby?
    Że kontrolka świeci to nie oznacza to że wszystko działa, może przewód jest uszkodzony?
    j(o)zek
    Level 14  
    W zimę jest za ciepło na włączenie podgrzewania? :-0

Próbowałem i w niskich temperaturach, nawet przy ujemnej temperaturze nie załącza się podgrzewanie. Mogę sobie naciskać przycisk po odpaleniu, podczas jazdy i zero reakcji. Tak jak już pisałem testując interfejsem można załączyć układ a przyciskiem w samochodzie wyłączyć. Podczas załączenia z komputera słychać wzrost obciążenia na silniku, dioda świeci i przycisk wyłącza. Poprzedni właściciel zmieniał licznik z powodu migotania ale przy tej okazji chyba nie popsuli podgrzewania szyby i lusterek.

pozdrawiam
    j(o)zek
    Level 14  
    Witam państwa po krótkiej przerwie,
    poprzedni właściciel mówił, że wymiana zegarów jest bardzo prosta i mechanik nie musiał podłączać komputera aby normalnie działał nowy licznik. Dobrze, że mam ten stary licznik. Podłączyłem do samochodu i podgrzewanie szyby i lusterek działa, mało tego, załączają się również światła mijania (dzienne) po uruchomieniu silnika. Naprawię sobie tylko podświetlenie wyświetlacza i zostaję przy starych zegarach, bardziej podobają mi się wychyłowe analogowe wskaźniki. Tylko czy jest możliwość ustawić obecny stan przebiegu? Stary licznik to: 94033-2R200 a nowy: 94023-2R620.
    pozdrawiam.